enbg

Дарън Родуел: Правото на глас

6.7.2016 | коментара

Иван Кулеков беше в Англия в дните около провеждането на референдума за „Brexit“, като отрази събитията, имаше преки включвания, а освен това е заснел и емоциите и мненията на хората там.

В Лондон Кулеков е разговарял с Дарън Родуел, председател на общинския съвет в лондонския район „Баркинг и Дагенхайм“ и лидер на лейбъристите в този район, в който живеят около 200 000 души и където живеят и най-много българи.

Във видеото г-н Родуел казва: „Видяхме една ужасна страна на политиката в името на референдума. И не става дума за политически партии, политически възгледи, а за имиграция, цвят на кожата, етническа и религиозна принадлежност. Това не е политика, това е сегрегация, нацизъм. Това е причината за фанатизма и за съжаление миналата седмица доказа кое е възможно най-лошото, което би могло да се случи във връзка с един референдум – човек да бъде убит за своите убеждения в свободна и открита демокрация.“

Председателят на общинския съвет анализира поведението на премиера Камерън и каза още: „Стигне ли се до етап, в който е нужен референдум, значи се е изгубило умението да се комуникира с гражданите, независимо дали на местно или на национално ниво. Въпросът опира до политическата класа.“

Г-н Родуел обясни и водещата роля, която е имала „омразата в десните медии“ като „Сън“, „Дейли мейл“, „Експрес“, приписващи вината на „имигранта или човека, получаващ социални помощи“. „Случилото се миналата седмица е в следствие на слабо правителство, слаб премиер, диктуване на събитията от екстремисткия елемент в обществото“, каза той.

„Не знам достатъчно за вашата страна, но съм убеден, че никога не трябва да си затваряме очите пред системата, защото хората са загивали за правото си на глас. Всеки има член на семейството, загинал за правото на глас. Според мен, ако не гласуваме, губим правото да се оплакваме от действията на правителството на национално или местно ниво, или от действията на политиците, защото, щом не си гласувал, не си дал гласа си за отговора на въпроса, който искаш да получиш“, каза още Дарън Родуел.

Цялото предаване от 6 юли 2016 г.