enbg

Шестима отличници в задачата „Ако бях политик в България“

24.5.2010 | коментара

24 май 2010 г.

Ако бях президент на България – такава бе задачата на Хорацио Гонзалес, с която той се представи в етапа на „Добре дошъл в България” – „Ако бях политик в България”. Дългокосият мексиканец се появи приведен във формален вид, напълно съответстващ на институцията, която трябваше да защитава. „Ако бях президент, щях да имам прякор и той щеше да е агент Хоце“, каза Хорацио. В следващ момент той заяви, че първата му работа ще е да раздаде няколко ордена Стара Планина на случайни хора от телефонния указател и казвайки, че случайно има в джоба си един, го връчи на Иван Кулеков. Хорацио обеща да наблегне на външната политика като първо ще отиде при Барак Обама да договори уиски, за скрепяване на дружбата между народите. После ще се срещне с Путин и ще договори спиртопровод, като така ще стабилизира положението на Балканите. Накрая Хорацио обеща да се срещне „с този така невероятен президент на БФС Боби Михайлов” и ще го накара да се извини, че е поставил Мексико на колене. Последните думи Хорацио пресъздаде много патетично и удивително наподоби тембъра и изказа на Борис Касабов.

Иво Сиромахов заяви, че според него агент Хоце се справя по-добре от агент Гоце, защото има визия за външна политика. Евгени Димитров призна харизматичността на Хорацио. Иван Кулеков върна дадения му орден и заяви, че най-голямата обида за един сатирик е да получи държавна награда. Комисията оцени Хорацио с 5,80.

Ервин Линдбихлер трябваше да влезе в ролята на евродепутат. Неговото експозе включваше предимно оплаквания от тежките условия на труд. На първо място заплатата му не отговаря на положения труд – нищо не работи, а взима пари. Имал големи трудности, заради езиковата бариера, но постепенно колегите му научили български. В условията на криза едва успява да плаща вноските за бентлито… Ервин поясни, че работата в Страсбург е много отговорна – да се разпределят европарите и, тъй като всички българи са му като братя, той дели по братски – половината за тях, половината – за него.

Иво Сиромахов бе доволен, че за пръв път основна тема в пледоария са парите. По думите на Светльо Митев, Ервин е компенсирал вълнението с език на тялото. Мнението на Иван Кулеков беше, че евродепутатите представляват своите народи, докато българските такива представляват своите партийни лидери, с изключение на Димитър Стоянов, който представя своето семейство. Българските евродепутати искат да живеят в Страсбург, а Ервин иска да живее в България, констатира Кулеков и заключи, че само такива хора могат да представят България. Оценката на Ервин беше пълно 6,00

Ето какви оценки получиха в този кръг финалистите:

Линдзи Солтцгивър – 6,00
Андрю Ричардс – 6,00
Ервин Линдбихлер – 6,00
Дияна Миликевик – 6,00
Елена Рубеж – 6,00
Айсату Диало – 6,00
Хорацио Гонзалес – 5,80
Анджела Родел – 5,60
Гюнтер Хемпел – 5,40
Уалид Бен Мустафа – 5,20

Генералното класиране след този кръг е следното:

Линдзи Солтцгивър – 5,78
Хорацио Гонзалес – 5,70
Ервин Линдбихлер – 5,70
Андрю Ричардс – 5,68
Анджела Родел – 5,68
Елена Рубеж – 5,68
Айсату Диало – 5,60
Дияна Миликевик – 5,60
Гюнтер Хемпел – 5,55
Уалид Бен Мустафа – 5,40

Новата задача за финалистите в „Добре дошъл в България“ се казва „Моят най-добър приятел българин„.

В нея всеки един от чужденците ще трябва да представи своя най-добър приятел българин и да му направи жест, с който да го изненада.

Изпълненията ще видим в четвъртък и петък, 27 и 28 май 2010 година.