enbg

Янка Рупкина, 11 октомври 2016 г.

11.10.2016 | коментара

В предаването гостува именитата българска народна певица Янка Рупкина.

Интересен факт изнесе водещият Слави Трифонов – Дейвид Бауи се оженил на нейното изпълнение на „Калиманко Денко“. Песента прозвучала вместо Менделсон, потвърди и певицата.

Янка Рупкина разказа, че пътува по света и участва в много концерти. Споделя, че дълги години е била солистка на хора на БНР, където е изпълнявала песни от всички етнографски области на страната.

За своя репертоар Рупкина и лично си е търсила песни от старите баби, но разказва, че има авторски песни, с прекрасни текстове и мелодии.

Янка Рупкина започва да пее от 6-годишна възраст, когато нейната баба я поканила да учи песните на нейното село. Професионално започва да пее през 1961 година, когато е 18-годишна. Разказва, че преди това като девойка се явила на конкурс във „Филип Кутев“ и я избрали сред 400 кандидати, но нейната майка скрила писмото. Докато вече през 1959-60 година се явява на надпяване в Граматиково и получава първа награда. Участва в конкурс на БНР през 61-ва година, приета е и пее в хора на радиото над 40 години. Сега кариерата й е самостоятелна и участва в концерти заедно с различни изпълнители у нас и в чужбина. Не е пяла в Китай и в Куба, но вярва, че и там ще може да пее.

Слави попита гостенката кое тя определя като най-важно за пеенето, след като тя вече 60 години е на сцена. „Най-важното е първо да бъдеш добър човек. Второто е талантът, ако го имаш. И третото е големият труд“, отговори Рупкина. Тя отбеляза със съжаление, че през годините нейният и на колегите й труд не е бил документиран у нас, докато в чужбина има много филми за тях. „Сега ще купуваме нашата музика от там“, отбеляза с тъга певицата.

Янка Рупкина сподели, че е най-щастлива от това, че пее. Дори, когато върви по улицата, ако няма хора, пак си пее. На въпроса кое е най-ценното, певицата отговори така: „Обичам много да помагам на хората. И на добрите, и лошите хора. И Бог затова ми дава всичко на мен.“ Завършилата психология певица допълни, че и в лошите хора понякога има добри неща и човек може да се поучи и от тях.

Янка Рупкина покани всички, които харесват народната музика на концерта „Вечните народни песни на България“, който ще се състои на 31 октомври 2016 г. в Зала 1 на НДК.

Цялото предаване от 11 октомври 2016 г.