enbg

20 февруари 2013 г., Шоуто на Слави

15.2.2013 | коментара

В деня, в който правителството на Бойко Борисов подаде оставка, редколегията на „Шоуто на Слави“ формулира пет предложения, които могат да бъдат извършени в много кратко време и да проработят:

1. Свикване на Велико Народно Събрание
2. Смяна на избирателната система с мажоритарна
3. Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120
4. Мандатност на народните представители – до два мандата
5. Пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления

Академик Георги Марков гостува в „Шоуто на Слави“ и сподели своите разсъждения, свързани с протестите в страната и оставката на кабинета „Борисов“. Той говори за „изгубеното“ поколение, което в момента е по улиците, поколение, което иска да живее в България по европейски и му е омръзнало от партийните боричкания и смяната на лидерите. Акад. Марков изрази мнение, че за хората демокрацията е важна, но по-важен е хлябът.

Гостът бе на мнение, че в момента хората искат справедливост, но продължава да цари безнаказаност: „Аз все се каня да напиша книгата „Рушителите на съвременна България“ за българския преход, тъй като, политиците взаимно се заканват словесно, … но се оказва, че никой министър или някакъв там депутат, или разни корумпирани типове, никой не се е озовал в затвора, те взаимно се пазят. Защото знаят, че по време на следващата власт те ще бъдат в опозиция – има една такава въртележка. Хората, от това са възмутени. Говори се много… и Бойко Борисов също обеща справедливост, но това не се случи.“ В своите размисли историкът засегна темата за безкрайното търпение на българския народ, както и за ограбването на Източна Европа от Запада, където отиват нашите деца. По думите му, добър вариант е депутатите в НС да бъдат 160. Те не умеят друго, каза Георги Марков и изрази възмущението си от щедро даваните от иначе „цербера“ Дянков по 1500 лв. „представителни“ на всеки от депутатите месечно.