enbg

Шоуто на Слави, 1 октомври 2014 г.

1.10.2014 | коментара

Лидерът на България без цензура – Николай Бареков беше гост в шоуто в сряда, като част от поредицата предавания, в които – седмица преди изборите – ни гостуват представители на партиите с шанс за влизане в парламента. На  отправената покана не отговориха само от партия ДПС.  Лиляна Павлова от ГЕРБ гостува в понеделник, във вторник гост беше председателят на БСП Михаил Миков, в четвъртък ще гостуват Меглена Кунева и Божидар Лукарски от РБ и в петък – представителите на Патриотичен фронт – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Георги Първанов от АБВ.

В първата част на предаването Николай Бареков отговаря на въпросите на Слави Трифонов.
В началото той бе помолен от водещия да коментира блокадите, осъществени от активисти на България без цензура, на трите гранични пункта с Република Турция по-рано през деня. По думите на Бареков, от ББЦ днес са показали, че могат да блокират границата, като целта име е да се спре изборният туризъм. „Това не беше опит, това беше граждански протест, който блокира трите ГКПП. … То е с предизборна цел – на практика влизат доста хора от Република Турция. Поводът сега е удобен – Курбан Байряма, – това е техен религиозен празник. И гласуват в България. След това обаче тези хора се връщат в същия ден, в неделя, обратно в Република Турция и гласуват пак в Република Турция. Това е двоен поток. … Това са около 30 000 гласа и предполагам, даваш си сметка, че това са доста депутати в парламента – най-малко двама-трима. А отделно в Република Турция бяха разкрити рекордно количество секции за тези избори.“ – обоснова се лидерът на ББЦ. Според него броят на секциите в Турция е необосновано голям, като се има предвид, че „в Чикаго живеят над 250 000 българи“, а там има само една изборна секция, на фона на 140 в Турция.
Според Николай Бареков, не е случайно, че днес не е минал нито един автобус, докато те са били на границата, а обичайно по данни на МВР минават по 123 автобуса. Той обяви, че ще има акция от тяхна страна в деня на изборите – оставили са техни патрули с палатки, които ще следят броя на туристите. Патрулите са съставени от „нормални хора – момчета и момичета, най-вече местни – от Хасково, Капитан Андреево, Бургас“, обясни Бареков.

Слави запита Николай Бареков на какво се дължи промяната в неговите изказвания и поведение на политик: „По едно време беше републиканец, по едно време те усетих, че по-скоро си десен, като изказвания и поведение, после по-скоро ляв, пък Народна република България… Защо така, има толкова различни – по тежест еднакви, а различни изказвания и различни поведения от твоя страна?“ В отговор лидерът на ББЦ изнесе следните аргументи: „Аз не мисля, че съм станал патриот, защото г-н Лютви Местан ме нарече човек с болен мозък. (…) Сравни ме с Тодор Живков – новият Тодор Живков, който щял да затваря границите – „предишния ги отвори, този ще ги затваря“. Нещата са много прости – в България трябва да има някакъв ред и някаква дисциплина, не може хора, които не знаят български език – то просто е минало много време, част от тях не са го научили – да участват активно в изборната кампания. А ние, българските партии, които агитираме на български език, в края на краищата не можем да стигнем до тези хора. Това са нормални неща. И какво се получава? Ние поискахме и го правим успешно, като гледам европейските избори пък и социологията, да вземем мястото на ДПС в парламента, да има един политически умерен, патриотичен център.“
Тук Слави внесе уточнението, че по данни на Алфа рисърч от днес, ДПС взима 14 процента, а ББЦ – 6. „Да де, ама без нас не може да има стабилно правителство – каза Бареков. – На Борисов не му стигат гласовете, ДПС никой не ги иска, е – ние сме сега по средата – патриотична умерена партия.“ Бареков категорично заяви, че в бъдеще няма да работи с Бойко Борисов: „Аз ще кажа следното – България трябва да има правителство и в това правителство г-н Борисов не трябва да участва. Г-н Борисов не трябва да бъде овластяван повече, защото той показа, че лошо се справя като ръководител и още един пример да дам, обикновен. Той се надяваше, че ще спечели тези избори – така поне го излъгаха социолозите и някои медии. Назначи си служебно правителство, това служебно правителство си позволи да вдигне цената на тока с 10 процента, днес. Днес, защо? За да може Борисов да дойде наготово. А откъде идва тази скъпа цена на тока? 10 процента. Тези 10 процента са заради 1 милиард дупка. Половин милиард са от ТЕЦ-овете 1 и 3, на които Иван Костов подписа договорите. Другия половин милиард за от зелените ВЕИ-та (б.р. Възобновяеми енергийни източници), които са основно на няколко богати българи, всички знаем кои са те, които генерират всяка година по половин милиард печалба. А те, с 300 процента са надхвърлили нормите, които ЕС има като изисквания.“ Слави поиска от Николай Бареков да назове имена. „Някои от тях са депутати, някои са например г-жа Цветелина Бориславова, или госпожица, г-н Прокопиев… Те дават нула работни места. Знаеш, едно ВЕИ какво е – един соларен парк или ВЕЦ – никой не работи там, получават едни огромни пари.“ – отговори Николай Бареков, след което изтъкна, че изискванията на Европейския съюз са били постигнати 10 години преди 2020 г. и „сега сме надхвърлили с 300% изискванията за зелена енергия“. „И затварям скобата – г-н Борисов е толкова самонадеян, че си повярва и вдигна цената на тока с 10 процента, чрез това правителство, само и само да не носи отговорност. Е, на България й трябват политици, които да могат да носят отговорност.“ – каза Бареков.

