enbg

Шоуто на Слави в подкрепа на „Надежда за децата в Хаити”

3.2.2010 | коментара

2 февруари 2010 г.

„Когато някой празнува, ти трябва покана, за да отидеш при него. Но когато някой страда, не ти трябва покана, за да му помогнеш.”

На 12 януари земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер срути Хаити. В момента над два милиона деца са изложени на риск – нямат домове, нямат родители, нямат документи. След бедствието децата стават жертва най-различни посегателства – трафик на хора, незаконен трафик на органи, сексуално малтретиране.

По инициатива на УНИЦЕФ и бТВ се провежда кампания “Надежда за децата на Хаити”. На 2 февруари Шоуто на Слави се присъедини към тази инициатива.
По време на предаването зрителите можеха да се обадят или да пратят SMS на телефон 1021.

„Някои от вас ще кажат – Хаити е на другия край на света. Да, но България е част от Европа и от света. Всички ние сме граждани на света. И затова трябва да бъдем съпричастни.” – бяха думите на Слави Трифонов.

Показани бяха кадри с ужаса на случващото се земетресение. Те бяха предоставени специално за “Шоуто на Слави” от “Телевизия и Радио Канада” от предаването “Един Час на Земята”.

Гости в студиото бяха Ани Салич – посланик на добра воля на УНИЦЕФ за България и госпожа Цветелина Бонова – представител на УНИЦЕФ.

„От благотворителния концерт „Надежда за децата на Хаити” са събрани повече от половин милион лева”, съобщи Ани Салич. Запитана каква част от парите ще отидат в Хаити , тя отговори, че името на УНИЦЕФ и името на бТВ гарантират, че тези пари ще отидат в Хаити и тези половин милион лева ще бъдат похарчени за ваксини, лекарства, храни.
На въпроса как ще бъдат разпределени средствата Цветелина Бонова уточни, че УНИЦЕФ има мандат в кризисна ситуация, поемат грижа за децата, плюс нуждите от чиста питейна вода. „Първото, което се прави в подобна ситуация – много е трудно, може би изглежда хаотично, – но всяка организация има специален мандат и знае точно за какво отговаря и за какво го прави. Ние винаги оценяваме нуждите. Казали сме още в началото, че на нас ни трябват 100 милиона, за да се справим с тази криза.”

Ани Салич коментира: „Ние знаем, че след двайсетина дена тези хора ще започнат да се връщат към живота си. Тези, които са умрели, са умрели, тези, които са с ампутирани крайници, ще се види дали се инфектират или не. Но има едни 50 000 кърмачета – знае се, че са там, няма кърма за тях, няма храна. Има 300 000 недохранени. За тях трябват протеинови бисквити. Има 600 000 деца до 7-годишна възраст, на които трябва да се направят комбинирани ваксини. Всичко това струва пари.(…) Ние с Цветелина ще отидем скоро в Хаити и ще ви покажем къде са дадени тези пари и за кого са дадени.”

Българите ще бъдат с по-различно самочувствие, ако знаят, че наистина са помогнали, отбеляза Слави Трифонов. „Аз мисля, че те вече са. Те тази вечер доказаха, че България не е малка, затворена държава.” – бе коментарът на Ани Салич.

Много деца са жертва на трафик, стана ясно в разговора. По информация, изнесена от бТВ, американци са опитвали да продават деца в Америка срещу 50 долара. Информация, която е била официално потвърдена от президента и от премиера на Хаити, молейки световната общност да помогне да се спре това.

По думите на Цветелина Бонова, във възстановяването на Хаити участват още Червения кръст, всички агенции на ООН, Акция срещу глада, Спасете децата, много хора работят на терен, а също и местни организации. Г-жа Бонова уточни, че благотворителната кампания за Хаити ще продължи още месец и половина и всеки, който желае може да помогне.

Думи в подкрепа на каузата изказаха екипите на шоуто: сценаристите, „Ку-ку бенд”, балет „Магаданс”, актьорите.

Във вечерта на съпричастност към трагедията в Хаити звучаха песни, изпълнение от Борис Солтарийски, Слави Трифонов, Нели Петкова, Георги Милчев – Годжи, Иван Стоянов. Стихове на Дамян Дамянов бяха изпълнени от Краси Радков, Виктор Калев и Мраиан Бачев:

„Когато си на дъното на пъкъла
Когато си най-тъжен и злочест
От парещите въглени на мъката
Си направи сам стълба и излез.

Светът когато мръкне пред очите ти
И притъмнява в тези две очи
Сам слънце си създай и от лъчите
Създай си стълба и по нея се качи

Когато от безпътица премазан си
И си зазидан в четири стени
От всички свои пътища премазани
Нов път си направи и сам тръгни.”

Слави завърши с думите на Майка Тереза:

“Когато вършиш добро, ще ти припишат егоистични мотиви и задни мисли. Въпреки това, прави добро.
Твоята помощ наистина е нужна, но хората може би те нападат, защото им помагаш. Помогни им въпреки това.
Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено. Въпреки това прави добро.”