enbg

Д-р Цветеслава Гълъбова, 24 октомври 2018 г.

24.10.2018 | коментара

Гост в предаването беше психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Слави Трифонов потърси мнение от д-р Гълъбова за поведението на Валери Симеонов.

В разговора с д-р Гълъбова Слави Трифонов поиска да узнае що за човек може да нарече протестиращите майки на деца с увреждания „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

В началото психиатърът каза: „В конкретния случай моята оценка е по-скоро свързана с личния ми житейски опит. Той е достатъчно голям, за да преценя, че един такива думи не са подходящи.“ На въпрос на Слави за професионалния си опит тя уточни, че работи в Държавна психиатрия от 25 години, от 10 години е директор и годишно приема около 700-800 души. Д-р Гълъбова смята, че проблемът не е толкова професионален и на въпрос на водещия отговори, че „в тесния смисъл на думата Валери Симеонов няма психични проблеми“.

По повод на психопатията, д-р Гълъбова коментира, че терминът вече е заменен от друг: личностово разстройство. „Най-общо личностовото разстройство представлява една лоша личностова структура. Това не е психиатрично заболяване в тесния смисъл. И човекът осъзнава какво прави“, каза психиатърът. А по отношение на термина „социопат“ стана ясно, че той не съществува в нашата класификация, но съществува в американската. „Означава, че трудно се вграждаш в обществото, не си склонен да спазваш норми на обществото, имаш антисоциално поведение. Много често социопатите и психопатите са клиенти на правосъдната система“, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

„Според мен човек с личностово разстройство може да каже това за майките. Видимо те са хора с огромно страдание – аз съм се сблъсквал с това поради моята работа и обективно не мога да си представя, че човек, нормален, ще произнесе това изречение“ – изрази мнение Слави Трифонов.

„Горчивата истина е, че това може да го каже всеки човек. Аз съм десетократно по-потресена от това, което чета в социалните мрежи, от хора, които не познавам, не съм ги чувала, не съм ги виждала. Какви неща прочетох за тези нещастни родители, които се борят зверски с живота?! Най-малкото беше „Те си го заслужават“, „не са ходили на доктор“, „не е диагностирицирано навреме“, „не може всичко да е за тях“, „нали им дадоха 150 милиона, какво искат“ – просто, дадох си ясна сметка, че хората, които не са се допирали до хора с трайни увреждания, нямат представа техният живот колко е труден. Това, което за нас е нормално – да си платим сметките, да вдигнем телефона: приятел, хайде да ходим на по бира, да отидем на театър, да излезем на един концерт, пуснали са страхотен филм – това за една майка, за един родител на дете с трайни увреждания е на практика невъзможно. И те се сблъскват ежеминутно, ежесекундно с трудности в живота си. Тези хора с трайните увреждания, те са арестанти в собственото си тяло. А знаете ли колко от тях са прекрасни души?! Каква богата душевност носят?! Но те са буквално арестанти в собственото си тяло и няма къде да отидат. И това, което изчетох по социалните мрежи, мен лично ме втрещи! Недопустимо е да бъдем толкова несъчувстващи, несъпричастни, несъстрадалтелни! Не може. Българинът има една, за мен лично, много лоша черта в народопсихологията си – щом не ми е на мен в дворът, щом не е в мойта къща, не ме интересува. Ама, когато ти влезе в къщата? Когато се случи на теб? Какво правим тогава? Тогава искаме друго отношение. Е, не се получава.“ – каза д-р Гъбълова.

Слави Трифонов смята, че негативно коментиращите в социалните мрежи се крият зад анонимността. „От нас, като общност, зависи всичко, но там той застава и пише зад някакъв никнейм, прякор и не се вижда кой е, но този е вицепримиер, той е отишъл и би следвало да работи с огромното чувство за отговорност на това което върши, работи, и най-вече отговорността, която носи към всички български граждани. Той е вицепримиер. Застава с лицето си и изразява това мнение, което е толкова потресаващо, че колкото малко хора да има на протести, и да – има и майки, но има и други хора, които казват – това за нас е неприемливо.“ – каза Слави.

„Огромна е отговорността и човек трябва да мисли какво говори. За мен лично е недопустимо да се мисли това нещо, нежели пък да се изкаже.“ – отвърна и гостът.

Отново по повод изказването на Валери Симеонов, д-р Гълъбова каза: „Проблемът е, че твърде много хора мислят така. Нали разбирате, че едно ще е, ако Вие изразите някакво становище, срещнете отпор отвсякъде и никаква подкрепа и когато всъщност има подкрепа за това нещо? И е разбираемо тогава човек да загуби в известна степен критичността и да каже – ето, имам поддръжници на моята теза. Това е за мен големият проблем – че обществото ни е нетолерантно, несъстрадателно и на такава почва може всичко да изникне.“ Д-р Гълъбова е на мнение, че има голяма група поддръжници на това мнение. Тя каза и че много от тях хич не са скрити, нямат чувство за срам от това което пишат, а тя лично е чела мнения на хора, които познава. „Това е ужасяващо – 21-ви век е и ние живеем в европейска страна. Такова нецивилизовано отношение! Аз се сблъсквам с това отношение всеки ден към моите пациенти.“ – каза д-р Цветеслава Гълъбова.

„Т.е., не е болен Валери Симеонов, а е болно обществото?“ – попита Слави Трифонов. Д-р Гълъбова отвърна утвърдително, че обществото ни е много болно. Тя разказа, че си направила социален експеримент и за половин час наблюдавала лагера на протестиращите – видяла депутати от всички групи, минаващи край палатките, като за това време видяла 2-3 „изключително гнусливи погледа“ към децата с увреждания и майките, все едно са „купчина екскременти“. „Стана ми гадно, обидно, ядосах се. Но аз съм свикнала с отношението към моите болни – то е същото. Същото! Моите болни къде са запофичени? По гори и паланки са психиатричните пациенти. Къде са психиатричните болници, в какво са – бивши складове, бивш затвор, бивша конюшня! Аз съм свикнала, в смисъл че не се срещам за първи път с такова отношение към хора с трайни увреждания“ – възмути се гостът. На питане на Слави какво е лекарството, тя отвърна, че не е психиатрично.

Д-р Гълъбова продължи по темата за състоянието на обществото ни: „Потресена съм! Моите пациенти – първото, което им се случи, като представят болничен, е да бъдат уволнени. Първото! Никой не ги наема на работа. …
Много пъти са ме питали – защо ходели сред нас. Не е въпросът защо ходят сред нас, защо ходят в този вид сред нас?“ Тя разказа, че има много близка, която е майка на дете с увреждания, което вече е на 25 години и знае колко й е трудно.

„Тази система не работи от години. Тези хора са на дъното на социалната стълбица, те са извън социалния борд“, завърши д-р Гълъбова.

Цялото предаване от 24 октомври 2018 г.