Слави предположи, че дори Бойко Борисов да не е министър-председател, партията е еднолично негова и така той пак ще управлява правителството или поне неговите членове. На това лидерът на ББЦ възрази: „Като е такава авторитарна партия, защо не се отказа от Цветан Цветанов, който има присъда от 4 години на Първа инстанция.
Това е голям срам. Къде в света има осъден политик – ти видя в света – Саркози, съсипаха го с разпити, със съдебни дела, сега се опитва да се върне в политиката отново. Много тежко го заклейми общественото мнение във Франция, плюс това г-н Саркози беше приличен президент. Г-н Цветанов беше лош вътрешен министър, има присъда от 4 години на Първа инстанция и пак го тикат напред – той е шеф на предизборния щаб.“ На въпроса на Слави какво намеква, Бареков отговори: „Че тази партия не е на Борисов. Много интереси стоят там.“

Слави Трифонов поиска от госта да коментира един от основните акценти в предизборната програма на ББЦ – обещаните 1 милион работни места, които да бъдат създадени за 8 години. Бареков каза, че тези работни места можело да се създадат, но не от политиците и в подкрепа на думите си пожела да обясни два мита: „Първият, казан от г-жа Кунева – че няма толкова безработни. В България има половин милион безработни, но има 2 милиона, които избягаха от България, защото нямаха работа. Тези хора могат да бъдат заети в тази ниша. (…)
Вторият мит – 300 хиляди работни места, ако бъдат създадени от частния бизнес, не от администрацията, всяко едно от тях ще генерира поне още две места в следващите 8 години. Това е, ако направиш например завод за земеделска продукция, ще трябва да се сработиш с транспортна фирма. Тя пък трябва да си купува части за ремонт на автомобилите, ето ти още две работни места. Идеята не е толкова амбициозна, като се замислиш. Това са 1 млн за 8 години. На година по стотина хиляди работни места.“ Слави се поинтересува какво зависи от Бареков в този процес. „Зависи това да не позволим на следващото управление да рекетира административно, чрез данъчните, бизнеса“, отговори лидерът на ББЦ и се оплака, че в момента по места, техните структури са атакувани „непрекъснато от данъчни проверки, ревизии, полицаи“. „Защо? – попита Николай Бареков и посочи и отговора – защото просто наближи времето ГЕРБ да се връща ужким на власт. Отново заработиха репресивните органи – МВР, Данъчните…“

