enbg

Шоуто на Слави, 30 септември 2014 г.

30.9.2014 | коментара

Във вторник в „Шоуто на Слави“ гостува председателят на партия БСП Михаил Миков. Това е второто от поредицата предавания в седмицата преди изборите, когато ще гостуват представители на партиите с шанс за влизане в парламента. На поканата не отговориха само от партия ДПС. Лиляна Павлова от ГЕРБ гостува в понеделник, в сряда Слави и сценаристите ще се срещнат с Николай Бареков от ББЦ, в четвъртък ще гостуват Меглена Кунева и Божидар Лукарски от РБ и в петък – представителите на Патриотичен фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Георги Първанов от АБВ.

Михаил Миков разказа, че за 20 дни предизборна кампания е изминал около 12 хиляди километра и се е срещнал с много хора. Той не се съгласи, че кампанията е била скучна и сподели впечатления: „Научих, че в България има предприятия вече, в които има недостиг на работници. При условие, че всички говорим за голяма безработица.“

Връзката си с БСП Миков обясни извън рационалното: „Харесвам, обичам, родители, приятели, симпатия…“

Слави отбеляза характерното чувство за хумор на своя гост, което той коментира с думите, че дори и в най-сериозната работа човек не трябва да приема нещата съвсем сериозно – „по-усмихнатият прочит на света е добър“.

„Въпросът с коалицията ще стане актуален след изборната нощ“, каза Михаил Миков в отговор на въпроса на Слави дали ще правят коалиция с ГЕРБ. По думите на червения лидер „въобще коалиция не е добре да се прави и не е добре да се коментира сега“. Той добави, че БСП е алтернатива на ГЕРБ и в тази ситуация, всичко по-скоро показва, че „дясното и лявото трябва да са ясно разграничени“. На забележката на Слави Трифонов, че в Германия не е точно така, Миков отговори по следния начин: „Само заради немския опит не си струва. Но си струва, ако могат да се реализират тези неща, които са в нашата предизборна програма и които, в крайна сметка, хората ще дадат гласа си за тях.“
По-нататък двамата се съгласиха, че работещият модел в Германия е постигнат, след като са били набелязани точки, по които партиите трябва да постигнат споразумение и освен това, са потърсили „широка подкрепа в партиите – по думите на Михаил Миков, – за да може тази коалиция не да е между председателите, не да е между ръководствата на партиите, а да е между тези, които са гласували за една или друга партия, за една или друга платформа“.

Председателят на БСП коментира изказването на Лиляна Павлова от предишната вечер, че ако ГЕРБ нямат мнозинство от 121 депутата, те няма да приемат мандата за създаване на правителство: „Те в предния парламент не приемаха и парламента да функционира, защото имаха най-много гласове, но не можеха да постигнат съгласие за мнозинство. Ще видим сега, дано да са узряли. Смятам, че на първо място е парламентът. Оттам насетне компромисите трябва да са в рамките на това, което могат да приемат хората.“ Миков коментира възможността и в следващия парламент, както и в предишния, да се наблюдава същата конфигурация. „Всъщност от 97-а година, нито една партия не получава 121 мандата“, каза той и отговори на въпроса на Слави за партията на Царя – НДСВ, че и те са имали 120 мандата и затова са направи коалиция с ДПС.

По въпроса за разрива в отношенията между БСП и ДПС председателят на социалистите заяви: „То е като в живота. Събират се хора, заедно известно време, после развод – по-шумен, по-кротък… (…) Нашият беше… лош политически акт за българските граждани, като финал, последните месеци особено, когато противоречията стигнаха да крайната си точка. Вземете актуализацията на бюджета, където те гласуваха заедно с ГЕРБ и може би по-рано трябваше да приключи тази драма.“ Попитан за ролята на Делян Пеевски, Миков отговори: „Определено беше фактор, който натовари съвместното ни съжителство. И то тежък фактор.“

Михаил Миков отговори и на няколко биографични въпроса. Родом е от град Кула, Видинско, на 12 км от сръбската граница. Там е роден, там е завършил гимназия, родителите му са там – обобщи гостът. Разказа също, че е учил в Софийския университет – първо 2 години История, след това се премества да учи Право. Семеен, с две деца.

