enbg

7 ноември 2012 г., Асен Йорданов

2.11.2012 | коментара

Асен Йорданов е роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Разследващ журналист и редактор на портала Bivol.bg.

Работата му е свързана преди всичко с разследване на корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Работи във вестниците „Стандарт“, „Монитор“, „Политика“ и „Телеграф“, след което преминава на свободна практика. В разследванията си посочва и разобличава в криминални деяния местни и национални политически деятели, между които са кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Царево Петко Арнаудов, Йордан Цонев и други.

Асен Йорданов многократно получава заплахи. През 2007 година е нападнат с нож и бухалки от 3-4 души пред дома си в Бургас, които успява да отблъсне, благодарение на уменията си по бойни изкуства.

За работата си като разследващ журналист Асен Йорданов получава международно признание, като на 9 октомври 2010 година е отличен с медийната награда „За свободата и бъдещето на пресата“ в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг. Лауреати на тази награда през 2010 г. заедно с него са афганският журналист Сайед Якуб Ибрахими и датският карикатурист Курт Вестергард. Предишни носители на наградата са Анна Политковская (убита в Москва), Роберто Савиано, с издадена смъртна присъда заради разследванията си на Неаполитанската Камора, американският журналист Сеймур Хърш, който пише за издевателствата в иракските затвори, журналистът от BBC Алън Джонстън, държан като заложник в Палестина, хърватският журналист Душан Милюш, през 2008 г. пребит с бухалки, Уин Тин, който от 18 години е в затвор.

По думи на Асен Йорданов „България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден.“

На 6 юни 2012 г. Асен Йорданов се изказва пред комисия в Европейския парламент на изслушване за свободата на българските медии.

Заедно с блогъра Атанас Чобанов, Йорданов е редактор на портала Bivol.bg. Това е един от малкото сайтове в света, който успешно възпроизвежда модела на Уикилийкс за публикуване на анонимно изтекли документи с бомбастично съдържание.

През октомври новинарският сайт на Чобанов и Йорданов Bivol.bg, който публикува документи от сайта BalkanLeaks, който пък е реплика на Уикилийкс, е получил писмо от БНБ със заплахи за налагане на глоба. Тези заплахи са породени от публикуване на „невярна информация и обстоятелства”, подкопаващи „репутацията и доверието към четири български банки,” които са подали жалба до правителството – нарушението се наказва с глоба до 150 000 лева.

В писмото БНБ кани на среща и иска да наложи санкции на сайта “Биволъ”, който публикува грамите на американските посланици от София, излезли от “Уикилийкс”. В тях се говори за пране на пари и други нелицеприятни за няколко български банки обстоятелства.

Любопитен факт е, че публикация за тази грама, с пълно споменаване на имената на банките, се появи в авторитетния френски в. “Монд”.

Вижте цялото предаване от 7 ноември 2012 г.