enbg

Христиан Даскалов, Петя Джонгова и Ангел Златков, 1 ноември 2013 г.

1.11.2013 | коментара

В Деня на народните будители Слави Трифонов разговаря с трима студенти, които участват в окупацията на своите университети. Христиан Даскалов от Нов български университет, Петя Джонгова от УНСС и Ангел Златков от Софийския университет “Св. Климент Охридски” бяха категорични, че основното им искане е оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Според Христиан Даскалов правителството се е компрометирало и е загубило доверие и затова властта трябва да се върне на народа. “Може властта да я дадем пак на същите – това го определят всички”, допълни дипломантът в НБУ.
В границите на своя университет гостът се определи като част от “една бойна бригада от 15-20 души, която се опитва да активизира останалите”. Христиан уточни, че подкрепя окупацията на СУ и участва в общите дискусии, които се провеждат там. Макар да “не е тежка битка като на войниците на фронта”, младият окупатор сподели, че се чувства като на война. И се обоснова защо: “Хората през решетките на СУ постоянно ти стискат ръцете, постоянно ти носят храна или нещо друго. Казват: “Не се отказвайте, променете нещо, това ни е последната надежда.” Христиан Даскалов смята, че чрез окупационните си действия изпълнява своя вътрешен дълг и защитава ценностите, в които вярва.

Петя Джонгова заяви, че решението да окупират аула в УНСС е било спонтанно и с него те са искали да подкрепят колегите си от СУ и да покажат, “че и в УНСС има будни хора”. Петя каза още, че са търсили символика с окупирането на аулата, която се намира точно срещу кабинета на Пламен Орешарски в УНСС.

Ангел Златков от СУ пък обясни защо не се случва диалогът с Пламен Орешарски, за който диалог се обяви и самият премиер. Ангел разказа, че студентите първо са окупирали най-голямата аудитория на университета с искане за диалог, но след като три дни не са получили никакво внимание, са решили да окупират цялата сграда с искане за оставка на правителството. Освен това Ангел Златков каза, че лично той е от първия ден на протестите срещу кабинета “Орешарски” и не е вярвал, че “над 130 дни на правителството няма да му пука какво мислят тези хора”.
Ангел Златков сподели, че е един от тримата студенти, които издигнаха транспарант в Народното събрание: “Студентите питат: Не ви ли е срам?” и които впоследствие бяха поканени на разговор с председателя на парламента Михаил Миков. По думите на студента тогава Михаил Миков им е казал, че не му пука за тяхното мнение, както и “за мнението на неговите избиратели от Видин”. “Каза, че той бил достатъчно интелигентен и човек със самочувствие, за да може сам да прецени какво да прави”, разказа още за срещата си с председателя на НС Ангел Златков.

Четвъртокурсникът в специалност “Минало и съвремие на Югоизточна Европа” изрази мнение, че гражданското общество в България се развива. По негови наблюдения, когато е бил в първи курс, е имало много по-малко активни студенти. Ангел Златков демонстрира оптимизъм и като се обърна към историята: “През Българското Възраждане българският народ за не много години постига неща, които на западните цивилизации са им били нужни векове”.

Тримата студенти отвърнаха и на упреците, че студентите, които участват в окупацията на университети, са много малко. Петя Джонгова не очаква студентите да бъдат подкрепени от всички, след като граждански активните хора не са много. За думите си тя приведе като доказателство ниската избирателна активност по време на избори. Христиан Даскалов пък разчете като “добър резултат” 35–те процента подкрепа за окупационните действия на проведения сред студентите на Медицинския университет референдум. “Тук не става въпрос за малцинство и мнозинство, защото досега няма нито една декларация на група студенти или преподаватели, която се обявява против нашите действия”, коментира темата и Ангел Златков.

От трибуната на “Шоуто на Слави” Христиан Даскалов апелира за подкрепа не само от страна на студентите, а и от страна на браншовите организации, обществените гилдии и синдикатите.
Студентите обаче получиха безрезервната подкрепа на Слави Трифонов. Водещият се противопостави на декларацията на Академическия съвет на СУ, според която мястото за протести не е университетът. “Мястото си е точно там”, заяви Слави. “Ние тоя мач сме го играли”, каза още той и си спомни, че през 1990 г. е отговарял за охраната на окупирания тогава ВИАС. В края на разговора Слави Трифонов се обърна към своите гости: “Първо, подкрепям ви изцяло, второ – ако искате да кажете нещо или търсите свободна територия за оповестяване, за коментар, за диалог, за комуникация – имате територията на моето шоу, когато решите.”

Цялото предаване от 1 ноември 2013 г.