enbg

Танци, песни и гозби представят чужденците в задачата „Моята родина”

2.4.2010 | коментара

2 април 2010 г.

Украинката Елена Рубеж каза на всички „Добре дошли в Украйна” в представянето си в задачата „Моята родина” в проекта „Добре дошъл в България”. Тя беше първата от петимата чужденци, представили родината си тази вечер.
Елена донесе „сочна украинска питка”, с която почерпи Слави. За жалост допусна грешка да не я поднесе на комисията, чиито членове после изразиха негодуванието си от пропуска. Елена разказа интересни факти за родината си, като най-любопитен бе фактът, че Украйна се слави като страната на вещиците, „така че пред вас стои млада, червенокоса украинска вещица”. В ролята си на вещица, Елена предсказа бъдещето на Слави с една „бърза гледанка”. Тя му каза, че ще се ожени през 2013 година. Запитана от водещия дали не свършва света през 2012 година, Елена го окуражи, че това не трябва да го спира.
Елена Рубеж представи и традиционен украински танц. Нейното изпълнение бе оценено с четири петици и една четворка, дадена от Иван Кулеков. Той я обясни с тежкото си минало, когато, като е видел „руски – пляски”, очаквал да дойде Брежнев на посещение. Средната оценка на Елена бе 4,80.

Уалид Бен Мустафа от Тунис призна, че се е допитал до Иван Стоянов, когото нарече Ванчето, как да се представи, а той го посъветвал да сготви нещо и то – повечко. Уалид поднесе сготвения от него Тажин на журито и водещия, а самия процес на готвене представи с видео. Оказа се, че тажинът е близък роднина на българската мусака. Уалид пък поддържаше хъса си за готвене с помощта на червено вино. После обясни, че виното не пречи на религията му, защото го ползва само за отскок.
След това Уалид Бен Мустафа танцува, заедно с три красиви момичета, тунизийски танц, който провокира Кулеков да коментира, че „българите сме доста склонни към приемането на друга религия, ако и вече не сме я приели”.
Интересна подробност за Тунис разкри Филип Станев. По думите му Тунис е една от най-демократичните страни по отношение на жените: „В Тунис, ако един мъж изневери на жена си, го грози 6 месеца затвор, ако след това жена му не му е простила, присъдата може да бъде удължена”. На въпрос на Слави затова ли е тук, Бен отвърна утвърдително. Тунизиецът получи оценка 5,00.

Братът на Дияна Миликевик от Македония – Хитре Петревски, взе страха на комисията, като ги заплаши, че ке ги утепа, ако я изгонят. Всъщност като брат на Дияна се представи Краси Радков. Самата Дияна каза, че няма смисъл да ни говори за Македония, това е все едно да учи Стоичков на английски, а той го знае. Езикът на музиката е един – каза тя и добави, че затова е решила да представи Македония с македонската песен „Не си продавай, Кольо, чифликот”.
Иво Сиромахов каза, че харесва хореографията, но не се сдържа да я „закачи” за пирамидата, направена от танцьорите, като каза, че от нея египтяните са заимствали, за да направят своите пирамиди. Според Филип Станев, Македония може да има кратка история, но Диана има голямо бъдеще в този формат. Дияна получи четири максимални оценки и 5 от Евгени Димитров. Така крайната й оценка бе 5,80.

Родената в Лас Вегас Линдзи Солтцгивър влезе облечена като градска кокона от началото на 20 век. Говорейки на кюстендилски диалект, Линдзи покани символа на страната на неограничените възможности – президента Барак Обама, в чиято роля влезе Виктор Калев.
Съпоставяйки Америка и България, Линдзи каза, че „разлика почти нема”, но призна, че е впечатлена от едно – във Вашингтон, когато й дължат ресто, й дават стотинки, а в Кюстендил й дават пакетчета ванилия. Линдзи извади от джоба си кюстендилското ресто и го раздаде на комисията – да си ги харчат как искат. Делът на Слави тя даде с думите: „Като се прибереш у дома, жена ти да ти напраи кекс.”
Линдзи разказа, че и в Америка имат хоро, но то е комбинация от американска земя, африкански ритъм и ирландски движения. „Ние му викаме степ, той емблематичен за САЩ”, каза тя и покани Жоро Степа да изпълнят един танц заедно. Впечатлена от изпълнението й, комисията даде на Линдзи оценка 5,80.

Гвинейката Айсату Диало донесе за Слави подарък от Гвинея – плитки коса и национална дреха, която му завърза по типичния за родината й начин. Новият вид на Слави бе коментиран от Филип Станев като „африканската Покахонтас”.
След кратко приветствие на гвинейски, Айсату разказа накратко за Гвинея, като не пропусна обобщението, че си приличаме по футбола – и те са много зле в тази област.
Айсату бе приготвила гвинейско ястие, което поднесе на членовете на комисията, и чието приготовление представи с видео. Между основните кулинарни дейности Айсату разказа, че не знае на коя дата, но веднъж в годината имат Нова година. Освен това, по думите й, жените там са роби – „ако има три деца, сама да се оправя – едно на гърба, другите две на ръцете”. Жената носи и товар на главата – „по–лошо от камили са”. Там готвят в големи тенджери, „щото там за голямо народ готвиш”. Така например нейният баща имал 14 деца. Мъжете може да имат 4 жени, разказа Айсату и коментира порядките: „Като седи при мене два дена, при другата три дена – аз повече секс не искам ли?”
Айсату Диало представи заедно с приятелките си Анджи и Синтия танц „Бобараба”, което означава „големо дупе”.
Евгени Димитров отбеляза, че тя се забавлява изключително със всичко, което прави. Филип Станев заяви, че „голямо дупе заслужава голяма оценка”. Христиан Ночев похвали Айсату, но посочи, че е направила „голяма грешка – подаръците – не на водещия, от него нищо не зависи”. Комисията оцени Айсату с 5,80.

Изпълненията на Ервин Линдбихлер и Андрю Ричардс ще видим в понеделник, когато ще разберем кой от участниците ще отпадне и каква ще бъде новата задача в „Добре дошъл в България“.