enbg

Шоуто на Слави, 5 февруари 2014 г.

5.2.2014 | коментара

Тагове:

Редколегията гостува в предаването, за да разисква решението на парламента да отхвърли предложения от президента референдум за мажоритарен вот, задължително гласуване и електронно гласуване.

Според Слави Трифонов новият Изборен кодекс е „същият като стария“ и облагодетелства партиите на статуквото. Като контраст на решението на парламента водещият сподели данните от актуално проучване на социологически агенции, според които 75% от хората искат мнението им да се чува чрез референдуми. Според Слави обаче предложението на президента за референдум по време на изборите за европейски парламент също ще бъде отхвърлено от депутатите.

Иво Сиромахов заяви, че депутатите се чувстват застрашени да питат хората по трите теми, поставени от президента, и се обоснова с факта, че сегашните народни представители са избрани с гласовете на малцинството от българския народ. Сценаристът е убеден, че, за да има драстична промяна, трябва да се промени избирателната система. „Вълците да приемат закон за вегетарианството“, с тази метафора Иво Сиромахов обрисува възможността депутатите от 42–то НС да гласуват за кардинална промяна на Изборния закон. Той заяви още, че поведението на депутатите е „идиотско“ и че „да отказваш референдуми, означава да отказваш демокрацията“. Сиромахов очаква при едни нови изборни правила, при които има мажоритарен, задължителен и електронен вот, сегашните депутати да не влязат в парламента. Затова, по думите му, е и яростната съпротива от тяхна страна.

Слави Трифонов разказа пред Редколегията за разговора си със свой приятел хърватин, според когото в Хърватия отворили „кутията на Пандора“ с инициирания от Църквата референдум „за“ или „против“ гей-браковете и последвалите искания за референдуми от страна на националистически партии и формирования. По този повод Слави Трифонов попита сценаристите дали чрез референдуми у нас „може да получим отговори, които не искаме да чуем“. Иво Сиромахов изрази мнение, че по въпросите за изборната система няма опасност от разединение на хората. Ивайло Вълчев пък отвърна на питането на водещия с реторичен въпрос: „Кога си чувал за последен път, когато става въпрос за политика, 75% от българите да са на едно мнение?“

Тошко Йорданов също коментира страха на депутатите да инициират референдум по темата с Изборния закон и разтълкува посланията им в емоционално изказване: „…Заявяват ни: „Ние сме по-умни от вас, вие сте абсолютни тъпаци, вие не можете да носите отговорност за вземане на решения, ние сме елит, вие сте стадо (…) Можете единствено да гласувате за нас, защото нямате друг избор, за да бъде формално демокрация, но всъщност вие сте едни тъпаци, които нямат абсолютно никакво значение.“ Според Тошко Йорданов депутатите ни се държат като „нагли аристократи“, които не се интересуват от мнението на народа. Сценаристът изрази тезата, че всъщност „кутията на Пандора“ се отваря като не се питат хората дали са „за“ или „против“ гей-браковете. Тошко Йорданов смята, че най-логичният път е да се сблъскат позициите „за“ и „против“, да има дебат и след това – референдум.  Той каза пред колегите си, че, ако депутатите отхвърлят предложението на президента за референдум по трите теми от Изборния закон, те ще са длъжни да съберат нужните по закон 500 000 подписа за иницииране на референдум, който няма да може да бъде спрян от парламента.

Според Тошко Йорданов, ако депутатите отхвърлят предложението на президента за референдум, българските граждани ще са „толкова бесни, че наистина ще съберат подписи“ и „масово хората ще излязат да гласуват“. Йорданов отговори на въпроса водещия, че не се притеснява от това, че ГЕРБ подкрепя искания от президента референдум. „Подкрепят го, защото са в опозиция. Когато бяха на власт въобще не им е минавало през ума да променят Избирателния закон“, заяви Тошко Йорданов и допълни: „Един подобен референдум не обслужва ГЕРБ. (…) ГЕРБ вече са ясни кои са, ясно е кой е говорил с Мишо Бирата, кой е пращал кетчърите да подслушват.“ Иво Сиромахов пък припомни, че лидерът на БСП Сергей Станишев подкрепи референдума за „АЕЦ Белене“, докато партията му беше в опозиция, но сега, вече във властта, е против референдумите.