„В България бизнесът трябва да бъде свободен“, обясни гостът и допълни, че бизнесът трябва да бъде оставен на спокойствие. „Твоята идея е да оставиш бизнесът да работи на спокойствие, за да създаде тези 1 милион работни места?“, на свой ред попита Слави Трифонов. „И дори да му помагаме“, обясни Бареков. Според него отрасли като земеделие и туризъм трябва да бъдат приоритет. За слабо развитите райони в България Николай Бареков предлага и друго: „Там бизнесът не само трябва да бъде оставен на спокойствие, трябва да бъде подкрепен – примерно там да не се плащат данъци“. Слави Трифонов определи това предложение като „абсурдно“.

Твърдението, че Цветан Василев е бил основният спонсор на България без цензура, Бареков отрече: „Нашата кампания се направи с дарения, с помощта на телевизията. Аз не отричам подкрепата на телевизията“. „Нали ти каза, че ти си я платил тази кампания?“, попита водещият.
„Ами то така се оказа накрая“, каза Николай Бареков. Според него Цветан Василев е допуснал грешка при скандала с КТБ: „Той трябваше да се върне веднага, да застане пред банката, да даде пресконференция, да обясни какви са причините за атаката и да спаси банката. Защото когато една друга банка тръгна да върви в посока да бъде бутната, тогава лично собствениците на банката се обадиха на хора като мене, на други хора. Казаха „Положението е сериозно, ще изпуснете държавата“. Ние се събрахме политиците в народното събрание при президента, взехме решение, спасихме банковата система. Грешката на г-н Василев беше, че той някак си избяга от проблема и проблемът се случи. Иначе аз съм дълбоко убеден, че банката може да заработи отново. Най-евтиният вариант за държавата ще бъде банката да бъде оздравена, а в противен случай ще струва минимум 4 милиарда на бюджета. Това трябва да се свърши веднага след изборите“. Според Бареков държавата трябва да подкрепи КТБ, за да могат хората да се успокоят и да знаят, че парите им са на сигурно място, за да не ги теглят. „Проблемът с една банка, дори най-голямата световна банка, е че тя няма по-голяма ликвидност от 10%. И ако всички се наредят на опашката да си изтеглят парите – банката ще падне. Така че КТБ трябва да бъде оздравена“, допълни Бареков.

Водещият попита Николай Бареков за личните му отношения с Цветан Василев: „Той какъв е бил – твой приятел, човек, който подкрепяш, собственик на TV7 или човек, с който работиш, той те е назначил, сключил договор с тебе?“ „Той не ме е назначавал. Не съм работил с него пряко в TV7.” – отговори Бареков и изказа впечатленията си за банкера: „Василев показа доста патриотични качества. Той подкрепяше Левски, подкрепяше Ботев, подкрепяше много мероприятия в родния си град Габрово. За мен той беше човек с безупречна репутация до скандала с банката. Моят съвет към него е, че той трябва да се върне час по-скоро в България, да не се притеснява от общественото мнение или от правосъдието, да посрещне случилото се с открито лице и да реши проблемите“.

Напускането на коалицията с България без цензура от ВМРО Бареков коментира с думите: „ВМРО сега са в положение да не могат да влязат в парламента“.

Познанството си с Делян Пеевски Николай Бареков обясни така:
„Делян Пеевски го познавам още когато беше момче на 18 години и ходеше в Народното събрание. Не съм го виждал от много време“. Ситуацията с Пеевски обаче след 5 октомври той определи като „я камилата, я камиларя“, защото тогава с влизането на България без цензура в парламента щяло да има „нова политическа реалност“.

Николай Бареков отбеляза две фундаментални грешки от управлението на Бойко Борисов – вдигането на цената на тока и промяната в начина на пенсиониране на миньорите, полицаите и хората в армията – не по трудов стаж, а при навършена възраст. Според Бареков след изборите ДКЕВР ще бъде ликвидиран от следващото народно събрание и ще бъде сменена с работещ орган. За българската енергетика пък гостът заяви: „Ще работя така, че българската енергетика – ядрената и топлоелектрическата, която е най-евтината енергетика в България, с десетки пъти по-евтина от зелените енергии, да бъде подпомагана от държавата и да върви напред“.

