enbg

Шоуто на Слави, 2 октомври 2014 г.

2.10.2014 | коментара

В четвъртък в шоуто гостуваха представителите на Реформаторския блок – Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Те бяха гости в предаването, като част от поредицата предавания, в които – седмица преди изборите ни гостуват представители на партиите с шанс за влизане в парламента. Поканата за гостуване бе приета от водещите според социологията партии и техни представители заявиха своето присъствие. Лиляна Павлова от ГЕРБ гостува в понеделник, във вторник гост беше председателят на БСП Михаил Миков, в сряда гостува Николай Бареков от България без цензура и в петък предстои да гостуват представителите на Патриотичен фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Георги Първанов от АБВ. На отправената покана не отговориха само от партия ДПС.

В началото на предаването Слави Трифонов поднесе съболезнования на семействата на загиналите работници в завода за взривни вещества в Горни Лом. „Трагедията в Горни Лом отне 15 човешки живота. Аз и моите колеги изказваме искрените си съболезнования на близките на нелепо загиналите. Със сигурност има виновен, има със сигурност конкретни виновни, но за подобни трагедии, които се случват няколко пъти годишно, има и друга причина и това е, според мен, цялостната развала в нашата мила родина, в държавата“, каза водещият.
Гостите Меглена Кунева и Божидар Лукарски от Реформаторския блок също изказаха своите съболезнования. „Какво можеш да кажеш? Какво значение има, след като току-що 15 души са си отишли по този нелеп начин“, коментира трагедията Кунева. „Така повече не може, и най-добрият закон не може да сътвори действителност. Действителността можем да я направим само ние“, допълни тя. Меглена Кунева каза, че въпреки наложените на завода санкции, трагедията се е случила. „Ние, ако някъде трябва да приложим сила, то трябва да бъде силата в налагането на правилата“, обясни тя.
Божидар Лукарски допълни, че дори когато има правила – тези правила не се спазват. „Определено някой не е спазил правилата – това е нещото, което ние все още не сме се научили. Да има едни правила. Правилата ги има, но трябва да се спазват еднакво от всички“, каза той.

Меглена Кунева припомни трагедията с автобуса в река Лим, при която загинаха 12 деца. След нея беше приета забрана за пътуване на ученици през нощта. Кунева сподели, че в миналото народно събрание е имало предложение да отпадне тази забрана. “Това е безумие, ние не сме безсмъртни“, каза Меглена Кунева и добави, че е важно да не се допуска една трагедия да се повтори. „Не само не сме си научили уроците, а даже сме забравили старите“, допълни Лукарски.

Слави попита своите събеседници дали, според тях, случилото се в Горни Лом е въпрос на съвпадение, съдба или безумни грешни, които хората допускат ежедневно. „Не, аз не вярвам лично на съдба. Съдбата е едно много добро извинение в такива случаи. Просто някой е нарушил правилата“, каза Божидар Лукарски.

Слави Трифонов сподели, че е шокиран от размера на заплатата, която работниците в злополучния завод са получавали. „250 лева заплата! Това е умопомрачително. Представяте ли си колко са бедни тези хора и за какви пари рискуват живота си?“ – коментира водещият. „Няма човешки живот, който да струва 250 лева“, допълни Божидар Лукарски. „Където е най-тънка нишката, винаги там се къса – това е най-бедният район в България“, изказа мнение Меглена Кунева и допълни, че ако след известно време хората, които изкарват хляба си там, бъдат попитани искат ли завода да функционира отново, те ще се съгласят.„Защото хората гладуват“, коментира Слави Трифонов.

Следващият въпрос на водещия беше какво конкретно може да направи Реформаторския блок за подобряване на ситуацията. Г-н Лукарски отговори, че основното вече е изказано и продължи: „На Английски има един термин за налагането на закона, в България ние прилагаме закона. Трябва наистина да ги наложим със сила. Това е едно от нещата и ще спазваме принципа на законността.“ На забележката на Слави, че това са доста общи изказвания, Лукарски отговори, че когато става дума за човешки живот, нещата са общи. „Превърнали сме с в третия свят. Северозападна България е като Северна Корея.“ – добави още той. „Това е въпрос на идеология, убеждения, а конкретно какво би могло да се направи? – попита Слави Трифонов. Той изтъкна още, че вероятно на изборите в неделя Реформаторския блок няма да спечели парламентарно мнозинство и тогава изниква въпросът как ще налагат закона – за целта ще трябва да са във властта. „Никога не бива да се пропуска какво би могъл да направи дори и един човек, ако е силно убеден“, отговори Меглена Кунева.

