enbg

77 милиона евро глоба от Европа заради енергийния монопол

18.12.2018 | коментара

Тагове:

В предаването водещият коментира наложената от Европейската комисия глоба на България, заради нарушение на европейското антимонополно законодателство. Ето какво каза Слави Трифонов:

„Уважаеми зрители, забелязал съм, че в последните 10 години, дойде ли Коледа и Нова Година, политиците, разчитайки на празничното ви настроение, приемат закони и извършват действия, които обикновено са нагли, недемократични, пренебрежителни и жестоко ни ощетяват нас, гражданите на България. Тази година, за съжаление, не прави изключение. Заваля сняг, започнаха да се пеят коледни песни и политическите простотии достигнаха своя пик, а това, уважаеми зрители, засяга лично всеки един от нас.
И така:
Вчера Европейската комисия наложи глоба на България в размер на над 77 милиона евро за това, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) налага монополно владение на пазара на газ и така нарушава европейското антимонополно законодателство. Ужасното е, че Министерски съвет и министър-председателят ни убеждават колко хубаво било, че ни глобяват само 77 милиона евро. При положение че глобата можеше да е нула, ако управляващите спазваха законите. От три години е имало предупреждения за това и… нищо. На всичкото отгоре и енергийният министър и министър-председателят наговориха купища лъжи, че глобата е, защото не сме били приватизирали Булгаргаз. А истината е – и то я има написана в основанието на Европейската комисия, че е наложена такава глоба, защото монополистът БЕХ не е допуснал до газопреносната мрежа в България други икономически субекти. А това, на един пазар да има различни търговски субекти, се нарича пазарна икономика. Другото се нарича монопол. И ако у нас свикнахме управляващите да нарушават българските закони и това да им се разминава, то след като сме членове на Европейския съюз, нарушаването на европейските закони не може да им се размине.
Тук ще ви кажа две неща. Първо – министър-председателят лъже. Не му е за първи път, но конкретно тази лъжа струва 77 милиона евро. И второ – ако си мислите, че тази глоба от 77 милиона евро не ви засяга лично, ще ви кажа – засяга ви. Засяга ни. Защото тази глоба ще я платим всички ние – българските граждани. Защото Българският енергиен холдинг е държавен. А държавата, това сме ние. И тази глоба ще я платим всички ние.“

Цялото предаване от 18 декември 2018 г.