enbg

След преживeния ад, от хората в Хитрино искат да връщат пари

18.12.2018 | коментара

Слави Трифонов коментира решението на общинските власти хората от Хитрино да връщат дограмата на ремонтираните си къщи или парите за нея. Ето какво каза водещият:

„Преди няколко дни се навършиха две години от трагедията в Хитрино. На 10 декември 2016 година влакови цистерни се взривиха на гарата в Хитрино – седем души загинаха, десетки бяха ранени, а множество домове – разрушени. След трагедията започна кампания за набиране на средства в помощ на Хитрино – 20 милиона лева отпусна Европейската комисия, правителството даде от наше име 10 милиона лева. Въобще правителството, като дава пари, да не си ги вади от джоба? Бойко Борисов да не си ги вади от портфейла тези пари? Те затова са избрани да управляват парите на държавата. А държавата, уважаеми зрители, за стотен път казвам – това сме ние. Но да се върнем на темата. 10 милиона държавни пари, пак ние, българите, дарихме и над 2 милиона лева, само че със есемеси, а Камарата на строителите пое ангажимента да възстанови безвъзмездно 11 къщи. И след всичко това, уважаеми зрители, преди дни общината от Хитрино поиска от пострадали жители да връщат пари… за сложената дограма. Причината – първоначално на къщите на пострадалите е поставена нова дограма, а впоследствие тези къщи са били напълно съборени от общината, за да се построят нови. Но пък били съборени с новата дограма – и сега хората трябва да връщат – парите или дограмата. Или 2-3 хиляди лева, или дограмата – това иска кметът Нуридин Исмаил. Кметът, който, между другото, беше изключен от ДПС заради непрозрачност при харченето на получените средства. И ще повторя – средствата са над 32 милиона лева.

Уважаеми зрители, жителите на Хитрино минаха през истински ад – загубиха свои близки, загубиха и домовете си. Това е невъобразима трагедия. Днес общинските власти, дали от немарливост или от безподобна алчност, правят така, че част от тези жители да загубят и още нещо – да загубят достойнството си. Тези жители, вместо да получат безрезервна подкрепа и съпричастност от своите служители в общината, всъщност са накарани да се чувстват като абсолютни престъпници.

И всичко това се случва, докато истинските престъпници и истинските виновници за взрива в Хитрино са на свобода. Мислите ли, че вече има осъдени? Разбира се, че няма!
Даже ще ви кажа още нещо – на последното дело съдът прие експертиза, че причината за взрива е… печка! Печка, бе, печка – горяща печка, близо до гарата.
Това е, уважаеми зрители, престъпникът е печка, а да – и онези нещастни хорица с дограмата. Или и това не ви засяга лично?“

Цялото предаване от 18 декември 2018 г.