На въпроса кое е по-важно – да бъде евродепутат или депутат, Бареков отговори: „Аз кандидатствам за това да бъда избран от българския народ да управлявам. Взел съм решението сам за себе си, нека да видим на 5 октомври резултата“.

Сценаристите Тошко Йорданов, Филип Станев и Светослав Митев зададоха своите въпроси на лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков.

Филип Станев започна с ретроспективно видео от 5 юли 2009 година, показващо как Бареков, като журналист, подарява букет от гербери на спечелилия тогава изборите Бойко Борисов. Сценаристът попита госта какво се е променило в отношенията му с Борисов от 2009 година, че тогава му е поднасял цветя, а сега даже не иска да влиза в коалиционни споразумения с него: „Защо? Нали мъжката любов е падаща звезда? Какво се промени, че сега вие вече, хайде да не казваме не се обичате, но не приемате да работите заедно?“

Бареков отговори така: „Борисов се провали в опита си да управлява България. Това е причината. Смятам след 2014-а, след вота на българите да не му позволим да се опитва отново“. На допълнителния въпрос дали той самия очаква цветя от Борисов, ако спечели изборите, Бареков отвърна: „Очаквам и по-неприлични работи да прави, защото той е човек, способен на всичко, само и само да се докопа до властта. Но няма да мине номерът“.

На въпрос за отношенията му с бизнесмена Христо Ковачки, Бареков отговори по следния начин: „За разлика от авантюрата на БСП с Христо Ковачки, аз с него имах само една среща, за да му кажа какво е моето условие за коалиция с партия ЛИДЕР. И то е лично аз да си отида при работниците, да се разбера с тях пред камерите на bTV, за да имам диалог с тези хора и няма да приема гласът на тези хора да бъде купен… С тези работници имам прекрасен диалог, те знаят, че ще работя за тях, плюс това аз съм член на комисията по енергетика… Да обясня още един път: българските ТЕЦ-ове, независимо дали са собственост на Ковачки или на някой друг, произвеждат втория евтин ток в страната, след ядрения ток. По-скъп от тях, и то в десетки пъти, е тока в американските централи – договорите са подписани по времето на господин Иван Костов. Не зная защо Ковачки да е мръсна дума, а Цветелина Бориславова и Прокопиев не са, но аз не смятам, че трябва да се лепят етикети на българския бизнес. Просто зелената енергия трябва да бъде извадена от микса, да бъде подкрепена българската енергетика.“

Бареков каза, че следващият парламент ще смени ДКЕВР, и ще извади зелената енергия от ценообразуването на тока. Той е уверен, че ББЦ ще бъде четвърта сила в бъдещото Народно събрание и това ще я превърне в „непреодолим фактор“.

