enbg

Шоуто на Слави, 13 май 2013 г.

13.5.2013 | коментара

Проведените предсрочни парламентарни избори на 12 май бяха водещата тема в извънредното издание на “Жива връзка” в “Шоуто на Слави“.
В началото на предаването Слави Трифонов изказа мнението си за случилото се ден преди изборите, когато бяха намерени 350 хиляди незаконни бюлетини, пакетирани и подготвени за изнасяне от печатницата в Костинброд, която е собственост на общински съветник от ГЕРБ. „Въпреки този скандал, изборите бяха зачетени, всички партии ги признаха, защото статуквото ги устройва, защото партиите и всички политици искат кокала. Какво трябваше да се случи в България, за да разберем, че нещо не е наред?“, попита водещият. „Явно има мафия и тя е навсякъде. И като добавим факта, че за партиите, които влизат в парламента, са гласували около 2 милиона и половина избиратели, това означава, че от всички избиратели в България (б.р. 6,9 млн. имат право на глас), близо 4 милиона и половина български избиратели, в момента, в сегашния парламент, който трябва да се сформира, нямат представителство“. Слави повдигна въпросите за това какъв е бил смисълът на проведените по-рано тази година национални протести, щом „изборите възпроизвеждат почти същия парламент“ и има ли смисъл да се гласува, след като още преди да се проведат изборите, се направи опит те да бъдат фалшифицирани.
Парламентарните избори и опитът за фалшификация на бюлетини бяха коментирани и от сценаристите Тошко Йорданов и Иво Сиромахов.
Като едно от „недостойните неща в България“ Иво Сиромахов определи българската политика. Той припомни, че прогнозата в Редколегията в „Шоуто на Слави“ от 10 май е вярна и в парламента отново са същите партии. „Промяна, на която всички нормални българи се надяват, скоро не можем да очакваме“, обобщи Сиромахов.
За незаконните бюлетини Тошко Йорданов беше категоричен: „Тука няма две мнения – това видимо беше опит за фалшифициране на огромен процент от вота на българските граждани. Най-вероятно е имало изнасяне на бюлетини преди да влезе прокуратурата и жандармерията в печатницата на ГЕРБ“. И допълни: „Цялата тази гнусотия, която организираха ГЕРБ и която най-вероятно са организирали и на предишните избори, показва само, че тази партия може да е всичко друго, но няма нищо общо с демокрацията“. Тошко изрази мнение, че според него 5 процента от гласовете, подадени за ГЕРБ, са манипулиран вот. Според него хубавото, което може да направи новото правителство без участието на ГЕРБ, е да изкара „кирливите ризи“ на предишното управление.

Водещият отбеляза, че след изборите в социалните мрежи хората масово са изразили възмущението си от това, което се случва. Той даде възможност на всеки зрител, който желае, да изпрати своето мнение, въпрос или коментар на адрес live.slavishow.com
„Кои са виновни за това състояние – тези, които гласуваха, или тези, които не гласуваха?“ – така звучеше първият въпрос, прочетен в ефир. „Тези, които гласуваха, всъщност нямаха възможност наистина да гласуват така, както биха искали“, каза Иво Сиромахов. „Какво значение има дали гласуваш или не гласуваш в една държава, в която всичко е предрешено?“, попита на свой ред водещият.

Светлина в тунела видя Тошко Йорданов, който определи организирането на демократично мислещите партии, като опит да се нормализира процесът. Паралелното преброяване на изборите и хващането на незаконните бюлетини според него е друг лъч оптимизъм.

Слави и Иво Сиромахов обаче не бяха съгласни с оптимизма на Тошко. „Реалността е, че за 23 години нито един политик не е влязъл в затвора. Няма да влезе и сега“, каза Сиромахов, като аргументира тезата си с това, че съдебната власт, въпреки че е независима по конституция, е зависима от политиката.

Димо Димитров попита: „Защо тогава признаха тия избори, след толкова много скандали и сигнали за злоупотреба?“
„Може би се страхуват, че иначе ще стане по-голяма анархия“, предположи Слави.

„Къде са ПП ГЕРБ, защо не се показват?“ – попита Георги по повод медийното отсъствие на ГЕРБ след победата на изборите. „За първи път виждаме победила политическа сила, която се скатава и не идва да се окъпе в народната любов, в журналистическата любов, в гражданската любов“, коментира Тошко.

Като справедливо и смислено изказване Иво Сиромахов определи мнението на Благовест Петров: „Обърнете внимание на аудиторията си, че бившето БКП след 23 години си вкара 4 от 4 партии“.

Слави не можа да даде отговор на Николай на въпроса „Как така, след като с протести свалиха ГЕРБ, те отново са с най-много гласове?“
„Може би няма такова нещо в историята на демократичните общества една партия да бъде свалена с протести и след това тя отново, под някаква форма, да победи на изборите“, каза той.
Тошко Йорданов припомни, че това се случва на България за втори път и даде пример с падането от власт на Тодор Живков и победата на БСП на изборите след това.

