enbg

5 февруари 2013 г., Асен Йорданов

1.2.2013 | коментара

Асен Йорданов е роден на 3 февруари 1964 година в Бургас. Разследващ журналист и редактор на портала Bivol.bg.

Работата му е свързана преди всичко с разследване на корупция и злоупотреби в съдебната система, в морските общини и в парк Странджа. Работи във вестниците „Стандарт“, „Монитор“, „Политика“ и „Телеграф“, след което преминава на свободна практика. В разследванията си посочва и разобличава в криминални деяния местни и национални политически деятели, между които са кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Царево Петко Арнаудов, Йордан Цонев и други.

Асен Йорданов многократно получава заплахи. През 2007 година е нападнат с нож и бухалки от 3-4 души пред дома си в Бургас, които успява да отблъсне, благодарение на уменията си по бойни изкуства.

За работата си като разследващ журналист Асен Йорданов получава международно признание, като на 9 октомври 2010 година е отличен с медийната награда „За свободата и бъдещето на пресата“ в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг.

Заедно с блогъра Атанас Чобанов, Йорданов е редактор на портала Bivol.bg. Това е един от малкото сайтове в света, който успешно възпроизвежда модела на Уикилийкс за публикуване на анонимно изтекли документи с бомбастично съдържание.

Цялото предаване от 5 февруари 2013 г.