enbg

Ясен Дараков вижда скрит смисъл в срещата между Обама и Борисов

4.12.2012 | коментара

Кореспондентът на БТВ в САЩ Ясен Дараков гостува в „Шоуто на Слави”. Дараков е икономист по образовение. Специализирал е ТВ новини в CBS и ABC News и е бил продуцент на новинарски емисии във филиали на ABC и FOX в САЩ. От февруари 2011 г. е издател и главен редактор на водещия вестник за българите в САЩ и Канада BG VOICE.

Ясен Дараков е в България след тригодишно отсъствие. Логичният първи въпрос на водещия към него беше за това защо той не е в Щатите и не отразява срещата между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов. По думите на Дараков, тази среща е „много изненадваща”. Той сподели, че по данни на българското посолство в Америка, визита на българския премиер се е очаквала най-рано в края на 2013 г. „Тази среща, толкова бързо направена, означава само едно – американците са искали нещо, което ние явно ще трябва да дадем, и са се чудели какво могат да ни дадат в замяна. Обикновено готините държави с хубаво управление получават нещо в замяна, ние ще получим снимка на нашия премиер за фейсбук с американския президент“, коментира Ясен Дараков.

Изненадващо бързата среща „Обама – Борисов” се е случила на фона на тежки преговори за т. нар „фискална пропаст“ в Америка и отправено от САЩ „сериозно предупреждение към Сирия“ – това според журналиста е доказателство, че американците искат нещо конкретно от българското правителство. Дали САЩ не иска да признаем, че „Хизбула“ стои зад атентата на летище Сарафово, попита Слави Трифонов. На този въпрос Ясен Дараков отговори така: „ЕС отказва в момента да признае „Хизбула“ като терористична организация, така както САЩ са го направили. Ако ЕС признае, че „Хизбула“ стои зад терористичния акт на летище Сарафово, това може да бъде използвано за една следваща атака срещу Иран, каквато САЩ отдавна се готви да има.“

Според Слави Трифонов повечето български медии не търсят причините за срещата на Обама с Бойко Борисов и предимно словославят министър-председателя. „Призванието на медиите е да се съмняват, да търсят подтекст. Ти го правиш, защото си в Америка. Там бързо се заразяваш с този дух на свободомислие и инициативност“, обърна се към Ясен Дараков водещият. В отговор журналистът сподели своята философия за отразяването на една новина: „Винаги се питаш защо се случва и се опитваш да го сложиш в един контекст, защото новините, събитията не се случват в някакъв вакуум, те се случват в контекст – защо, в контекста на какво, какво означава това.“

В предаването Ясен Дараков анонсира и пускането на телевизионен канал за българите в САЩ и Канада. Гостът шокира Слави Трифонов като заяви, че не е търсил никакво разрешение от американската държава, за да придобие правото да излъчва собствена телевизия. „Решихме да направим телевизия и пускаме телевизия“, каза Дараков.

„Този дух и развитието на една страна вървят ръка за ръка“, отвърна му Слави Трифонов. Водещият сподели и наблюдението си как думата “community” (общност) е много важна за американците. По този повод Ясен Дараков разказа как по времето на урагана Санди хората, които са претърпели по-малко щети вследствие на стихията, са събирали дрехи, играчки, храна за своите бедстващи съседи. „Държавата – това сме ние хората. Държавата и институциите са проекция на хората – и те действат така, както хората действат“, заключи Ясен Дараков.

Какво още каза кореспондентът на БТВ за срещата Обама – Борисов, и променила ли се е бизнес средата у нас през последните три години, вижте във видеото.