„Меглена Кунева“ – така отговори Слави на въпроса на Злати Василев „Слави, ти гласува ли и ако да – за кого?“

Младен Димитров изпрати следното мнение: „Добър вечер, Слави. Интересно ми е какво мислите за това, че ДПС са в парламента, при положение, че лидерът им не е българин? За мен такива хора нямат място в българския парламент.“
Водещият заяви, че всички, които притежават български паспорти, са български граждани, какъвто е и лидерът на ДПС, и определи като „отвратително“ това да бъдем расисти.

„Абсолютен цирк! Докога ще ни правят на маймуни? Явно си мислят, че ядем доматите с колците и могат да си правят каквото искат. Колко мислите, според Вас, ще е търпението?“, написа Владимир.
Това мнение провокира Слави да констатира: „Няма по-търпелив народ от българския“. Той си припомни как още по времето на предаването „Каналето“ българският народ, във време, в което сметките за парно са били високи, е предпочел да си свали радиаторите, вместо да си свали правителството.

Във втората част на предаването гост беше журналистът Иван Гарелов. Уморения си вид журналистът отдаде на оставането до късно предишната нощ в НДК, когато бяха обявени изборните резултати. Г-н Гарелов припомни, че през последните десет години води телевизионни студия, отразяващи изборите и изрази мнението си за случилото се сега. По думите му, това, по драматизъм, се доближава до случилото се след първите избори, когато имало очакване да спечели СДС, а впоследствие се оказва обратното. Метафорично Иван Гарелов обрисува изборната нощ така:„Обявиха, че ГЕРБ са победителите и Цветанов се изниза с джипа, и никой нямаше от ГЕРБ. Тогава аз видях на стълбите, че властта се търкаля, ей така. По едно време се появи Станишев със всичките, взе властта, влезе в студиото и обяви, че съставя правителство.“

Според Гарелов гаданията какво правителство ще имаме, са излишни. Сравнявайки речите на Станишев, Местан и Сидеров, той бе на мнение, че те вече са стигнали до един минимум от програмни цели, които ги сближават. „Не говорят за Белене, дали да се увеличава данъкът. (…) Може да очакваме, че до няколко дни ще имаме правителство. То няма да е коалиционно, с министри от трите партии. То ще бъде наистина от експерти, от хора, вън от тези партии, но ще бъде подкрепяно и от трите.“ Иван Гарелов каза, че това е възможният изход и припомни, че политиката е изкуство на възможното. „Другото какво е? Да вървим от избори, на избори, политическа криза, хаос… Очевидно трябва да се даде шанс на едно такова управление.“ Гарелов сподели, че има резерви към такова управление, но смята, че някой трябва да поеме управлението, след като са участвали в изборите и вече са „вътре“.
Първото, което трябва да се предприеме, каза журналистът, е един катарзис – въвеждане на ред, особено в службите за сигурност, при правораздаването и това да създаде чувството на хората, че ще има справедливост. Че поне с малко животът ще стане по-нормален, по-справедлив.

„Аз имам резерви и към изборите. – призна Гарелов. – Имам чувството, че участвахме в един маскарад, който цели да легитимира една голяма измама. (…) Спомняте ли си кога говореха, че ГЕРБ ще бие с 15 процента? Виждаме, че всичко това е трябвало да обясни… И защо се прибегна до това? Именно защото те знаеха, че никоя друга партия няма да иска да управлява с тях. На тях им беше необходимо голяма разлика, голямо мнозинство, за да управляват отново сами. Заради това се е подготвяла цялата тази манипулация.“

Тошко Йорданов изрази мнение, че ГЕРБ са очаквали друг резултат и затова показателен е фактът, че никой от партията не се е появил на пресконференция след изборите. „Те не знаят какво правят в тази ситуация.“ Той беше съгласен с Иван Гарелов за това, че ГЕРБ ще опитат да „пробият“ АТАКА. „Единственият въпрос е доколко Волен Сидеров ще си спомни как го направиха на маймуна – същият този Бойко Борисов, в миналия парламент, който най-нагло му се подиграваше. Изкупи му колкото депутати му трябваше и после почна да се държи с него, все едно е някаква проститутка, която вече не му трябва.“ По повод на това Иво Сиромахов каза: „Въпросът е дали силата на парите е по-голяма от силата на политическите принципи.“

Колегите сценаристи заявиха своите очаквания това правителство да издържи до зимата. Тошко Йорданов каза, че в този период е важно да се „изчисти простотията, която се натрупа през тия три години и половина “, а след това всеки да може да гласува: „десните за десни, левите за леви“. Според Иван Гарелов това правителство ще бъде подчинено на определени цели и когато ги изпълни, ще си отиде. Слави припомни целите, които вече са оповестени: освобождаване на бизнеса, за да може да „диша“ нормално, да няма политически протекции; втората цел е свързана със сигурността и третата цел – да разбият монополите.

