enbg

Шон Мърфи и Стюарт Бингам, 17 юли 2015 г.

17.7.2015 | коментара

Световните шампиони по снукър Шон Мърфи и Стюарт Бингам гостуваха в „Шоуто на Слави”. Двамата майстори на зеленото сукно пристигнаха в България, за да изиграят три демонстративни мача помежду си под егидата на Българската федерация по снукър. Мачовете между двамата са и своеобразно повторение на финала от световното първенство по снукър, който Стюарт Бингам спечели. Любопитен факт е, че за пръв път Шон Мърфи и Стюарт Бингам ще играят на открито – по време на третия демонстративен мач в Созопол.

Водещият Слави Трифонов изрази възхищението си от изключителния финал между Шон Мърфи и Стюарт Бингам, игран на „Крусибъл”. Опитният играч Стюарт Бингам сподели, че спечелената титла е дошла след „20 години много труд, много решителност и много вяра”. „И на мен 20 години ми отне”, отсече в типичен британски стил Шон Мърфи, който печели световната титла на 22 години през 2005 г.

Пред Слави Трифонов двамата снукър играчи признаха, че финалът за тях е бил по-особен, тъй като били много големи приятели.
Бингам довери, че с Шон Мърфи са израснали заедно и затова всяка минута от финала за него е била удоволствие. „Нямаше да е така, ако играех срещу Уилямс или О’Съливан”, заяви Бингам и отбеляза, че за него е било чест да има за съперник Шон на най-големия снукър турнир.
Шон Мърфи пък призна, че приятелят му е бил най-добрият играч на световното и заслужено е спечелил. В разговора със Слави Мърфи определи Бингам като много трудолюбив играч, професионалист и голям посланик на снукъра.
За мача за световната титла в Шефилд Шон Мърфи сподели, че са се сбъднали очакванията му за страхотна игра от страна и на двамата. Той е щастлив и че публиката е определила финала за един от най-добрите през последните години.

Слави Трифонов, който е почитател на снукъра, определи играта като „спорт за истински джентълмени” заради сдържаността на играчите и отношението към противника.
Според Шон Мърфи това джентълменство е заложено в традициите на снукъра. Той направи асоциация с футбола, където играчите често спорят със съдията и отбеляза, че при снукъра, когато съдията не забележи даден фаул, снукър състезателят вдига ръка и сам си признава за извършеното нарушение.
Стюарт Бингам сподели, че феърплеят се учи още в ранна възраст в снукър клубовете, а неговото поколение следва примера, който са дали старите състезатели като Стивън Хендри.

Слави Трифонов постави пред гостите и въпроса за голямото значение на концентрацията в снукъра. Стюарт довери, че е бил доста притеснен при 15:12 фрейма във финала, но е преодолял напрежението.
Според Шон Мърфи разликата между големите играчи и останалите идва именно от умението да се справяш с напрежението.
В края на разговора снукър състезателят отново демонстрира чувството си за хумор, споделяйки, че е под напрежение, защото няма билети за концерта на Слави Трифонов и „Ку-ку бенд”.

От видеото може да разберете какво е направил Шон Мърфи с щеката, която му подари Слави Трифонов при предишно негово гостуване в Шоуто.

Цялото предаване от 17 юли 2015 г.