enbg

Когато за субсидиите има давност, а за гражданите – не

5.6.2019 | коментара

В предаването водещият коментира случващото се по сканадала с раздадените над 6 милиона и половина лева повече, само за 2018 година, на партиите под формата на субсидии.

„До 31 юли, когато “Шоуто на Слави” ще спре да съществува, остават 41 предавания. Но пък аз няма да спра да се учудвам на откровените лъжи, които говорят политиците. И вчера, и днес шефката на Бюджетната комисия, шефът на Сметната палата, както и правосъдният министър Данаил Кирилов, обикалят сутрешните блокове по телевизиите и продължават да говорят глупости. Продължават да твърдят, че дадените 6 милиона и половина лева повече за партиите били законни. Били законни, защото важал принципът от изборния кодекс – “гласовете на невлезлите партии да отиват при влезлите”. Казах го вчера, ще го кажа и днес – това е лъжа. Пълна, нагла и очевидна лъжа. Никъде в Изборния кодекс няма такова нещо.

Но не е само това. На въпроса защо партиите ще връщат парите само три години назад, Данаил Кирилов каза, че имало давност три години. И това, уважаеми зрители, е правосъден министър. Това не е някой, който е долу на пейката пред блока. Това е министърът на правосъдието. Значи така, уважаеми зрители, ако някой от вас, някой от нас, не си плати данъците и примерно не обяви едни 1000 лева, за това има давност 10 години. А за 6 милиона и половина откраднати пари от партиите давността е само три години. А и не забравяйте, че това крадене от партиите го има не от 3 години, а го има от 2002 година.
И още нещо нагло – казаха, че нямало да накарат партиите да върнат парите, а щели да им ги удържат от бъдещи плащания. Защо? Ако ставаше дума за откраднати пари от някой гражданин, щяха да му запорират заплатата, банковата сметка, имуществото и да ги вземат веднага, при това с лихвите. А на партиите – не. Ще ви дам един пример: Партия АБВ, която беше в предишния парламент, също е взела повече пари. Сега обаче я няма в този парламент. И какво излиза – че АБВ няма да върне парите. Ами, ако има предсрочни избори и партиите, които сега са в парламента, не влязат в следващия парламент, те как ще ги върнат тия пари? Значи всички политици в момента действат на принципа – всяко чудо за три дни.

Обаче аз не забравям. Аз помня. И ще ги търся тези пари.
Затова, български политици, започнете да спазвате закона най-после, защото извънзаконовото разрешаване няма да ви хареса. В това съм сигурен.“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 5 юни 2019 г.