enbg

Тошко Йорданов и Филип Станев, 7 април 2014 г.

7.4.2014 | коментара

Сценаристите Тошко Йорданов и Филип Станев коментираха в „Шоуто на Слави“ зачестилите случаи с политическата агитация на деца, визирайки изяви на бившия премиер Бойко Борисов и кандидат-политика Николай Бареков.

Филип Станев обясни, че подобна агитация е незаконна и цитира чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, който гласи: „Всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.“ Станев обясни, че контролът за спазването на тези разпоредби се осъществява от Държавната комисия за защита на детето. Според Тошко Йорданов след репортажа по bTV с речта на Бойко Борисов пред децата от основно училище, прокуратурата би трябвало да се самосезира, да има съдебно преследване и наказание, защото това е нарушаване на закона.

Тошко Йорданов си обясни поведението на лидера на ГЕРБ с това, че е „нагъл, глупав и се е самозабравил“. Сценаристът смята, че Борисов не знае къде е мястото за политическа агитация и къде – не. Според него директорът също трябва понесе отговорност: „да поканиш в средата на годината лидер на политическа партия да се прави на всезнайко, при положение, че повечето от тези деца, ако покрият тест за интелигентност вероятно ще знаят повече неща, отколкото знае тоя там, дето им говори за кредити“, каза Йорданов.

„Това не е тема, която трябва да се обсъжда в двора на едно училище, където е построен или е обновен физкултурен салон“, каза Йорданов. След въпросната реч на Борисов един от родителите е сезирал Държавната комисия за защита на детето, но според сценаристите „нищо няма да последва“, освен проблеми за въпросния родител.

Тошко Йорданов и Филип Станев не пропуснаха да споменат и поведението на Николай Бареков, който се е снимал до деца, облечени в тениски с неговия лик и логото на партията му. Сценаристите смятат, че въпреки бездействието на прокуратурата, обществото трябва да реагира и да не позволява подобни хора да управляват страната. Според тях търпимостта на хората в България към подобни неморални, неправилни и незаконни действия трябва да спре и всички ние „да зачеркнем подобни хора“.

На финала Станев попита защо след като Филип Златанов беше осъден на ефективна присъда, всички хора, които са споменати в неговото тефтерче, не понасят също отговорност за действията си.

Цялото предаване от 7 април 2014 г.