enbg

„Шоуто на Слави“ и Васил Иванов дадоха пресконференция

19.4.2017 | коментара

Екипът на „Шоуто на Слави“ и Васил Иванов дадоха пресконференция по повод спирането на вчерашния епизод на предаването, в който журналистът говори за налаганата му цензура в NOVA TV.

На пресконференцията беше пресъздадено съдържанието на сваленото предаване. Васил Иванов разказа за цензурата от 2015 г. насам, когато местните избори са масово спечелени от представители на ГЕРБ. До този момент Иванов е работел над разследвания за корупция и злоупотреби от кметове, като трима са били осъдени. По думите на журналиста, след изборите през 2015 г. неговата шефка Дарина Сарелска е наложила цензура, като е обявила, че разследванията на кметове и обществени поръчки не са интересни. Васил Иванов разкри, че Сарелска е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов от Златоград. От разказа му стана ясно още, че в периода, в който Славов не е бил депутат, е създал фирма, която за различни „разработки“ печели обществена поръчка от общината на стойност 57 000 лв. Особеност в случая е, че кметът е кум на Славов. Иванов изказа мнение, че такива хора като „натегачи, комсомолски тип, на такова средно ниво, контролират медиите и журналистите“.

В подкрепа на думите си, че е бил цензуриран, Васил Иванов излъчи записи на негови телефонни разговори с колеги и със Силвия Зурлева, в които става дума за намеса в репортерската работа.

В отговор на въпроси на журналисти Слави Трифонов заяви, че изпълнява договора си с bTV. Ако те свалят мой епизод, това е тяхно право по договор, обясни водещият. По думите му, ако има още случаи на сваляне на епизоди на предаването, може да се стигне до разтрогване на договорните отношения. Слави каза още, че bTV не е негов началник, а партньор, и по-точно партньор са собствениците на телевизията.

Слави покани журналистите да присъстват довечера в залата на записа на предаването, защото има опасения, че и този епизод може да не бъде излъчен. В него ще бъде представено разследване на екип на шоуто за Валери Симеонов.

„Аз не се натискам да работя в bTV. Трябва те да са доволни – че има достатъчно реклами, че има достатъчно интерес, това е просто бизнес“, каза Слави.