enbg

23 октомври 2014 г., Смари Маккарти

16.10.2014 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Смари Маккарти!

Смари Маккарти е роден през 1984 г. в Исландия. Той е един от основателите на Пиратската партия в Исландия, иноватор, разработчик на софтуер с отворен код, автор на концепцията за „Исландия – журналистическото убежище и „страж“ на свободата на словото“, която исландският парламент одобри и реши да превърне в законодателна програма от 13 закона.

Смари е един от първите европейци, които разработват идеите на т.нар. „течна демокрация“, на която се основават пиратските партии в Европа, както и италианското движение „5 звезди“. Смари е доброволец на Уикилийкс и приятел на Асанж, тайно проучван от Министерството на правосъдието на САЩ, както стана ясно през 2013 г.

Много често канен за лектор (последно в Единбург в навечерието на референдума за независимостта на Шотландия) по теми, свързани с най-новата история на Исландия и най-вече краудсорсинга, за написване на новата конституция на страната, така също и по въпросите на електронното управление, дигиталните права, електронното гласуване и др. Смари определя себе си като „борец за свобода“, а също и анархист.

Цялото предаване от 23 октомври 2014 г.