enbg

Да потърсим и да открием справедливостта и отговорността

12.12.2016 | коментара

Вижте какво каза Филип Станев в деня на национален траур за жертвите от Хитрино.

„Седем човека от Хитрино вече ги няма сред нас. Седем обикновени българи загинаха нелепо и безмилостно. Разделиха се с живота в един адски взрив, в една неочаквана и брутална касапница.
Всъщност фактите са известни.
В Хитрино е призрачно, а днес е ден за национален траур. Знамената на институциите са свалени наполовина. Главите ни са сведени.
И този ден утре вече ще е отминал.
Но седемте загинали от Хитрино няма да се върнат. Нито утре. Нито вдругиден. Никога.
И душите на техните роднини, приятели и близки никога няма да намерят покой.
Това няма как да променим. Но можем да направим друго. Длъжни сме да го направим. Дължим го на тези, които за един кратък миг бяха изличени от живота. Без да имат и най-малък шанс да се защитят. Да защитят живота си.
Това, което сме длъжни да направим, е да потърсим и да открием справедливостта и отговорността за тази зловеща катастрофа. Тези две съвсем обикновени думи, които все повече липсват от живота ни – Справедливост и Отговорност.
Да, и така няма да върнем седемте загинали от Хитрино. И едва ли ще утешим близките им. Но ще бъдем чисти пред гражданската си съвест.
Смъртта може да е занимание самотно. Но живота на всички от Хитрино и на всички нас в България не е. След деня за национален траур ще продължи нашият общ живот. Животът на нашето общество. И дали в него ще има справедливост и отговорност, ще зависи само от нас.
Поклон пред паметта на загиналите от Хитрино.“

Цялото предаване от 12 декември 2016 г.