В своя коментар Иван Кулеков направи алюзия със събитията отпреди 24 години, когато отпада чл. 1 от Конституцията, който утвърждава ръководната роля на БКП. Според Кулеков, с изявленията си през последните дни, ръководителите на управляващите партии на практика са премахнали чл. 1 от настоящата Конституция, който гласи, че „цялата държавна власт произтича от народа“. По-нататък сценаристът направи няколко заключения: „В България имат право на глас 6 868 455 души. От тях близо една четвърт или 1 601 488 човека са гласували общо за трите управляващи партии – БСП, ДПС и Атака. На първо четене излиза, че избраните с една четвърт от гласоподавателите в България решават три четвърти от българите да нямат право на глас по най-важните въпроси, касаещи управлението на страната. На второ четене обаче, като имаме предвид, че партиите не изразяват мнението на своите избиратели, а на своите лидери, става пределно ясно, че цялата държавна власт не произлиза от 6 868 455 души, а от трима човека и по-точно – от Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров. На трето четене обаче, като имаме предвид, че лидерите на партии не изразяват свое мнение, а мнението на своите кукловоди, независимо дали се наричат Ахмед Доган, Делян Пеевски или носят друго име, то чл. 1 трябва да се чете така: „Цялата държавна власт произлиза от мафията. Тя се осъществява от нея непосредствено и чрез хората, които тя е назначила.“ И днес, както преди 24 години, чл. 1 от Конституцията поставя въпроса за това кой и как управлява България. Ще има или няма да има референдум, въпросът, който стои пред България, е един: „Народът или мафията?“

Драгомир Петров, изхождайки от разговора за „кутията на Пандора“, заяви, че през последните дни е бил свидетел на отварянето на „кутията на глупостта“. Според сценариста темата за референдумите е предизвикала депутатите да наговорят „уникални глупости“. В подкрепа на казаното от него Слави припомни изказване на депутата от БСП Мая Манолова, според което искането за референдум било „против европейската интеграция на България“.

Ивайло Вълчев изрази недоумението си от абсурдния аргумент от страна на НС срещу електронното гласуване: „Абе, ако имаше електронно гласуване, Светльо Витков щеше да е президент.“ Според Иво Сиромахов подобно мислене е много показателно и идва да каже „Не може да е някой извън нас“. По-нататък Сиромахов продължи размишленията си за реакциите на депутатите: „Големият проблем сега, против което те пищят е, че, ако се направят референдуми в деня с европейските избори, наистина ще излязат много хора да гласуват и това ще им обърка сметките. Защото те вече са си разпределили мандатите – БСП ще вземат толкоз, ДПС ще вземат толкоз, ГЕРБ ще вземат толкоз – това ги устройва всичките. А ако излязат вместо 40 % да гласуват, защото вероятно ще са толкова, ако излязат 70 % – тия сметки стават съвсем други.“

Иван Кулеков постави пред Редколегията и темата за скандалния чл. 395 от готвения нов Наказателен кодекс, според който всяко семейство трябва да декларира притежаването на всяка една културна ценност на над 50 години. Кулеков смята, че чрез този член в НК всяко семейство може да бъде обявено за престъпници. Тошко Йорданов даде пример, че всеки, който има подарък – икона на 80 г. от баба си и не я декларира, попада под ударите на закона. Драгомир Петров сподели и парадокса, че според въпросната поправка, акад. Светлин Русев трябва да заплати на държавата между 20 и 30 хиляди лева за свои рисунки от студентските си години.

Слави Трифонов повдигна пред Редколегията наболелия въпрос за нападаните и ограбвани в собствените си домове възрастни хора. Той определи случващото се като „едно от най-тъжните, унизителни и обидни за нас, като държава“. „Те са уроди, не са престъпници, това са хора без всякаква съвест“, каза за извършителите водещият. Той сподели идеята в шоуто да бъдат поканени всички вътрешни министри на България и да им бъде зададен въпросът „Как сме се докарали дотук?“, но изрази съмнение, че някой ще се съгласи да дойде.

По темата Тошко Йорданов даде за пример ситуацията в Америка: „Там правото да носиш лично оръжие в дома си и да защитиш дома си е едно от нещата, които са превенция за подобно нещо“.

Редколегията припомни случая с художника Йордан Опиц, който бе осъден, след като простреля нападател в дома си. „Държавата е абсолютно абдикирала. (…) Малките градове – там няма държава. Там е някаква друга вселена. (…) Там няма полиция, няма лекари, няма аптеки, няма нищо.“ – каза Тошко Йорданов. Иво Сиромахов допълни, че въпреки това България е „държавата с най-много полицаи на глава на населението“, които са съсредоточени „да пазят парламента“. „В малките села хората са започнали да се самоорганизират и – да кажем – ловната дружинка тръгва да пази, защото няма друг вариант“, каза още Сиромахов. Според Слави Трифонов хората все още продължават „в унес“ да вярват, че държавата може да им помогне. „Те все в нещо трябва да вярват“, заключи Драгомир Петров.

