enbg

Ученици от Враца с инициатива за паметник на Васил Кънчов

3.5.2011 | коментара

2 май 2011 г.

След като гостува в училище във Враца и разговаря с учениците там, Слави покани за свои гости в шоуто Мартин Аврамски и Ивона Любомилова – ученици от училището. Мартин и Ивона разказаха за инициативата на учениците там – да построят паметник на патрона на тяхното училище – Васил Кънчов.

Учениците разказаха, че се е стигнало до решение да направят паметник на патрона си, „защото е малко познат, дори и в родния си град, Враца“. Досега е имало три пъти опити да се направи паметник на Васил Кънчов – разказаха те, – и веднъж е осъществено и е бил построен бюст на Васил Кънчов, но по време на Сръбско – Българската война е изчезнал. Бил е в читалище „Развитие“ и „или е разрушен, или е откраднат“.

По думите на Мартин Аврамски, „Васил Кънчов е учител, политик, публицист. Израснал е във Враца, завършил е средното си образование в Лом, след това продължава своето обучение в Харков, в Мюнхен, в Щутгарт. След това учителства за малко във Враца, после в Солун. Отделя най-голяма част от живота си за изследване на българите в Македония, на етническата общност, а неговата цел в живота е да запази българщината в европейските части на Турция.“

Децата допълниха, че по тяхно мнение, Васил Кънчов е недооценен – в цяла България има само две училища, които носят неговото име и те искат да му изградят паметник, „за да може нашите връстници, нашите съученици да могат да му отдадат необходимата почит и признателност и да разберат повече – кой е той“.

Стана ясно, че по проекта работят архитект Иван Велев и скулптор Цено Ценов. Вече е определено и място в центъра на града. „Има разрешение от общината, дори има проект те да отпуснат 5 000 лева за изграждането на паметника“, каза Мартин. За изграждането на проекта ще бъдат необходими 60 000 лева, а до момента в банкова сметка са събрани 7 000 лева, очаква се отпускането на парите от общината. Слави Трифонов обеща да добави към тях още 10 000 лева.

На въпрос от водещия не е ли по-добре тези пари да се дадат за спасяване на някое дете, Мартин отговори: „Така зададен въпросът, разбира се, че е по-добре.“ След уточнение от Слави, че може би не задава правилно въпроса си, ученикът добави: „Важно е не само да се запазим като народ, но и като нация, да се съхраняваме духовно“. </b

Оказа се, че децата дори не са донесли банковата сметка, по която набират пари. Слави ги посъветва към добрата си инициатива да добавят и малко практицизъм и им обеща в утрешния ден да обяви сметката за набиране на средства. Почти забравен остана подаръкът за Слави, който беше картина на врачанския художник Росен Рашев – „Добрия лош звяр“. Подаръка си водещият определи като „подходящ за мен“.

За тези, които искат да помогнат, публикуваме банковата сметка:
BG74BUIB 7890 1025 7368 00
BUIBBGSF