На въпроса на Слави, конкретно във Видин и Лом какво ще направят, Меглена Кунева даде следния отговор: „Няма да ви говоря за европейски фондове, макар че те трябва да бъдат насочени именно там. Няма да ви говоря, че ако има втори мост, ако има магистрали, нещата ще бъдат по-добри. Искам да ви кажа обаче, че никоя магистрала и никой мост не може да направи промяна там, ако няма хора, които да искат да вложат парите си в България.“ В този ред на мисли, тя поясни, че ще опита да направи така, че „да няма хора, които да се оплакват, че се краде от обществени поръчки, да няма хора, които се оплакват, че не могат да отворят бизнес без някой да се опита да вземе половината или без държавата да не си е на мястото.“ (…) Това трябва да бъде спряно, това е задачата на Реформаторския блок“, каза още Кунева.

На въпроса на Слави не й ли е обидно, че са я „прецакали“ за евроизборите, г-жа Кунева отвърна, че не се обижда и не се поддава на емоции, когато може да свърши нещо полезно. Успяла е да задържи добрите позиции на РБ до тези избори, каза тя и добави, че се надява, че преференциите ще бъдат за личности, а не за партии.

По въпроса за коалициите Божидар Лукарски отговори следното: „За Реформаторския блок единственият реален партньор в така очертаващия се парламент, наистина е ГЕРБ“ По неговите думи, ако не им стигнат гласовете общо, не вижда други партньори, с които могат да участват: „Едно заради формата ЕНП, едно заради близките програми, едно заради националната отговорност, която имаме и към нашите избиратели.“

„Как си представяте възможните варианти в парламента, за да може да има управление?“, попита гостите си Слави и помоли да коментират позицията на ГЕРБ, че ако не спечелят мнозинство, веднага ще отстъпят на следващата политическа сила. На това място Меглена Кунева припомни гостуването си в шоуто преди година, заедно с колегите си от Реформаторския блок и заявеното от тях становище, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. „Това беше през 2013 г., есента, много преди да се случи това, което се случи в държавата. Никой не може да каже какви ще бъдат събитията. Аз не искам да прескачаме неделята. Нека да говорим какво е необходимо на страната. Но дали ще има, какво мнозинство ще има, какъв ще бъде резултатът от изборите, можем спокойно да изчакаме още два дни. Обещавам ви да дойда и да поема всички въпроси и цялата отговорност на всяка стъпка на Реформаторския блок, към който принадлежа.“

По думите на Лукарски, коалиция с ГЕРБ не трябва да бъде предмет на политическа сделка, на каквато и да е цена и на компромиси. „В името на България трябва да има обединение около реформа. Защото това е нужно на България – реформи, за да има устойчиво развитие. Ние сме си набелязали едни реформи, като например правосъдната, на първо и основно място. Като идея и цел – не бихме отстъпвали.“ – добави той.
Меглена Кунева продължи по темата с бъдещото място на Реформаторския блок в управлението: „За повечето от нещата, за които говорим, на нас няма да ни стигне – дори при най-добри изчисления, няма да ни достигне мнозинство, за да ги направим в парламента. Ще трябва квалифицирано мнозинство. За избирането на съдебен инспектор, за цялата съдебна реформа на практика. Изобщо, стига сме измервали колко успяваме в това против кого сме! Абсолютно не съм съгласна с позицията на г-н Борисов, че поставя някаква задача пред българския избирател, която да е свързана с достигане на определен брой места в парламента. Това е задача на партията, това не е задача на хората. (…) Ако около Реформаторския блок се направят 4-5 смислени неща в следващия парламент, това ще бъде от полза за всички.“

Във втората част на предаването сценаристите Тошко Йорданов, Иво Сиромахов и Ивайло Вълчев зададоха своите въпроси към Меглена Кунева и Божидар Лукарски. В основата на почти целия разговор между сценаристите и политиците беше темата за евентуалното коалиране на РБ с ГЕРБ в следващия парламент.

Пръв Иво Сиромахов попита представителите на РБ в каква роля виждат себе си в новия парламент и дали това няма да е ролята на Волен Сидеров от предишното НС, който подкрепяше управляващите със своя „златен пръст”. „Да не сте посмял да ме сравнявате с Волен Сидеров!” – отвърна Меглена Кунева и продължи: „Няма как да ни бъде отредена такава роля. Г-н Сидеров не е сключвал никакво официално коалиционно споразумение с никой – нито в по предишния парламент, когато подкрепяше ГЕРБ, нито в предишния парламент, когато подкрепяше БСП. Г-н Яне Янев също не е сключвал официално коалиционно споразумение. РБ е нещо съвсем различно, аз съм нещо съвсем различно, г-н Лукарски е нещо съвсем различно.” След уточнението на Иво Сиромахов, че не е имал предвид да сравнява бившия еврокомисар със Сидеров в лично качество, Кунева допълни, че РБ ще участва в новия парламент с ясно изразени мотиви – и когато подкрепя, и когато е против. Божидар Лукарски пък заяви, че има съществена разлика в думата „коалиция” „в европейски и в български смисъл”. „В българския смисъл ние разбираме под думата „коалиция” едно скрито политическо търгашество”, каза Лукарски и допълни, че ще следват европейския модел и че евентуална коалиция с ГЕРБ може да има при подписано споразумение със заявени пред обществеността ясни ангажименти.

