enbg

Brexit в „Шоуто на Слави“

6.7.2016 | коментара

Иван Кулеков беше в Англия в дните около провеждането на референдума за „Brexit“. Той отрази събитията, имаше преки включвания, а освен това е заснел и емоциите и мненията на хората там.
„Великобритания е огромно кралство и силите, които го движат, са толкова мощни, че никаква внезапна промяна не може веднага да отклони кралството от посоката, в която се движи“, коментира гласуването Кулеков. В предаването той представи четири видео материала.

Запитан какво всъщност се е случило във Великобритания, Иван Кулеков отговори така: „Не съм всичколог, но като един най-обикновен човек, който се интересува от това, което се случва в света, мисля, че ние бяхме свидетели на най-големия политически блъф в най-новата история на Европа. Политиците блъфираха своя народ, че са за излизането на Великобритания от ЕС, за да спечелят своите малки политически дивиденти. Камерън, който през 2013 г., за да спечели изборите, обяви, че ще направи такъв референдум, изобщо не си е и представял, че той ще има такъв резултат, тъй като, когато го обявява 2013 г., 80 на 100 от британците са за оставане в Европа. Най големите агитатори за излизането – Джонсън и Фараж всъщност вече се отказаха да бъдат политиците, които ще извадят кралството от ЕС. Те също не са очаквали този резултат, защото, както става ясно сега, изобщо не са си и помисляли какво ще правят, ако спечелят. Политиката не е покер. Когато играеш срещу своя народ, ако блъфираш, губиш и ти, и народът ти. При нашите условия такива блъфьори са нашите националистите, Волен и другите, но слава Богу българите, за разлика от англичаните, не се хванаха на тяхната игра.“

В Лондон Кулеков е разговарял с Дарън Родуел, председател на общинския съвет в лондонския район „Баркинг и Дагенхайм“ и лидер на лейбъристите в този район, в който живеят около 200 000 души и където живеят и най-много българи.

Във видеото г-н Родуел казва: „Видяхме една ужасна страна на политиката в името на референдума. И не става дума за политически партии, политически възгледи, а за имиграция, цвят на кожата, етническа и религиозна принадлежност. Това не е политика, това е сегрегация, нацизъм. Това е причината за фанатизма и за съжаление миналата седмица доказа кое е възможно най-лошото, което би могло да се случи във връзка с един референдум – човек да бъде убит за своите убеждения в свободна и открита демокрация.“

Председателят на общинския съвет анализира поведението на премиера Камерън и каза още: „Стигне ли се до етап, в който е нужен референдум, значи се е изгубило умението да се комуникира с гражданите, независимо дали на местно или на национално ниво. Въпросът опира до политическата класа.“

Г-н Родуел обясни и водещата роля, която е имала „омразата в десните медии“ като „Сън“, „Дейли мейл“, „Експрес“, приписващи вината на „имигранта или човека, получаващ социални помощи“. „Случилото се миналата седмица е в следствие на слабо правителство, слаб премиер, диктуване на събитията от екстремисткия елемент в обществото“, каза той.

„Не знам достатъчно за вашата страна, но съм убеден, че никога не трябва да си затваряме очите пред системата, защото хората са загивали за правото си на глас. Всеки има член на семейството, загинал за правото на глас. Според мен, ако не гласуваме, губим правото да се оплакваме от действията на правителството на национално или местно ниво, или от действията на политиците, защото, щом не си гласувал, не си дал гласа си за отговора на въпроса, който искаш да получиш“, каза още Дарън Родуел.

След провеждането на референдума Иван Кулеков се срещнал със собствениците и работниците в една българска строителна фирма. По думите му, както повечето англичани, и те не били наясно какво се е случило в страната, в която работят и живеят, но нямали никакви притеснения за своето пребиваване там. По тази причина с тях Кулеков е разговарял предимно за живота им.

