enbg

Фабио Капело, 18 октомври 2013 г.

18.10.2013 | коментара

Фабио Капело, който е официален посланик на купата на УЕФА „Шампионска лига“, гостува в “Шоуто на Слави”. Италианската футболна легенда лично внесе в студиото най-ценния клубен футболен трофей. Купата на Шампионската лига, която носи приход от минимум 50 млн. долара на отбора, който я спечели, е на тур в редица европейски страни, сред които и България.

Фабио Капело сподели пред Слави Трифонов, че е горд да бъде посланик на купата и че изпитва особени емоции всеки път, когато я види. Италианецът припомни и своята лична история, свързана с Шампионската лига: като треньор той печели трофея с Милан през 1994 г. след победа с 4-0 над Барселона; губи два финала като наставник на същия отбор срещу Марсилия и Аякс. “Това е мечта на всички играчи и всички треньори, защото това е купата!” – заяви Фабио Капело. Според него купата на УЕФА „Шампионска лига“ и Световната титла, на национално ниво, са най-желаните трофеи. Гостът сподели, че е преследвал най-значимия клубен трофей и като играч, но губи финал през 1973 г. (тогава турнирът се нарича КЕШ, предшественик на ШЛ). “Чувството да я стигна най-накрая е огромно”, каза Капело.

Капело, който още е бил треньор на Рома, Ювентус, Реал Мадрид (и е ставал национален шампион с всеки един от тези отбори) и националния отбор на Англия, посочи като свои фаворити за спечелване на Шампионската лига тази година Реал Мадрид с треньора Анчелоти, който е играл в неговия Милан. След “Белия балет” Капело подреди с шансове за успех отборите на Барселона, Байерн и Арсенал.

Само три дни преди гостуването си в “Шоуто на Слави” Фабио Капело регистрира и поредния си голям успех като треньор – класира за световното първенство в Бразилия националния отбор на Русия. Италианецът заяви, че се е съгласил да поеме отбора на Русия, защото обича предизвикателствата. Капело обясни, че неговият стимул е бил да се захване с нещо трудно, каквото несъмнено е изглеждало класирането на Русия за сметка на Португалия. “Всички знаеха, че Португалия е най-силният отбор, но трябва да го покажеш това на терена, не на хартия. Вярвам, че успях да създам този дух, да създам убеждението, че ще победим”, каза Капело. Той довери и какво е направил, след като е оглавил отбора на Русия – започнал е да гледа всички срещи с руски играчи, след което е подбрал и най-добрите; работил е и по психологическите проблеми, защото Русия не се е класирала от 12 години на световно първенство. Капело сподели, че не използва “железен юмрук”, но е твърдо за “сериозността”, “реда” и “уважението”. “Трябва да уважаваш своите колеги, да бъдеш винаги точен, във всеки един момент, дори най-добрият няма право да закъснее – всички са равни и всички помагат”, категоричен е италианецът. Той говори още за треньорската професия: “Треньорът трябва да знае много добре да подбира играчите, трябва да създаде манталитет на победители и трябва да даде игра на отбора.” Капело допълни, че е важно и треньорът да е силна личност и да показва, че е сигурен във всяко решение, което взима.

Фабио Капело се показа и като истински джентълмен като отказа да говори за раздялата си с националния отбор на Англия, тъй като имал принципна договорка по тази тема с английската федерация.

Един от най-успешните треньори в света обаче се опита да отговори на въпроса на Слави Трифонов защо България не се класира за световното първенство. “България беше с много желание, с повече таланти. (…) Имате таланти, вие сте нация на талантите, но талантът се губи някъде по пътя”, каза Капело. Според него футболът в страни като България, Румъния, Унгария “не е футболът от едно време”. Рецептата за успех, според Капело, е да се работи повече с клубовете, с детско-юношеските школи и да се направи сериозна организация.

Слави Трифонов постави пред треньора Фабио Капело и казуса с отказа на най-добрия български футболист Димитър Бербатов да играе за националния отбор на България. Капело отговори така: “Аз вярвам, че за мен човек да играе за националния отбор е мечта. Мечтата на моя живот беше да играя за националния отбор. Емоциите и чувството, което се изпитва, когато чуеш националния химн – мисля, че това е нещо извънредно. И аз мога да кажа, че не разбирам нито един, който отказва да играе за националния отбор. Не разбирам, не ги приемам, не мога да разбера кой може да откаже да играе за собствената си нация. (…) Аз съм играл във всички квалификации за световното в Аржентина и накрая останах вкъщи. Още имам топка в гърлото си от огорчението, че си останах вкъщи. Защото любовта към нацията, към тази фланелка – трябва наистина да я обичаш, много голяма любов…”

Фабио Капело говори и за това как се справя със звездите в отборите, които води: “Мисленето трябва да е мислене на победител, мислене в група, на отбор. Тези господа трябва да разберат, че те всичките са равни, но те всичките трябва да дадат принос пред останалите, да не показват капризи. Защото с каприз не можеш да стигнеш доникъде.” Италианецът изказа и своето мнение за двете най-големи звезди в съвременния футбол – Меси и Кристиано Роналдо: “Роналдо и Меси – това са двама души, които искат да печелят и те влачат след себе си целия отбор – вижте какви голове вкарват. Аз знам, че те тренират много сериозно. Кристиано Роналдо е голям играч, но той е по-малко талантлив от Меси. Роналдо тренира всеки ден и няма проблем с това. С Меси е същото. Аз от две години съм член на фондацията “Меси” – познавам го много добре. Той обикаля света и прави приятелски срещи за благотворителност и трябва да ви кажа, че той е изключително сериозен човек, много е точен. Тези, които си мислят, че са звезди, а всъщност не са – те нямат тази стойност, те влияят лошо на отбора и нанасят щети.”

За личния си живот футболната легенда сподели, че никъде не пътува без своята съпруга и по тази причина отборът, който ръководи, трябва да му осигури къща. Италианецът довери, че се е запознал със сегашната си съпруга на 18 години в училищния автобус и вече 50 години са заедно. “Химията, когато работи – работи истински и добре”, каза Капело.

Гостът на Слави се оказа и ценител на музиката. Капело сподели, че слуша опера и “всичко на високо ниво като професионализъм”, посещава и балетите на Болшой театър. “Нека да пеят тези, които могат, защото тези, които не могат и се опитват – просто ме натъжават”, каза треньорът на финала, а Слави Трифонов поиска правата за тази фраза за някой бъдещ музикален проект.

Цялото предаване от 18 октомври 2013 г.