enbg

Татяна Лолова: Георги Калоянчев беше едно голямо явление

18.12.2012 | коментара

На 18 декември „Шоуто на Слави“ излъчи предаване в памет на големия български актьор Георги Калоянчев, който на 87-годишна възраст си отиде от този свят. „Искам да изкажа от мое име, и от името на целия ми екип, съболезнования на близките на Георги Калоянчев, както и да изкажа съболезнования на всички българи, защото съм сигурен, че заради това, което правеше, той беше близък с всички нас“, с тези думи откри предаването водещият Слави Трифонов.

Гост в студиото бе актрисата Татяна Лолова, която винаги е била сред най-близките приятели на актьора. „Георги Калоянчев беше едно голямо явление, един голям българин. Тъй както не беше много висок, може би една глава по-нисък от мене, беше чудовищно як, той беше една лава, той е изиграл всички най-хубави роли в Сатирата, той беше като бурлак!“ – заговори с голяма любов за актьора Татяна Лолова. „Тези, които са се докоснали до него като партньори, като актьори, като съвременници, ще го носят в сърцето си и в спомена си“, убедена е актрисата. Самата Татяна Лолова пази общи спомени с Георги Калоянчев още от времето на ДВТУ (Държавно висше театрално училище), сега НАТФИЗ. Актрисата си спомня и първата роля на великия актьор в Сатиричния театър – през 1957 г. той играе Велосипедкин от „Баня“ на Маяковски. „Хубостта, с която играе, те кара да се радваш и да плачеш едновременно“, каза Татяна Лолова. Тя, заедно с другите й колеги от театъра, изпитвали притеснение „колко ще бъдем равностойни на сцената с Калата“. „Да бъдеш равностоен с него беше изключено, но поне гледахме да не му пречим“, довери развълнуваната актриса.

Татяна Лолова е възхитена и от таланта на Калоянчев да влиза бързо в образа на героя, който трябва да изиграе: „Имах чувството, че няма нужда да ги мисли нещата, а те са вътре в него и врят, бълбукат.“
Въпреки че Георги Калоянчев ще остане в съзнанието на българите с много от знаменитите си кинороли, Татяна Лолова смята, че неговият живот е бил театърът. „Голямата сила на Калата беше в театъра“, каза тя.

Татяна Лолова говори и за голямата народна любов към Георги Калоянчев: „В Пловдив вървях три крачки зад него, за да се насладя на това, че след него върви останалата част от града, от обожание към този великолепен актьор.“

Актрисата сподели, че ще запомни Георги Калоянчев не само като голям актьор, а и като човек, който е помагал на много хора. Според нея той е помагал на приятелите си със същата енергия, с която е играл на сцената.

Какво още каза Татяна Лолова за великия актьор и защо спомените с него я карат да се смее – вижте във видеото. В него може да видите още кадри от гостуването на Георги Калоянчев в „Шоуто на Слави“ на 1 април 2002 г. и блестящия монолог на актьора из „Кабаре“ по текст на Любчо Пеевски.