Ангел от Карлово разказа за участието си в Първия български контингент в Ирак. Ангел определя мисията като „една голяма грешка на правителството и на министерство на отбраната.“ След завръщането си от Ирак, той решава, че не си струва да продължи в Българската армия. В Англия е от 10 години и казва, че е доволен от живота си там – може да осигури нормален живот на семейството, но няма никакъв социален живот. „Единственото, което ме успокоява, е, че давам нормален живот на моето семейство, образованието на детето ми и това, че не мисля за паричния проблем“, каза Ангел. Сред най-важните неща в живота той посочи това „да сме хора“. „Човечното в българина напоследък започва да издиша. Алчността е една болест, по-лоша от рака. Като те хване тази болест, тя е неизлечима“, бяха думите на Ангел. Накрая той призна, че най-добре се е чувствал в България, колкото и зле да е било положението и изрази надеждата си един ден да се върнат, така че „България да стане малко по-добра“.

Още трима българи споделят пред Кулеков как се чувстват в Англия. Общото между техните истории, според Иван Кулеков, е, че „в чуждата държава те виждат условията, които им позволяват да се реализират и движат напред, докато в нашата страна те виждат пред себе си една огромна стена“.

Павел Петков разказа, че има добра и сигурна работа и е заобиколен от добри хора. Казва, че е отишъл в Англия, за да се интегрира и да живее там все едно си е вкъщи.
Участникът в „Танцувай с мен“ – 2 Михаил Иванов сподели, че в Англия е оценен изключително добре за уменията си в брейк танците. „Ако си дошъл с идея да се развиваш като човек и да покоряваш по някакъв начин, няма никакъв проблем. Но, ако си дошъл просто да изкараш няколко паунда допълнително с носталгия за България, тогава смятам, че е по-трудно – ако постоянно си с мисълта за България“, каза Михаил. Той добави, че се би се върнал в България „на фона на тези закони и това правителство“ и ако няма промяна.

Алекс Димитров, собственик на строителна фирма, разказа, че в България имал много добра работа и в Англия си поставил за цел да достигне същото ниво. Той разказа, че всеки ден става в 5 часа и се прибира вечер в 9 с голямото удоволствие, че прави нещо, че създава блага. „Тук връзката между работодател и работник е много тясна, много близка“, каза г-н Димитров. За него човек, който няма мотивация и цел, където и да отиде, няма да има успех. „Това е моята философия – да създаваш блага и да правиш хората щастливи, което тук се случва!“, каза още Алекс Димитров.
Във видеото Роджър Франсис, ръководител проекти, увери, че работи добре с българските работници и ще продължи да работи и занапред.

Георги Динев, който е другият съсобственик на строителната фирма, заедно с Алекс Димитров и повече от 9 години работи с български емигранти, споделя наблюдения за работата си с български емигранти.
По отношение на референдума за Brexit Георги Динев каза: „Този референдум няма да върне българите в България, той може да ги премести в Испания, може да ги премести в Германия, може да ги премести в Италия, но той няма да ги върне в България. В България ще ги върне нашият референдум, който е много по-важен за нас, защото по моите наблюдения, българите, които сме тук, ние сме натрупали някакъв опит и искаме да видим в България личности, които се избират чрез мажоритарната система, личности, които да създадат условия всички ние да се върнем и този опит да го пренесем там, и заедно да си оправим държавата. Защото българите тук вече осъзнаха, че няма кой да дойде и да оправи България.“

Според Георги Динев извън България човек може много по-лесно да се реализира, а „мечтите нямат таван“. Г-н Динев говори за това, че българите в чужбина изпитват вина. Това, според него, е феномен като при човек, който стане обект на посегателство и не може да говори за него. Изпитват вина, че не са в България, „че са изгонени едва ли не“, вместо тези, които са ги прокудили, каза Георги Динев. По неговите думи друг проблем на българите е, че не се чувстват добре в България, но когато отидат в чужбина, също не се чувстват добре. „За тях България е и ад, и рай“, констатира той.
Динев заяви, че се чувства българин и иска да се върне в България, за да сподели опита си, но очаква да дойдат хора (б.а. в управление), които да създадат условия, „в които ние сами ще си оправим държавата“.

Цялото предаване от 6 юли 2016 г.