Влизането в политиката за Михаил Миков се случило през 1997 година, във Видин. Бил избран на тайно гласуване, на второ място, водач на листата бил покойният Александър Лилов. „Тогава една част от другарите, които са гласували за мене, са мислели, че съм лекар то кулската болница, малко аберацио“, коментира избирането си Миков. По думите му, тогава било „тежко време за БСП“ в политиката – „пращаха ни в Сибир, имаше по-прогресивни леви партии, като евролевицата, които трябваше да дадат европейското ляво на България, а БСП някакси да остане в историята.“

Слави се обърна към госта си с въпроса дали е очаквал, че ще му предложат, а и ще стане лидер след оставката на Станишев. „Не, не съм мечтал за това, нито за председател на събранието, нито за вътрешен министър, нито за шеф на парламентарна група на левицата в събранието, когато приехме поправки в Конституцията, благодарение на Тройната коалиция, когато България влезе в Европейския съюз. Не съм си помислял за такива неща. Сега като се обърна назад, съм участвал в доста интересни неща. Някак си късмет съм имал.“ – направи равносметката си Михаил Миков. Попитан от Слави дали това не е по-скоро отговорност, отколкото късмет – да е председател на БСП точно в този момент, Миков отговори: „Отговорност е. (…) Но човек не трябва да се взима насериозно, дори когато може да носи отговорност, когато е в такива – интересни ги наричам, исторически моменти.“

Водещият Слави Трифонов се поинтересува какво мисли Михаил Миков за други от политическите лидери. Ахмед Доган той определи като сериозен политик – „политик, който умее да гледа напред, който е успял през годините да създаде една партия, която трайно присъства в политическия живот“. „Бойко Борисов проби повече във времето на пиара, във времето на късите послания, на разбиването на авторитета на институции, на партии, на политика. Такъв тип политици се харчат“, коментира Михаил Миков за лидера на ГЕРБ. За Георги Първанов гостът каза: „Това, което направи с АБВ, нанесе вреда на БСП“. Според Миков действията на Първанов имат привкус на предателство, което „разколебава лявото, намалява резултата на лявото и дава възможност на десницата да постига по-добри резултати“.

Цената на „златния пръст“ на Волен Сидеров, който осигуряваше кворум в парламента, Михаил Миков коментира така: „На нас ни струваше много. Това, че примерно в последните дни той не дойде, за да има кворум събранието и да можем да отхвърлим ветото на президента върху закона за ограничаване на монополите, които притискат българските производители, за които Сидеров иначе си къса ризата“, каза гостът.

Дали има ревност от страна на БСП за отношението на Сидеров към Русия, Миков беше категоричен: „Не, нашето отношение към Русия е постоянно в годините. То ляга върху естественото русофилство на българските граждани и на тия братски отношения, които България има от 135 години с Русия. (…) Докато на Сидеров тая работа е съвсем прясна и няма да продължи дълго“.

За повишаването на цената на тока Миков смята, че 10% е висок процент. Водещият му припомни думите на Лиляна Павлова от ГЕРБ при гостуването й в шоуто, според които законът, който е приет от тройната коалиция, е докарал проблема с цената на тока до това състояние. „Защо не го промениха?“, попита Михаил Миков. „Защото не искаха, защото трябваше близките до властта тогава да си направят соларните паркове и да ги качат в системата, а оттам да чука касичката, в която българските граждани пускат“, допълни той. Миков посочи и друг голям проблем с високата цена на тока, която може да се отрази на индустриалните мощности на България: „Ако продължи тази тенденция, това ще доведе до закриване на работни места, може би си струва специално да се помисли как ще се осигури нормална, конкурентна цена на електроенергията за металургичните предприятия. Защото гърците държат по-ниска цена за металургичните предприятия. Има риск да се прехвърлят производствата в Гърция и в съседни страни. България имаше славата на конкурентна с евтина електроенергия страна, където инвеститорите с енергоемки производства идват“, обясни Миков.

На въпроса защо БСП не е променила въпросния закон, гостът отговори: „Законът няма нужда от промяна, просто се спря, ограничи се включването на новите мощности, направи се опит със законови промени да бъде свалена цената – нещо, което се прави в цяла Европа“. Михаил Миков даде за пример Германия, която слага такси върху възобновяемите източници.

Във втората част на предаването сценаристите Тошко Йорданов, Иво Сиромахов и Драгомир Петров зададоха своите въпроси на лидера на БСП Михаил Миков.

