enbg

Таня Кръстева в „Искам думата“

1.7.2013 | коментара

Таня Кръстева, която е трети мандат кмет на село Дъбован, община Гулянци, взе участие в рубриката „Искам думата“. Тя изрази тревогата си от състоянието на дигите, които защитават населението от река Дунав. „Тези диги са изграждани около 1930 година – каза Кръстева, – проблемът е че от 30 години не се поддържат.“ Тя добави, че дигите са публична държавна собственост и всяка година Министерство на земеделието сключва договор за поддържане с Напоителни системи, но без да осигурява ресурс – нито човешки, нито финансов.

Дъбован е най-ниското място на територията на община Гулянци и в случай на прииждане на реката, селото ще е първото, което ще бъде под вода, обясни Кръстева. Според нея единственият начин да се защити населението от едно такова наводнение, е да се осигурят хора, финанси и техника на Напоителни системи, за да може да се запазят дигите. Трябва да се вземат мерки предварително, за да не се стигне до трагедия и след това да се предприемат действия, както обикновено става в България, обобщи кметът на Дъбован.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.

Цялото предаване от 1 юли 2013 г.