Тошко Йорданов каза, че подобни нападения над възрастни хора в домовете им се случват не само по селата и припомни случая, при който крадец уби свекървата на съдия Нели Куцкова. „Защо да не може човек да има лично оръжие в дома си? Колкото може – толкова да се защити? Ако отстрелят няколко такива – дали четвъртият няма да има едно наум дали ще влезе някъде, ей така? В момента хората са беззащитни, при тях нахълтват всякакви бандити, добре въоръжени, на които абсолютно не им дреме за законите“, каза Тошко Йорданов. Коментирайки европейските практики в такива ситуации, Иван Кулеков припомни, че в Европа има власт и полиция и такива случаи са много по-малко, докато в България „престъпниците знаят, че са безнаказани“.

Според Тошко Йорданов държавата знае кои са престъпниците: „Тия, дето нахълтват и обират, имат по няколко висящи дела, в повечето случаи, картотекирани са, били са хващани и пускани. Държавата реално ги знае“. Според него, ако тези хора са били вкарани в затвора, проблемът нямаше да съществува. По темата Слави заяви, че точно по тази причина, на съдебната и на политическата система в България „трябва да се направи рестарт“. „Това, което не работи – да бъде изчистено и да се пробва с нещо друго. Не може по този начин да продължава така“, коментира водещият.

Иван Кулеков сподели пред зрителите думите на своята майка: “Страхувам се да умра, защото знам, че всичко, което с баща ти сме направили през живота си, на другия ден ще бъде ограбено“. „И това не го казва само мама. Това е в главите на всички възрастни хора. И ще дойде и в нашите глави. И е така. И пак ще кажа – ние сме длъжни да принудим тези хора да управляват в интерес на народа, а не в собствен интерес. И докато не ги принудим – те ще продължават да се гаврят така с нас, както се гаврят вчера, днес,… не казвам утре, защото все пак от нас зависи това утре“, каза Иван Кулеков.

В заключителната част на предаването Иво Сиромахов припомни и акцентира върху предложенията на „Шоуто на Слави“, които биха довели до промяна в обществените взаимоотношения:

1. Смяна на избирателната система с мажоритарна.
„Изцяло мажоритарна система. Всеки гражданин да познава депутата си, човека, народния представител от неговия район. И да знае кой е човекът, който го представлява в парламента, а не както е сега – една листа, от която не е ясно кой кого представлява и те представляват само партийните си лидери“, обоснова се Сиромахов.

2. Намаляване броя на народните представители от 240 на 120.
„Очевидно е, че тази работа, която не вършат 240, могат да не я вършат и 120.“ – каза Иво Сиромахов и обясни че предложението е броят на депутатите да бъде намален наполовина, тъй като страната е разделена на определени избирателни райони и с това намаление няма да се наруши балансът, няма да има нужда да се създават нови избирателни райони.

3. Мандатност на народните представители до два мандата.
Иво Сиромахов изтъкна, че дори за президенти има ограничение от два мандата и коментира идеята така: „Идеята за мандатност – тя означава, че ти, влизайки във властта, знаеш, че няма да изкараш 7 – 8 мандата и да се пенсионираш като народен представител, а ще свършиш работата, за която си пратен там, след което – довиждане. Може да си бил много добър, може да си бил много ценен в професията си, но – два мандата. След това трябва да влизат нови хора.“

4. Въвеждане на задължителното гласуване.
Тошко Йорданов каза, че задължително гласуване са въвеждали държави, които са в криза: „Включително управляващите знаят, че държавата е в криза. Българският народ, от който и ние сме част, понякога не разбира отговорността, която носи. Т.е. абдикирането от взимане на решения, докарва до състояние такова, каквото е в момента.“ Тошко подчерта, че в момента 75% от българите очевидно не харесват хората, които са в парламента и задължителното гласуване ще ги принуди „да излязат и да си дадат мнението“. По думите му, ние „всички носим отговорност за последиците от нашето гласуване или негласуване“.

5. Въвеждане на електронното гласуване.
То според Редколегията ще даде възможност на много наши сънародници да гласуват.

6. Драстично намаляване на държавните субсидии за партиите.
„България е с най-високите партийни субсидии в Европа – 11 лева на глас. За сравнение, в Германия е 80 евроцента на глас“, изтъкна Иво Сиромахов.

7. Пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.
„Това е практика, която има в Съединените щати“, поясни Иво Сиромахов. Слави Трифонов изрази еднозначно своето становище по въпроса: „Всеки един представител на съдебната система, който беше по някакъв начин предложен от партокрацията, от депутатите, се оказа – я майка му случайно 6 имота – бедната женица, му е прехвърлила. Я той има не знам си какви… и представяш ли си за какво става въпрос в съдебната система. Как може това да се изчисти, като тя съдебната система е свързана с депутатите като скачени съдове, защото те си правят услуги един на друг.“ „Те не могат да намерят чист човек“, включи се и Сиромахов и добави, че именно преките избори са път към решаване на проблема.