Първият въпрос на Иво Сиромахов беше свързан с отказа на Михаил Миков преди няколко месеца да приеме подписката за иницииране на референдум по изборни въпроси, внесена от инициативен комитет, начело с настоящия служебен премиер проф. Близнашки. След като получи от лидера на БСП утвърдителен отговор, че проф. Близнашки е бил негов преподавател по конституционно право през 80–те години на миналия век, Сиромахов пусна видео с гостуването на професора в „Шоуто на Слави”, който тогава обвини Михаил Миков, че като председател на НС не е предоставил предвидения по закон срок от 1 месец за отстраняване на нередовностите в подписката. Тогава проф. Близнашки заявява, че Михаил Миков грубо е погазил закона с абсурдния мотив, че срокът от 1 месец за отстраняването на нередовните подписи е изтекъл в рамките на 3–те месеца за събиране на подписката. Пред сценаристите председателят на БСП отново застана зад тази си позиция, а освен това заяви: „В закона изрично е казано, че една подписка рано или късно трябва да стигне до финала си и тя стигна до пленарна зала”. Сценаристите влязоха в спор с Михаил Миков, защото според тях не е важно, че темата за референдума е била подложена на гласуване в парламента, а че не е била дадена възможността да бъдат събрани 500 000 подписа, които биха направили провеждането на референдума задължително. „При 500 000 събрани подписа трябва да има референдум, независимо дали парламентът го иска или не”, отбеляза Тошко Йорданов. Иво Сиромахов допълни своя колега с въпрос към Михаил Миков: „Защо толкова ви е страх да питате народа?” Председателят на БСП отговори, че партията му е инициирала референдума за „АЕЦ – Белене”, а после добави, че искането за провеждане на референдум за промяна в избирателната система е бил „политически акт, който трябваше да започне и да бламира приемането на Изборния кодекс”.

Тошко Йорданов изтъкна защо според него политиците не искат да въведат мажоритарния вот: „Не ви стиска, защото ви е страх, че няма да може да си пробутате партийните другари”. Иво Сиромахов пък заяви, че в листите на БСП са „същите стари муцуни”. На това твърдение политикът отговори така: „2001-ва народът гласува за нови муцуни, 2009-а – също, така че въпросът за старите и новите муцуни е доста поизтрит вече. Аз смятам, че в парламента трябва да влизат хора, които са подготвени политически, постепенно трябва да се променя представителството, а не изведнъж, защото тези, които изведнъж влизат, след това много късо престояват.” Тук Тошко Йорданов изрази мнение, че благодарение на новите лица през 2001 г. (правителството на НДСВ) икономиката се е съживила, като, по думите му, тогава хората не са го осъзнавали. Все пак Михаил Миков обяви, че има нови лица в БСП и че на тези избори 25% са промените в листата на „БСП – Лява България”. На забележката на Иво Сиромахов, че водачите са стари кадри, Михаил Миков отговори, че и там има нови лица и даде за пример водача на листата в Пловдив Георги Търновалийски. Лидерът на БСП обаче уточни: „От тези водачи се очаква да извлекат листите и когато едно младо лице не го познават, резултатите никак не са по-добри”.

Сценаристите и Михаил Миков влязоха в спор и за ефективността на преференциите. Иво Сиромахов заяви, че няма как на предстоящите избори да се случи феноменът „15-15” от евроизборите, защото, след направените промени в изборните правила, водач на листа може да бъде изместен само с над 50% процента преференция за друг кандидат. По думите на Сиромахов с преференция ще могат да бъдат измествани само хора от второ място нагоре. Според него в следващото 43–то НС ще влязат поне 180 депутати, които са били и в 42–то. Михаил Миков обясни, че това е нещо нормално и отправи въпрос: „За една година човек може ли да стане добър народен представител?” Иво Сиромахов отговори, че един депутат е добър или не е добър и това не е обвързано с това колко време е народен представител. Тошко Йорданов пък намира преференциите като „абсолютен цинизъм” и „подигравка” с избирателите от страна на политиците. „Не ни давате никаква възможност да ви сменим”, заяви сценаристът, на което Михаил Миков отвърна: „Може да регистрирате партия и да предложите други хора”.

