enbg

Създателите на поп-фолкмобила започнали по неволя

26.2.2010 | коментара

25 февруари 2010 г.

Двама от създателите на уникалния поп-фолкмобил Николай Минков и Стефан Петров бяха гости в шоуто.

На основния въпрос – има ли тунинг в България, двамата отговориха, че всичко зависи от желанието и възможностите.
В началото всичко тръгва от приятелски кръгове, разказаха момчетата. Събирали се по мероприятия на „автомобилни ентусиасти, които си харесват автомобилите”. Обменяли опит, споделяли неволите си от автосервизи. Николай и Стефан казват, че винаги са имали желание, но нямали възможности да направят такова нещо, като техния център в момента – всичко да е под една шапка – един човек да дойде и да си остави колата и да знае, че като дойде да я вземе, тя ще е готова. Преди година и половина успяват да го направят.

В момента в центъра работят 40 души, средната възраст на които е 30 – 35 години. „Тунингът, като модата, се развива постоянно и младите хора имат отворено мислене към новите неща, и те трябва да ги следят”, обясняват Николай и Стефан. Иначе в техния център изпълняват всякакви поръчки – могат да направят и пълна промяна на колата, а може и само да сменят волана.

Екипът работи от 3 години. Имали са странни поръчки, дори напоследък работят над едно предизвикателство – да превърнат Лада – комби в Пикап с 400 конски сили.
В сервиза извършват цялостна услуга – правят тунинг на колата и след това я тестват, за да са сигурни, че тя ще се движи добре след направените промени. Имат и уникален за страната стенд, на който се извърша симулация на движение на автомобила, без да се налага да се излиза на пътя. На стенда пък могат да се настройват и мотоциклети.

На въпроса къде са усвоили уменията да работят това, момчетата отговарят, че се е получило по стар български обичай – неволята ги е научила.