enbg

Теодосий Спасов, 8 октомври 2014 г.

8.10.2014 | коментара

Големият български музикант Теодосий Спасов гостува в „Шоуто на Слави“. В началото на гостуването му зрителите имаха възможността да се насладят на музикалната интерпретация на известния кавалджия, озаглавена „Отворено настроение“.

Пред Слави Трифонов Теодосий Спасов довери, че е „под напрежение“, заради организирания от него музикален фестивал „Жълтите павета“. Фестивалът ще се състои в театър „Българска армия“ в две поредни вечери – на 10 и 11 октомври, съобщи Теодосий Спасов. Той сподели още, че в „Жълтите павета“ ще свирят само балкански музиканти. В първата вечер ще свири популярният в Сърбия Васил Хаджиманов бенд. Гост на групата, която смесва етно и джаз, ще бъде вокалистът Байрям Киноли. На 10 октомври зрителите на фестивала ще имат възможността да слушат и Коста Теодуро от „Балкански коне“, като негов специален гост ще бъде перкусионистът Изет Кизил. На 11 октомври ще се изяви румънката Теодора Енаке, която смесва еврейски и румънски фолклор с джаз. Фестивалът ще закрие новата група, в която участва Теодосий Спасов – Хемус колектив. Виртуозният музикант заяви, че сформираната миналата година група е съставена от музиканти, които са се реализирали в световен мащаб – Боян Z (пианист), Мартин Джаконовски (китара) и Костас Анастасиадис (барабани). Теодосий изненада Слави с признанието, че музикантите на Хемус колектив се събират да свирят по скайп, тъй като всички те живеят в различни страни.

Относно обществено-политическата ситуация в страната Теодосий Спасов каза, че „чакаме добрия ден за България“ и че „има хора, които работят по въпроса да дойде“. „Този фестивал, ако не бяха приятели, които имат отношение към културата, към музиката, към нещо, което да се зароди позитивно, да събере сродни души, нямаше да се получи“, сподели Теодосий Спасов.

Във видеото може да видите и как Теодосий Спасов пресъздаде усещането си за Слави Трифонов чрез музика.

Цялото предаване от 8 октомври 2014 г.