enbg

28 ноември 2012 г., Илиана Раева и Мария Петрова

23.11.2012 | коментара

На 14 ноември тази година Илиана Раева беше избрана за председател на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) на извънредното общо отчетно-изборно събрание, с подкрепата на 40 клуба от 47 имащи право на глас. За вицепрезидент на федерацията бе избрана Мария Петрова.

До преди два месеца Раева беше треньор на ансамбъла по художествена гимнастика. Под нейно ръководство отборът стана шести на олимпийските игри е Лондон, а преди това постигна добри резултати в Световната купа.

Управителният съвет на федерацията включва 15 души, като в него влязоха и Мария Гигова, и Нешка Робева. Дългогодишният старши треньор на националките Робева се завърна в управлението на федерацията след отсъствие от няколко мандата.

Сред идеите на Илияна Раева за развитието на федерацията са въвеждането на длъжността мениджър, който да се занимава с финансовото осигуряване на федерацията, както и възстановяването на „големия шлем“ от турнири из страната.

Илиана Раева е състезател и треньор по художествена гимнастика. Родена в София, на 15 март.

През годините се състезава за „Левски“. Нейни треньори са Златка Бонева и Нешка Робева. В колекцията си има около 280 медала, 100 от тях – от международни състезания.

Отличия:

1978 г. на Европейското първенство в Мадрид – 6-то място в многобоя
1979 г. на Световното първенство в Лондон – 4-то място в многобоя, златен медал на въже и сребърен медал на топка
1980 г. на Европейското Първенство в Амстердам – златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента
1981 г. на Световното Първенство в Мюнхен – сребърен медал с лента и бронзов медал на въже
1982 г. на Европейското Първенство в Ставангер, Норвегия – бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента

На 16 декември 1993 г. Илиана Раева създава свой клуб по художествена гимнастика.

През 1999 г. застава начело на треньорския съвет към Българска федерация „Художествена гимнастика“. Тя води българския национален отбор на Олимпийските игри в Сидни 2000 г. Под нейно ръководство българския ансамбъл спечели бронзов медал на Олимпиадата в Атина през 2004 г.

На 11 декември 1983 г. Илиана Раева се омъжва за Наско Сираков. Имат две дъщери – Славея и Виолета.

Мария Петрова е родена в Пловдив, на 13 ноември. На 5-годишна възраст започва да тренира художествена гимнастика в АФД „Тракия“, а след това – в „Левски“. Нейни треньори са Наталия Муравенова и Нешка Робева.

Заема второ място в отборното класиране още на първото световно първенство, на което участва. В състезателната си кариера е спечелила десетки медали, като от българските гимнастички, само тя и Мария Гигова са трикратни абсолютни световни шампионки.

Мария Петрова е трикратна абсолютна световна шампионка от първенствата : Аликанте (1993), Париж (1994) и Виена (1995). Два пъти е абсолютна европейска шампионка в Щутгарт (1992) и Солун (1994). Печели две пети места от Олимпийските игри в Барселона (1992) и в Атланта (1996). Завоюва сребърен медал на топка и бронзов на въже от световното първенство в Букурещ през 1996 година.

След приключване на състезателната си дейност, Мария Петрова завършва Националната спортна академия, а през 1999 година е избрана за член на Управителния Съвет на Българската Федерация по Художествена Гимнастика.

През 2006 г. е обявена за една от десетте най-добри гимнастички на всички времена от Международната федерация по гимнастика (ФИГ) по повод на юбилейната 125-та годишнина от нейното основаване.

През 1998 г. Мария Петрова се омъжва за вратаря на българския национален отбор по футбол Борислав Михайлов, от когото има дъщеря Елинор (1999).

Цялото предаване от 28 ноември 2012 г.