enbg

Шоуто на Слави, 2 юни 2015 г.

2.6.2015 | коментара

Тагове:

На 2 юни 2015 г. „Шоуто на Слави“ имаше специално издание, посветено на Македония. Събеседници на Слави по темата бяха Иван Кулеков, който преди няколко дни се върна от Македония и сценаристът историк Тошко Йорданов.

След няколко шеги по отношение на озадачаващото съобщение, което получил на телефона си Иван Кулеков, влизайки в Македония, гласящо: „Добре дошли в Македония, люлката на цивилизацията!“, Тошко Йорданов обясни, че всички ние трябва да имаме съзнание, че в съседни територии, които не са в границите на България, живеят българи: „Говорим за Македония, включително и днес, на втори юни, защото днес почитаме паметта на падналите за свободата и обединението на България. Много българи са загинали за тази идея. Факт е, че българските територии не са обединени. (…) Така че, на днешния ден е хубаво да си спомним и за тези българи, които са извън нашите граници и които държавата, сегашна България, практически е изоставила.“

Иван Кулеков каза, че екипът на шоуто прави такова предаване със същите мотиви, с които някога Паисий Хилендарски е седнал да пише история: „Българино, знай своя род и език! Защото никога не трябва да забравяме, че тази част от историческата област Македония, винаги е била част от българския род и език.“ Той припомни и думите на Стефан Стамболов, че „Македония ще бъде гробницата на България“. Затова според Кулеков „ние сме длъжни непрекъснато да следим какво се случва в Македония, за да не продължим да пълним тази гробница с трупове“.

„Заради тази Македония, на практика ние водим почти всичките си войни. Това е нашият мотив. Заради тази Македония умират над 200 хиляди, заради нея се присъединяваме към фашистка Германия, заради нея загубваме половината си територия, заради нея преживяваме две национални катастрофи. И в резултат това, което виждаме днес в Скопие, е един изплезен език, един древен среден пръст, насочен към България. Защото в Македония от 10-ина години тече безумен възродителен процес, чиято цел е да възвърне „антическото съзнание“ на тези хора, живеещи на тази територия. Този процес е не по-малко жесток от този, който беше у нас. Жесток, и в същото време – ужасно, ужасно смешен.“

След тези думи Иван Кулеков пусна първия видео материал, озаглавен „Секс и болка“, от който става ясно, че в Македония са поставени и има в процес на изграждане огромен брой паметници, като паметник е имало дори в хотелската стая, ползвана от Кулеков. Авторът уточни, че показаните паметници са само една малка част от всички паметници в столицата на Македония. На въпроса на Слави защо има толкова много паметници, Тошко Йорданов отговори по следния начин: „Те са една глупаво образувана – поради политически причини – държава, която няма основа. (…) Тръгват да си търсят основание в миналото. По същата логика ние можем да се обявим за траки.“ Тошко Йорданов добави и, че според македонските официални медии, „македонците имат античен пантеон, чийто върховен бог е Зевс“.

На въпроса на Слави защо правим всички тези предавания, при положение, че те (македонците) не ни обичат, Иван Кулеков отвърна: „защото ние ги обичаме“. „Това е една група българи, подложена на психическо промиване. Още докато е била в състава на Югославия, тази част от българските територии е започнала да бъде облъчвана“, обясни Тошко Йорданов.

Кулеков разказа, че политическата ситуация в Македония е отражение като в криво огледало на това, което от 25 години се случва в България: „Там за доброто на народа се борят злото и по-голямото зло… Това всъщност са двете партии, които доминират – ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и Социалдемократическата партия на Зоран Заев. И двете са корумпирани, и двете стръвно искат властта. Македония няма националистическа или анти-българска партия, защото и двете големи партии са такива.“ По тази тема Иван Кулеков представи своя втори видео материал, озаглавен „Островът на свободата“.

По темата за сблъсъците между албанци и македонци в Куманово, Тошко Йорданов заяви следното: „Една от хипотезите, които се хвърлиха, е че в някаква степен вътрешният министър е организирал това нещо в Куманово, за да може под някаква форма да се смени напрежението и гледната точка и въобще – другаде да отиде акцентът“. Според него всичко, случващо се в момента Македония, доказва недвусмислено, че хората там са българи.