enbg

Преизбирането на Путин за четвърти път за президент на Русия

19.3.2018 | коментара

Слави Трифонов разговаря със сценаристите Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Филип Станев по темата за преизбирането на Владимир Путин за четвърти път за президент на Русия.

Какво отношение би имал този факт спрямо България, коментира Ивайло Вълчев. По думите му не ни очакват по-различни неща от тези досега. „Според мен в Русия имат много техни си вътрешни проблеми, на които би трябвало да обърнат внимание в следващите 6 години на този мандат“, каза сценаристът.

„Това, че ние имаме историческа обвързаност и това, че сме благодарни за нещо, което се е случило в миналото и което наистина е нещо голямо, в никакъв случай не трябва да ни поставя в някаква подчинена позиция в днешния ден и в настоящето“ – заяви Ивайло Вълчев.

Мисля, че обстановката в света е такава, че за 6 години едва ли ще се тръгне към някакво стопляне, възстановяване на приятелски връзки.

Продължавайки темата за отношенията ни с Русия Ивайло Вълчев взе повод от гостуването на Патриарх Кирил за честването на Националния празник на България, когато той се обиди, че българският президент не е споменал името на Александър Велики. „Доколкото следя и наблюдавам руската политика, тя, когато реши, че някаква геополитическа точка й е важна, продължава да си „копае“ в тази насока. Така че, какво ще се случи с България, зависи от хората, които ще представляват България“, каза Ивайло Вълчев.

За отношенията на Русия с Европа говори Филип Станев: „Напук на всички опити на ЕС и на САЩ, и въобще на всички големи сили в света, да отслабят Путин и така да се каже да го елиминират от голямата политическа игра, се случи точно обратното – той постигна най-висок резултат от всичките пъти, в които се е явявал на избори за президент“. А защо се е получило така, Филип обясни: „Защото има много големи противоречия между президента Тръмп и негови висши приближени и важни за управлението на държавата му хора. (…) Британците се опитаха да извадят напред този скандал със Скрипал и с този атентат, покушение срещу него, което, според тях, е извършено от руснаците, от руската държава. (…) Няма нито едно доказателство обаче за това и до днешна дата, тече разследване. Европейският съюз заяви, че стои зад Великобритания, независимо, че тя сега е в Брекзит, тя напуска ЕС. И въобще цялата сложна карта на политическите и геополитическите отношения на Запада с Русия, всъщност тяхната крайна цел като че ли беше да бъде изолиран Путин, дори заради това, което се случи в Крим и тази анексия, а се случи точно обратното. Путин сега изглежда по-силен от всякога. (…)
Аз не виждам по какъв начин обективно той би могъл да бъде изолиран и отслабен от ЕС, а и от САЩ, защо не, при положение, че ето една Германия да речем, която е един от моторите на ЕС, икономически, продължава със страшна сила в огромни количества да потребява руски природен газ.

Тошко Йорданов обърна внимание на отношенията между Големите сили и Русия: „Ние наблюдаваме отричане на факти. От една страна ЕС и САЩ отричат факта, че Русия в момента е силна държава. И това, че Русия е силна държава, е негатив за САЩ и ЕС. В следствие на което Путин се сатанизира. (…) Не казвам, че е пример за демокрация или за най-толерантния човек в света на управлението, но не трябва да се пропуска каква държава е Русия, каква историческа обремененост има и как, ако се гледа в сравнителен план, би трябвало да се гледа какво са направили тези преди Путин и какво е направил Путин като управление“.

„Няма държава, която да иска силен враг. В случая Русия не толкова е враг, но е независима държава. Факт. Играе общо взето собствена игра, собствена икономическа игра, собствена геополитическа игра, което съответно не е удобно нито на ЕС, нито на Съединените щати“ – каза Тошко Йорданов.

Цялото предаване от 19 март 2018 г.