enbg

3 милиона души не гласуваха и по този начин показаха червен картон на партиите

25.10.2011 | коментара

24 октомври 2011 г.

Сценаристите на „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов, Филип Станев и Тошко Йорданов направиха анализ на президентските избори, провели се на 23 октомври. Те обособиха като най-голям проблем невъзможността на голяма част от гражданите да гласуват. „Това са най-некадърно организираните избори от 89-та година насам. Избирателната активност е под 50% и аз съм убеден, че има поне едни 6% от хората, които не можаха да гласуват. Искаха, но не можаха. Елементарно беше да има повече избирателни секции. Може би трябва човек да е умен, за да се сети“. Това каза Тошко Йорданов, който се е редил над 1 час на опашка, за да пусне своята бюлетина. „Факт е, че излъгаха много хора и ги лишиха от правото им да гласуват. А те искаха да гласуват“. Според него управляващите са попречили на хората да упражнят правото си на глас. Водещият Слави Трифонов също сподели, че не е успял да гласува, въпреки че се е редил 3 пъти пред избирателните урни. Той определи изборите като „пълен хаос“.

„Аз много се радвам, че гласувах на първи тур, защото на втори няма за кого. Когато тръгнах да гласувам за изборите, аз винаги се съветвам с моите родители. И баща ми каза: Иво, отивай да гласуваш – и умната. И аз гласувах за умната“, каза Иво Сиромахов. Той няма обяснение защо резултатът е такъв, но според него ни чака „един тъжен балотаж в неделя“. „Трябва да избираме не за президент, а за комсомолски секретар. Избираме между двама комсомолци“, каза Сиромахов, който напомни, че Росен Плевнелиев бил активен комсомолец преди 1989 година.

Филип Станев пък оприличи опашките в изборния ден на опашките по времето на Андрей Луканов, когато хората са ставали в 05:00 часа сутринта, за да си купят кисело мляко и хляб. „Това е първата в историята на съвременната и демократичната политическа възможност да гласуваме, в която огромен брой от хората бяха объркани, не разбраха как точно трябва да гласуват, според мен някои са гласували абсолютно на случаен принцип“, беше категоричен той.

Пресконференциите, които кандидат-президентите дадоха след края на изборния ден и обявяването на резултатите, също бяха сериозно разкритикувани от сценаристите. „Говориха се чутовни глупости“, обобщи Сиромахов, визирайки изказвания на Сергей Станишев и Бойко Борисов. Репликата на премиера „Къде щеше да е Кунева, ако не беше Царя?“ провокира Иво Сиромахов да попита: „А къде щеше да си ти сега, ако царят не те дръпна от бодигард и не те направи главен секретар на МВР?“. Изказването на Станишев пък, който казал, че 2 милиона и половина българи не са гласували за ГЕРБ с подтекст, че са подкрепили БСП, сценаристът коментира така: „Станишев по тази логика, понеже сме в Европейския съюз, може да каже, че за ГЕРБ не са гласували 80 милиона германци, 65 милиона французи и 50 милиона англичани. Истината е, че 3 милиона души не гласуваха изобщо и по този начин показаха червен картон на партиите. Те казаха „Ние не искаме да ни управлява нито БСП, нито ГЕРБ, нито ДПС. Ние не ви искаме вас. Вие сте хора, които не ставате“. Това е големият извод от изборите – тия 3 милиона души, които не излязоха да гласуват“.

„Има още един извод – имаше половин милион души, които гласуваха не за партии, което се случва за първи път“, заключи Тошко Йорданов. Слави обобщи, че според него ако Росен Плевнелиев стане президент, това означава, че Бойко Борисов ще има още 5 души във Висшия съдебен съвет и още няколко човека в СЕМ, което значи, че ще управлява почти еднолично.