enbg

10-годишно момиче беше най-младият кандидат за „Война на думи“

23.2.2012 | коментара

150 души се явиха на кастинг пред комисия и камери в студиото на „Шоуто на Слави“ за новия проект „Война на думи“. 3538 души общо пожелаха да воюват словесно и бяха заявили желание за участие.

Кастингът пред жури се проведе в два поредни дни. Сред пъстрото мнозинство на кандидати по дебатирането и отстояване на собствените позиции, се откроиха хора с различна възраст, професия, занятие, принадлежност и националност. Най-малкият кандидат беше на 10, а най-възрастният – на 69 години. Имаше участници от Враца, Плевен и Русе до село Бояново, от Ивайловград до село Българско Сливово, от съседна Сърбия и далечен Ню Йорк.

Оказва се, че любовта към спора и дебатите е като онази другата – не пита нито за възраст, нито за пол. Сред кандидатите бяха: фен на Ипсуич, празнуващ несъстояла се победа; 18-годишно момиче от наш граничен район, дошло да говори по въпросите на любовта в малкия град; интериорен дизайнер, който направи анализ на дизайна в студиото; 55-годишна жена от Перник, която следи „налягането“ на града, но иначе е писател по призвание. От миньорския град дойде и теорията за галактическия папа. 45-годишна кандидатка, по професия психолог, но оставила се на грижите на съпруга си, разкри, че отдавна е направила психопортрет на Слави Трифонов, който с удоволствие сподели.

Картината се допълваше от: психолог – детектив – бивш наркозависим, участничка със странен талисман с двояко приложение, мъж на 27 години с 5 годишен опит като дебатьор, 64-годишен философ – преподавател, мъж на 51 г., който 4 пъти е сменял коренно заниманието си, младо момиче, завършило социология, но сега продаващо шоколад, мъж, който обича да спори с чиновници, сладкар, инженер-химик, брокер, магистър по бизнес планиране, фармацевт, политолог, 25-годишна кранистка и още много други.

На кастинга се появи и афро-американец от Ню Йорк, преборил наркозависимостта си и с идеята да помогне на други с опита си. Млада жена от ромски произход изрази интересно мнение по отношение на ранните ромски женитби. Любопитство предизвика участието на мъж, който рисува анимация по „стария начин“, някога рисувал за „Дъга“.

Някои от участниците имаха екстравагантни тези: за ползата на интернет в обучението за отглеждане на ферми; за капризничещите индивиди с фрапираща лицева аномалия; за дискриминацията на престижните професии; да си вампир или истински мъж; за статуса на зъбните протези; физическо или ментално преживяване е сексът.

Младо момиче се обяви категорично против моногамията, а друго застана срещу цинизма в мъжкия хумор, трето заяви, че е дошло, за да й се случи нещо интересно. Гинеколог говори на тема G-точката. Редактор засегна темата за словоблудството. Мъж на средна възраст убедено защити тезата си „За комунизма“. Млад мъж, на 19 години, изложи убедително виждането си по две актуални теми – едната за чалгата, другата – за тютюнопушенето на обществени места.

Самият Папа Жан също се появи на кастинга с две свои картини, за едната от които имаше галактически планове. 69-годишна бивша кметица, със стаж от 3 мандата, сподели виждането си за българската политика.

Журито чу предложение за нов утопичен световен ред, философски разсъждения за живота въобще, интересни исторически факти и технически устройства за различни съоръжения, за спонсорирането в спорта, кризата в образованието и интернет пиратството.

Най-интересното от кастингите във „Война на думи“ очаквайте в „Шоуто на Слави“ от 27 февруари до 2 март!