enbg

Коментар за решението на Конституционния съд за Делян Добрев

30.1.2018 | коментара

Слави Трифонов коментира решението на Конституционния съд от днес по казуса с подадената и неприета от парламента оставка на депутата Делян Добрев.

Водещият цитира новини по темата: „Делян Добрев е останал депутат в разрез с Конституцията“, „Със 7 на 4 гласа Конституционният съд обявил за противоконституционно решението на Народното събрание да отхвърли оставката на Делян Добрев като депутат от ГЕРБ. В решението си, което действа занапред, те изрично са посочили, че то не засяга статута на Добрев като народен представител“.

Слави Трифонов зададе следните въпроси: „Защо решението действа отсега напред? Защо не действа за Делян Добрев? Защо не? С какво е по-специален Делян Добрев? Значи не е важна Конституцията, а е важен Конституционният съд. По-важно е как той я тълкува. Това ми прилича на поговорката „както дяволът чете евангелието“.
От една страна за поред път народното събрание наруши конституцията. Това е факт. От друга страна – това е поредното доказателство, че Конституционният съд „дъвче“ Конституцията така, както му отърва. В зависимост от това кой управлява“.

Цялото предаване от 30 януари 2018 г.