Светослав Митев предложи на Бареков да му задава кратки тези, на които гостът да отговаря с „да“ и „не“ – „за да видя дали разбирам достатъчно добре вашата предизборна програма“. Ето как звучеше въпросното блиц интервю:
„Митев: Служебните постове да не се раздават по „политическа семейственост“, а в зависимост от качествата и квалификацията.
Бареков: Да.
Митев: Всеки гражданин да работи за общото благо.
Бареков: Това просто не знам в коя програма го пише, но това е категорично да!
Митев: Равни права и задължения за всички граждани пред закона.
Бареков: Абсолютно да!
Митев: Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани.
Бареков: Това е абсурдно, защото – какво значи нетрудови доходи да бъдат конфискувани?
Митев: Във вашата програма има една ясно изразена точка, в която твърдите, че ще вземете парите от мафията и ще ги върнете на хората. Това са нетрудови доходи.
Бареков: Това е така нареченият закон „чисти ръце“. Там ясно е казано, че всеки като влиза в политиката, трябва ясно да се знае с колко пари е влязъл и като излиза – да се знае с колко пари е излязъл.
Митев: Достатъчна осигуровка за старини.
Бареков: Това е сложен въпрос. Отговорът е да. Но тук трябва да имаме предвид факта, че се прави една пенсионна реформа зад гърба на хората…
Митев: Създаване на здрава средна класа и нейното съхранение чрез подкрепа на дребните производители и търговци, като им се предоставят площи в големите магазини.
Бареков: Да, това е писано и в други програми, има го и в нашата – под формата на така наречените тържища.
Митев: Аграрна реформа върху собствеността на земите и край на спекулациите със земи.
Бареков: Каква аграрна реформа като ние говорим за това, че в България много земя се притежава от малко хора, а половината земя в България стои безстопанствена.
Митев: Тоест, необходима е реформа. Това е да. – Безмилостно преследване на тежките престъпления и спекулантите. Да или не?
Бареков: Половината от нещата, които ги прочетохте не са написани в този вид във нашата програма. Вие четете и чужди програми, така че просто не виждам смисъл.
Митев: Дълбоки преобразувания в националната образователна система.
Бареков: Това са общи приказки вече, които ги пише в няколко програми, но не и в нашата програма.
Митев: По-голямата част от тези откровено популистки тези, които току-що ви прочетох, с по-голямата част от които вие се съгласихте, са създадени през февруари 1920 година от Антон Дрекслер, Готфрид Федер и Адолф Хитлер.“
Светослав Митев обясни, че е попитал Бареков за мнението му за тезите на Националсоциалистите в Германия, за да покаже, че „крайният популизъм винаги води до екстремизъм“. Гостът обидено определи поведението на Митев с понятието „журналистически популизъм“.

Филип Станев насочи разговора към едно открито писмо на Цветан Василев като цитира следния пасаж от него: „Искам да подчертая, че направих грешка да препоръчам господин Бареков за изпълнителен директор на собствениците на TV7 преди време. Наложи се господинът да бъде „награждаван“, за да бъде освободен от поста си. Съмненията относно неговата финансова коректност обаче останаха.“ Станев се поинтересува какво означава думата „награждаван“ в това писмо, а Бареков отговори: „Господин Василев в това писмо е написал едно вярно нещо – че не съм бил назначен от него там, а от собствениците на телевизията“ и отрече да е „награждаван“.

Тошко Йорданов каза, че ако се спазват моралните норми, които Бареков прилага към другите политици, той изобщо не трябва да има място в тази кампания: „Германският президент си подаде оставката, защото имаше проблем с това, че е взел един заем да си купи апартамент без да е незаконно. Вие живеете в къща, за която плащате наем хиляда евро на месец, по ваши думи живеете с 2-3 хиляди лева на месец, това означава, че от 2-3 хиляди лева, 2 ви отиват само за наем. Къщата е купена от ваши служителки за един милион лева.“ Преди да си тръгне от студиото Бареков изказа мнение, че агресивното поведение на сценаристите според него показва, че България без цензура е объркала сметките на всички стари партии и това ще проличи на 5 октомври.

На финала на предаването Филип Станев не се съгласи с Бареков, че сценаристите са били в истерия: „аз не видях нито един истеричен от нас“. Според Светослав Митев Бареков използва същия инструментариум като крайните популисти от началото на миналия век. „Става дума за човек, който аз съм далеч от мисълта, че е етичен към хората, които са го поставили на мястото, където е, хората, с чиито пари е стигнал до там. И се съмнявам, че някой, който е с всичкия си, отново би му възложил каквито и да било финанси, за да върви напред. При положение, че той по такъв неблагодарен начин се отнася със своите бивши покровители – Бойко Борисов, Цветан Василев, а най-вероятно и със следващия си покровител ще се отнесе по същия начин“, завърши Митев. Според Тошко Йорданов лидерът на ББЦ не е отговорил конкретно на нито един от въпросите, които му бяха зададени в шоуто.