enbg

Хенк Шифмахер, 31 май 2013 г.

31.5.2013 | коментара

Световноизвестният холандски татуист Хенк Шифмахер гостува в „Шоуто на Слави“ и разказа любопитни факти за татуирането и за някои от най-популярните му клиенти. Сред звездите на световния шоубизнес, татуирани от Хенк, са Кърт Кобейн, Лейди Гага, Роби Уилямс, мизикантите от Ред Хот Чили Пепърс и Пърл Джем.

“Една от причините хората да си правят татуировки, е това, че те им придават индивидуалност“, обясни Шифмахер. „Например футболистите, които излизат на стадиона – те са новите гладиатори и искат да бъдат различни. Има и други причини – магически, религиозни, националистически… Причините са милиарди и всеки има свои собствени.” Лейди Гага го потърсила, за да й направи миниатюрна татуировка, която 45 минути след публикуването й в социалните мрежи получила близо 9 хиляди харесвания.

Хенк се запалил по татуировките докато работел като фотограф в магазин в центъра на родния Амстердам: „В обедната си почивка отивах в района с червените фенери, за да видя как работят татуистите. Запознах се с тях, станахме приятели. Хареса ми това, което правят, защото обикновено човек комуникира чрез костюма си или с бижутата си, а това е един допълнителен начин за комуникация, за общуване. Когато видиш татуировките можеш да кажеш много повече за самия човек. Това е нещо като историята на живота му“, каза татуистът. Шифмахер не пропусна да разкаже и поредица от причудливи и странни факти за татуировките по света.

Най-голямо удоволствие на госта доставя да прави големи татуировки, които да се виждат от разстояние: „Много големи татуировки съм правил – цели гърбове, цели тела… Това, което е много рядко, е да направиш целия човек в една тема, в една татуировка. Обичам да правя татуировки, които можеш да разпознаеш от разстояние, а не да трябва да ги гледаш отблизо.“

Цветелина Грахич получи татуировка с логото на Хенк Шифмахер, която беше нарисувана в студиото. Нуждата от собствено лого татуистът осъзнал, когато хората поискали да имат отличителен знак, че са татуирани лично от него: „Татуирах много хора в Италия и италианците имат винаги лога и марки по дрехите си. Затова, заедно с татуировката, искаха и моето име – нещо като марка. И аз разработих един малък пиратски череп, който да ми стане нещо като подпис, който слагам върху хората, които харесвам.“

Кои са най-странните татуировки, които Хенк Шифмахер е виждал или правил можете да разберете от видеото с гостуването му.

Цялото предаване от 31 май 2013 г.