enbg

Стойчо Младенов, 23 октомври 2013 г.

23.10.2013 | коментара

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов гостува в „Шоуто на Слави“ след победата на отбора му в дербито срещу „Левски“. Наставникът, вече доброволно приел прозвището „Тройчо“, разказа любопитни подробности около ситуацията в отбора и спасението на лиценза на клуба по-рано тази година: „Тук е моментът да кажа как се спаси клубът. Ходихме да чукаме на какви ли не врати, на какви ли не хора да дойдат да помогнат, да вземат клуба и да го управляват и ръководят. Но по различни причини, някои не искаха да се занимават със старите собственици, не пожелаха. И митингът, който беше образуван от феновете, който беше погрешно насочен към БФС… След този митинг аз, моите помощници, мои съмишленици и приятели отидохме в един ресторант и мислихме, умувахме какво да направим. В един момент решихме да звъннем един телефон на Сашо Томов. Извикахме го и го помолихме да направи нещо, за да спасим клуба. Той каза, че ще измисли схема – начин, по който да се спаси клуба. Така започнахме да работим по спасението на клуба. До ден днешен.”

Младенов разказа, че ЦСКА бил в много труден период в началото на сезона: „Ние де факто пет-шест дни преди започването на шампионата започнахме да събираме състезатели – свободни агенти, защото в този период трудно може да се намери добър футболист, който да бъде свободен. Аз благодаря на Господ, за кой ли път вече, че съумях да привлека точно тези футболисти, които в момента притежаваме. Първо, момчета с червени сърца като Вальо Илиев, като Тошко Янчев, като Емил Гъргоров, да не ги изброявам всички. Започнахме с 4 или 5 състезатели и привлякохме още 16 или 17 нови състезатели. Много трудно е да се направи селекция в процеса на шампионата, след това да се избистри едни състав, да се изчиства една схема на игра, да се обиграват състезателите помежду си. Имахме футболисти, които се запознаваха на тренировка преди мача, излизаха и играеха. Аз шапка им свалям. Благодарение на тях днес ЦСКА е на това място, което никой не очакваше. Съумяхме да сглобим един отличен колектив. Разбира се имаше някои, които не се вписваха в колектива и бяха освободени. Заслугата е изцяло на състезателите“, обясни Младенов.

Наставникът на ЦСКА не пропусна да коментира и това защо треньорите в България не са достатъчно уважавани: “Треньорът е много важен човек. В цял всят собственикът и треньорът са хората, които управляват и ръководят клуба. При нас пирамидата е обърната обратно. В България институция „Треньор“ не съществува. Имах възможност да работя в Европа, Азия и Африка. Всички се прекланят пред треньора. Треньорът е издигнат на пиедестал“, каза Младенов и добави: “Не може треньорът да служи като изтривалка и всеки да се избърше с него. Това не е нормално. Няма го никъде по света това нещо, което е в България. В един момент решават и те махат, никой не те закриля. Както мен ме махнаха зимата с колегите. Измислиха, че на Коледа и на Нова година не съм бил на работа“.

Младенов разкритикува поведението на група фенове на Левски, които публично унизиха Ивайло Петев при представянето му като треньор на “сините“, събличайки фланелката му: „Това е много грозна сценка, която отново бие по имиджа и авторитета на треньора и на футбола като цяло в България. Аз лично не повярвах в това, което виждах, но то е факт. И ние всички трябва да сме ангажирани с това нещо, да го коментираме, да вземем мерки, а в същото време – покри се ситуацията и си замина… Този проблем обаче не е само в Левски, а във всички клубове“.

Стойчо Младенов изказа мнението си и за представянето на националния ни отбор в последния квалификационен цикъл: “Любо успя да сплоти един много добър колектив. Създаде стил на игра, който в повечето мачове се представяше блестящо. Може би в определени моменти трябваше да се търси по-голяма вариативност, защото този стил на игра не във всеки мач носеше крайната победа. Определено това са ни възможностите. Любо не разполага с голяма вариативност при основаването на състава и при воденето на мача да търси някаква алтернатива, промяна на схема на игра. Трудът му е много полезен, защото все пак отборът впечатли фенове и цялата спортна общественост. Убеден съм, че в следващите квалификации той ще надгражда и ще доразвие този отбор. Аз в една среща с него му казах, че ние българските треньори на него разчитаме да подобри имиджа на българския футбол, а оттам и на българските треньори, защото нас не ни ценят много в чужбина“.

На финала на разговора Младенов изказа песимистични прогнози за българския футбол, заради липсата на достатъчно добри школи: „Отдолу вече нищо не идва. Няма школи… Школи има в Литекс, в Лудогорец, в Левски. В Славия също добре работят. Всичко друго няма школа… Ние в школата просто убиваме децата. Нямаме терени, нямаме база. Те тренират на едни терени 20 на 20 или 40 на 20. Това не е нормално. Трябва да се възстановява това, което се разруши. Базата в Панчарево – ако я видите, тя е в плачевно състояние. Тя беше модел за всички останали клубове, както и ЦСКА беше модел, но с времето всичко се унищожи умишлено“, завърши Младенов.

Цялото предаване от 23 октомври 2013 г.