Иво прочете интересен въпрос от сайта live.slavishow.com от Нина: „Защо българският народ търси месия?“
Отговорът на Иван Гарелов беше, че е въпрос на народопсихология и това е една от бедите ни. Месия не ни е необходим, каза той и добави: „На нас ни трябват хора с демократично мислене, със здрави принципи и наистина да прави политиката, която е добра за хората.“ По думите му, има хора, и като пример посочи Меглена Кунева.
Това правителство може да подбере хора от партии, които не са влезли в парламента, добави журналистът.

Слави бе категоричен, че не е ангажиран политически с никого. Това той отговори на потребител с ник kobuladze. Подкрепата си към г-жа Кунева водещият обясни с факта, че ситуацията преди протестите е била безнадеждна, „с липсата на интелигентни хора, които да говорят дори интелигентно, на фона на това мутренско, просташко говорене, което в три години и половина завладя целия ефир, съзнанието, поведението на всички останали. Решихме това, защото г-жа Кунева е един интелигентен, свестен, според мен, човек.“ Гласувах в началото за СДС, но вчера СДС почина – заяви водещият и допълни, че е по-скоро дясно ориентиран, но не вижда за кое дясно да гласува.

Въпросът за нереалните държавни субсидии за партиите бе повдигнат от зрител. В Германия за един гласоподавател, на партия, която е влязла в парламента, се падат 14 стотинки, обясни Слави. За сравнение в България са 12 лева. Така партията на Светльо Витков ще получи 700 хил. лева за една година. От нашите пари ГЕРБ са спестили 29 млн., каза Тошко Йорданов. Той изнесе данни, че тези пари са сложени на влог в банка, а този влог дори не се облага с „данък депозит“, както това се прави спрямо всички граждани. От направени калкулации излиза, че за 4 г. субсидиите на партии възлизат на 200 милиона лева. Слави зададе въпросите къде отиват всички тези пари и кой носи отговорност къде се харчат тези пари. Неговото мнение по въпроса бе, че разпределение на пари по такъв начин и в такива размери, е долно. На питане на Слави защо допускаме това, Тошко отговори: „защото сме овце“. Той сподели, че в днешния ден най-разпространявани в интернет са били думите на Петко Славейков от 1875 г.: „Не сме народ, а мърша, пак ще кажа и с това ще да свърша.“

На друг въпрос на зрител дали Слави няма да се яви като политическо лице някой ден, водещият на шоуто отговори: „Може са съм дясно ориентиран, но съм демократ по душа. Не става така. Всеки трябва да върши това, за което става.“

По повод на това какво да очакваме, Иван Гарелов заяви, че е потресен от случилото се в деня за размисъл. Всички са очаквали нещо да се случи, но не и в такъв мащаб, каза той. „За какво да гадаем, за какво да работим? Въобще, за какви идеали, за какви цели? Те ти се подиграват отгоре!“

Тошко Йорданов отговори на въпроси защо с колегите са сигурни за ситуацията с бюлетините: „Когато има избори, бюлетините са със стойността на ценни книжа. Това е все едно печатница да печата пари. В случая бюлетините не са фалшиви, а са незаконни. Защото по закон, на 8-и е трябвало да приключи, каквото е напечатано – напечатано, по поръчка, а те са продължили да печатат и след това. А това, че не е брак – имаме официално изявление на прокуратурата. Бюлетини, които са опаковани по палета, нарязани, с найлончета – това не е брак. … Служебният премиер трябва да носи съдебна отговорност, защото това е негова отговорност – тези избори.“ Изявлението от същия ден на служебния премиер, че всичко е наред, провокира Иван Гарелов да каже: „Той не уважава становището на прокуратурата, дори.“

Защо няма последствия от всичко това, обясни Иво Сиромахов: „Изглежда, защото на хората така им харесва. Страх ме е дори да го кажа, но щом се примиряват, значи така излиза.“

За изборните резултати във Варна, градът, където протестите бяха най-силни, но където ГЕРБ печели най-много, отношение взе нашият зрител Дарина Желева: „Защо се чудите? За да започнеш работа в държавно предприятие, дори и като чистачка, трябва да си член на ГЕРБ. Аз съм от Варна и цялата циганска махала е гласувала за ГЕРБ. Това не е нормално за Варна. След като от 100 мои познати, никой не е гласувал за ГЕРБ.“

В заключение на това живо предаване Иво Сиромахов каза, че най-много е харесал мнението на наш зрител, че БКП е успяла да вкара в парламента 4 от 4 свои партии.