enbg

Тошко Йорданов и Иван Кулеков, 9 юни 2015 г.

9.6.2015 | коментара

Слави Трифонов разговаря със сценаристите Тошко Йорданов и Иван Кулеков за открития паметник на цар Самуил в София, за паралелите между българските и македонските паметници, както и за разделението по оста българи-македонци. Иван Кулеков представи и нови два свои филма: Македония – България 0:0 и Македония и българите.

Тошко Йорданов заяви, че е разколебан по темата за разделилия обществото нов паметник на цар Самуил. Той заяви, че от една страна паметникът е „въпрос на художествена интерпретация“, но от друга страна – с екстравагантното решение очите на Самуил да светят „намирисва на кич“. Иван Кулеков стигна още по-далеч от своя колега: „Този паметник е символ на посредствения вкус на българските държавници, който вероятно е създаден от китайски кукли със светещи очи, които казват: „Мама“.

Иван Кулеков сподели, че е ходил да снима скулптурата на цар Самуил и сутрин, и вечер, защото паметникът бил „динамичен“ и се променял.
В своя филм „Македония – България 0:0“ Иван Кулеков показва кадри от откриването на паметника на цар Самуил в София, както и кадри от паметника на българския цар в Скопие. Кулеков вижда конкуренцията между македонските и българските паметници като футболно съревнование и отбелязва, че „българският цар Самуил“ е с 20 см. по-висок от „македонския“.

Тошко Йорданов посочи, че решението за издигането на паметника на цар Самуил е било взето от служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Според сценариста решението за паметника е било взето бързо и бързо е било изпълнено. По този повод Тошко Йорданов и Слави Трифонов си припомниха пред какви налудничави казуси са били поставяни, за да реализират идеята за издигането на паметник на хан Аспарух, които в крайна сметка са ги отказали от инициативата.

Иван Кулеков представи още един свой филм – „Македония и българите“.
В него сценаристът алармира отново за антибългарската реторика и пропаганда в Македония. „Според конституцията на Македония, в която са изброени етносите, които населяват страната, там българи не живеят“, заяви Кулеков и допълни, че „според Световния македонски конгрес и българите в България сме македонци“. „Днешна Македония, освен на породистия кон на Саше Македонски, се крепи на антибългарската пропаганда и политика и на управляващите, и на опозицията“, каза Иван Кулеков. Сценаристът подкрепя това твърдение и във филма си. В него македонец с българско самосъзнание разказва за неприятелското отношение към България от страна и на ВМРО-ДПМНЕ на Груевски, и на СДСМ на Зоран Заев. Във видеото на Кулеков има и кадри от контрапротеста на правителството, на който премиерът Груевски поздравява множеството като изброява всички етноси, без никъде да споменава „българи“. Филмът на Иван Кулеков, заснет именно в Македония, разказва още за „страхът от истината“ в западната ни съседка. В своя материал сценаристът е включил и кадри, заснети отпреди 8 години.

Цялото предаване от 9 юни 2015 г.