enbg

Според Четин Казак мажоритарната система съдържа много рискове

11.1.2017 | коментара

Вижте какво каза Четин Казак пред нашия колега Станислав Балабанов, след като депутатите отказаха да обсъждат решенията от референдума.

На въпрос за личното му мнение по отношение на пропорционалната и мажоритарната избирателни системи, депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „И двете системи съдържат в себе си плюсове и минуси, но този вид мажоритарна система, който се предлага, съдържа в себе си много рискове относно демократичната представителност, относно политическия плурализъм в България“. Според Казак огромният риск е „в следващия парламент да влязат не повече от две-три политически сили и много политически сили, които имат реално влияние в обществото, да не бъдат представени“.

Попитан не е ли важно избирателите да познават личностите, които избират, Казак отвърна: „Разбира се, че е важно… и всеки български избирател трябва да гласува за тази партия и за тази листа, или за тези политически личности, кандидати, които той познава“. Казак увери, че знае с колко гласа е бил избран, но не съобщи конкретно число. Вместо това каза следното: „Тази избирателна система, която сега се предлага, там не може по чисто аритметичен начин да се свързва мандатът, който получава дадена политическа сила, с броя на гласове, който е получил даден кандидат в даден регион“. След това Казак обясни: „Ако ти не си получил гласове в даден район, достатъчно, то партията е получила на друго място гласове, които след това са помогнали ти да реализираш мандата“. На логично възникналия въпрос защо точно вие влизате от района, в който сте получили малко гласове, Казак отвърна: „Така е преценила системата за разпределение на мандатите“.

Цялото предаване от 11 януари 2017 г.