Лидерът на БСП застъпи и тезата, че пропорционалната система е по-добра от мажоритарната. Относно мажоритарния вот той заяви: „Когато разликата между партиите в един район е повече от 5%, ако ще да вкараш светила на футбола, на културата, на изкуството, на просветата, винаги партийният вот ще бъде този, който ще реши, и така е в Англия”. „Мажоритарна система имаше през 2009 г. – спомняте си какво стана”, каза още Михаил Миков. Сценаристите не се съгласиха, че тогава системата е била мажоритарна, защото само 35 депутати от 240 влязоха чрез мажоритарен вот. Според Иво Сиромахов „най-добрият като състав парламент” е бил Великото Народно събрание, където 200 от 400 депутати са избрани мажоритарно. След това обаче, по думите му, е дошло времето на „партийните мишоци”, които угаждат на лидерите си, за да получат по-предно място в листите на изборите.

Драгомир Петров попита Михаил Миков какъв резултат очаква на изборите и ще си подаде ли оставката като председател на БСП, ако ги загуби. „Очаквам резултат, който да даде на БСП много силно място в управлението на страната. (…) Не ме интересува колко време ще бъда председател на БСП, искам да имаме силно представителство, участие във вземането на решения, най-вече тази политика, заради която хората ни дават доверие”, каза социалистът. Миков заяви убедено, че БСП ще е „непреодолим фактор в управлението на страната”, като това не изключва участие в опозиция, защото „опозицията е фактор във властта”. „Само оставката ли виждате като проява на отговорност?” – отвърна на другата част от въпроса на Драгомир Петров Михаил Миков.

Тошко Йорданов постави и въпроса за отношенията между БСП и ДПС. „Кой управляваше?” – попита директно Тошко Йорданов. „Правителството го управляваха и двете партии, които участваха в управлението, а и то доста автономно си действаше – спомнете си, че последните месеци то внесе актуализацията на бюджета, която гласуваха ГЕРБ и ДПС”, заяви Михаил Миков. Сценаристите попитаха дали последните действия на правителството не доказват, че всъщност ДПС са управлявали. „В дадени периоди – едните, в дадени – другите, накрая – довиждане”, отговори бившият председател на НС.

Иво Сиромахов попита Михаил Миков защо Сергей Станишев не подкрепя БСП в предизборната кампания. Според лидера на БСП това не е вярно и Станишев е участвал активно в кампанията, като вече е бил в Смолянско, Русе, Търново, а също така се очаква да присъства и на закриването на кампанията на социалистите.

На въпрос на Драгомир Петров в коя банка държи парите си БСП, Михаил Миков отговори, че те не са в КТБ, а в други две банки.

Последният въпрос към водача на социалистите беше на Тошко Йорданов: „Не ви ли е срам да взимате по 11 лв. на глас?” (11 лв. на глас е субсидията, която получава всяка партия с повече от 1% подкрепа на изборите). Доводът на Михаил Миков, че субсидии има и в Европа, накара Тошко да подчертае, че в Германия субсидията от 70 евроцента е къде по-малка, особено съотнесено към стандарта на живот.
Миков обаче изтъкна, че там избирателите са много повече и заяви, че решението за субсидиите не е било взето от БСП, но е било подкрепено от партията, защото „им омръзна на хората да минават и да събират средства от тях различни партии”. Той заяви още, че субсидията дава възможност на партиите да правят предизборни кампании и отбеляза в шеговит стил, че напоследък се налага да има по-често такива.

В края на участието си в „Шоуто на Слави” Михаил Миков получи възможността да се обърне към зрителите. Ето и финалните му думи: „Усещането за несправедливост е най-големият проблем на България. На работещите – заради заплащането, на младите – заради невъзможността за работа, на възрастните – заради времето, в което са градили България и днес не им е оценено по достоен начин. Смятам, че справедливостта в България е основната цел на „БСП – Лява България”.

След като Михаил Миков напусна студиото, сценаристите изразиха мнение за проведения разговор и получените отговори. „Има голяма пропаст между политиците и нормалните хора, наистина. И това се усеща в тия разговори. Те говорят някакъв друг език, те отказват да чуят нещо друго, освен собствения си глас и въртят всичко около едни мантри, които са им познати и в които се чувстват сигурни. (…) Системата е грешна и тя възпроизвежда едни и същи хора. И това, което ние говорим от толкова време – за мажоритарни избори, за възможност хората пряко да участват в управлението на страната с референдуми, за задължително гласуване, електронно гласуване… Тука вече мазоли ни излязоха на езика да ги повтаряме тия неща и виж – отсреща нищо, все едно стена“, заключи Сиромахов.