enbg

Никола Статков, 28 април 2015 г.

28.4.2015 | коментара

Българският писател и поет Никола Статков гостува в „Шоуто на Слави”. Той е и сценарист на един от най-незабравимите български игрални филми „Господин за един ден”.

Пред Слави Трифонов Никола Статков сподели, че заслуга да се заснеме филмът „Господин за един ден” е имала покойната Свобода Бъчварова, която го е подтикнала да напише сценарий за филм, базиран на дватанегови разказа – „Чужденецът” и „Господинът”. Според Никола Статков големият успех на филма се дължи и на това, че „сценарият попада в ръцете на един великолепен, талантлив режисьор – Николай Волев”, както и на главния актьор – Тодор Колев. „Трябва много да мисля преди да кажа, че има актьор, който има тези невероятни превъплъщения, които имаше Тошо”, каза Никола Статков, който определи още ролята на Тодор Колев като „гениална”.

Статков довери, че главният герой има реален прототип и това е неговият съселянин от Долна бела речка Аспарух, когото всички наричали Пурко. „Пурко беше невероятна личност, един от най-големите сиромаси и един от най-големите шегаджии“, спомни си сценаристът. Той сподели още, че всичките му 6 сборника с разкази, 5 романа и 10 сценария за филми и новели са базирани на истории от Северозападния „шантав” край.

„Роден съм в неописуема мизерия, от калта съм израснал и сега съм готов да се повтори животът ми с всичкото ми мизерно и велико детство”, отговори Никола Статков на въпроса на Слави как вижда живота си от позицията на времето. „Когато човек е млад, той не мисли нито за смъртта, нито за старостта, той мисли, че всичко е вечно, но уви не е така”, допълни писателят и с това обясни защо е кръстил най-новия си роман „Сбогом на илюзиите”.

Никола Статков направи и емоционално откровение за своите „рани в сърцето”: „Едната е Македония. Втората е социализмът, тъй като аз бях безукорен идеалист, но не се получи. Третата рана, която се задава – огромна, страшна, невъобразима е бъдещето на България”. По думите му преди 20 години в своя статия е направил болезнена прогноза, базирана единствено на демографията, че България може да престане да съществува през 21 век.

Писателят говори и за „тоталното опростачване на нацията” и цитира Радой Ралин, който казва: „Страхотна простащина в родината ни бащина”.

„Не вярвам ни в Бога, ни в дявола”, сподели още Никола Статков и допълни: „Ако има Господ, трябва да има справедливост, но няма, няма справедливост. Справедливостта е стока, купува я по-силният.”

Малко по-късно Никола Статков говори за липсата на хора с идеали: „Слави, има две невероятни български войни в историята ни – Сръбско-българската навремето, когато сърбите решиха, че ставаме големи с Източна Румелия и ги бихме, разбира се. Втората е Балканската война – от цял свят пристигат мъже, работници, студенти, готови да умрат, и умират на фронта. Искам да запитам: Ако днес, не дай боже, стане една война, ще има ли такова нещо? Кой ще отиде да умре?”

Писателят заяви още, че е отвратен от човека и човечеството: „Ако човечеството беше нормално, нямаше да има 15 500 малки и големи войни с нечувани жестокости”.

На финала на разговора Никола Статков каза, че от човека зависи да смачква злото в себе си, за да излиза доброто.

Цялото предаване от 28 април 2015 г.