След въпрос на Иво Сиромахов дали не е по-добре РБ да остане в опозиция, Лукарски категорично заяви, че се явяват на изборите не за да „дюдюкат” от последните банки в парламента, а за да участват в управлението. Според него в политиката олимпийският принцип за участие не съществува. Лидерът на СДС заяви още, че ситуацията в България в момента изисква поемане на отговорност.

Тошко Йорданов смята, че се прекалява с твърденията, че страната е пред фалит и не са уместни аналогиите с 1997 г. Според сценариста основният проблем на българските избиратели е, че с основание не вярват на политиците. Тошко Йорданов откровено сподели, че е имал „известни наченки на доверие” към РБ, но е изпитал разочарование, когато Блокът е сменил заявената по-рано, включително и в „Шоуто на Слави”, категорична позиция, че няма да прави коалиция с ГЕРБ. „Как за по-малко от 1 година си врътнахте мнението? За мен вие излъгахте, вие сте типичните политици, които казват едно, а правят друго”, заяви Тошко Йорданов. Тук Божидар Лукарски сподели, че единствено коалиция ГЕРБ – РБ може да спаси България, но и уточни, че не са си променили мнението за порочните практики, които е допуснал ГЕРБ в своето управление. „Ние мислим, че единствено като участници в управлението можем да ограничим и да бъдем коректив на тези порочни практики. Защото аз като юрист не допускам намеса на политическата власт в съдебната, нещо, което г-н Цветанов правеше. За да не се случи това, аз искам да участвам в управлението и да бъда коректив на това управление”, заяви политикът с десни убеждения.

Тошко Йорданов е убеден, че в РБ са наясно с авторитарния стил на управление на Бойко Борисов и сподели пред самите реформатори очакванията си Борисов да ги „отсвири като малка гара”. Меглена Кунева и Лукарски направиха забележката, че коалиция с ГЕРБ няма да се прави на всяка цена. Лидерът на „България на гражданите” заяви, че няма как да не се вземат предвид очакваните от социолозите над 30% подкрепа за ГЕРБ, но и прояви критичност спрямо поведението на ГЕРБ: „Ние не сме чули от ГЕРБ една сричка по нашите предложения за съдебната реформа. (…) Да има ангажимент (ГЕРБ), че Висшият съдебен съвет ще се раздели на две – на прокурорска и на съдийска част. Това доста ще помогне. Няма думичка по този въпрос. Второ, обществените поръчки – електронни – прозрачност, възможност за малки фирми, всичко да е ясно. Фирми, които са злоупотребявали – не, да изчезнат, да ги няма, да нямат достъп до обществени поръчки.” Меглена Кунева отбеляза и предложението на РБ за саниране на панелните сгради с пари от еврофондовете при ясни правила. Според Кунева именно на конкретните проблеми, чиито решения предлага РБ може да стъпи една бъдеща коалиция. Тя не вижда конкретни предложения, на основата на които да се сформира широка коалиция ГЕРБ – БСП. Накрая на разговора за коалициите Меглена Кунева припомни, че „България на гражданите” ще направи вътрешнопартиен референдум относно коалиционната политика и призова същата процедура и за останалите партии от Блока.

Ивайло Вълчев постави нова тема пред Меглена Кунева и Божидар Лукарски – за отношенията вътре в самия Блок. Сценаристът предпочете да не зададе конкретен въпрос, а да цитира американски историк, който казва: „За разлика от хубавата къща, ако в една коалиция се чувстваш твърде комфортно, значи тя не е достатъчно широка.” Меглена Кунева се хвана за метафората и заяви: „Има нови наематели в РБ, ние се увеличихме с още две партии. Не по всички въпроси сме съгласни, имаше една декларация, която ние приехме. Тогава аз се опитах да убедя колегите, че не е много разумно да казваш, че: „Да, да – ГЕРБ, ама, ако не е министър-председател Бойко Борисов” – това е невъзможно, това е въпрос на самата партия, която печели изборите и на избирателите.”

Иво Сиромахов попита реформаторите защо не са успели да излъчат лидер на конгреса на Блока. Божидар Лукарски отрече да има обидени от проваления избор на лидер и заяви, че чарът и привлекателността на Блока е в това, че не са „хегемонна партия от типа на ГЕРБ”. Лидерът на СДС допълни, че съвсем в духа на плурализма и демокрацията, решенията се взимат от всички председатели на членуващите в РБ партии.

Накрая на разговора Меглена Кунева реши да сложи точка на „въпроса за коалициите преди изборите” с припомнянето, че на 5 октомври тя излиза в директна битка за гласове с Бойко Борисов и Михаил Миков в 25 МИР – София.

След разговора сценаристите коментираха и своите впечатления от представянето на Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Тошко Йорданов сподели, че се надява да се появят политици, които да не казват едно и – само няколко месеца по-късно – да правят обратното. Иво Сиромахов пък изрази мнение, че за РБ би било по-здравословно да остане в опозиция.