enbg

Стефка Костадинова: Каквото и да става, нас ще ни бъде!

2.3.2011 | коментара

Символ на българските постижения в спорта се намира в Лозана, столицата на Швейцария – това стана ясно в предаването тази вечер, когато гост беше световната и олимпийска шампионка на висок скок и председател на БОК Стефка Костадинова. За този символ обаче разказа Слави Трифонов, който показа и нагледно за какво става дума със снимка, на която колегата Иво Сиромахов е застанал пред музея на спорта в Лозана, пред инсталация, представляваща летвата за скачане на висок скок, закрепена точно на височината от 209 см, която вече 24 години е ненадмината и е рекорд именно на нашето момиче Стефка Костадинова. Самата тя призна, че само била чувала за този експонат на открито, докато през 2005 г. не й се наложило да отиде в Лозана и се уверила с очите си в неговото съществуване. „Когато спреш спортната си кариера и се върнеш назад, разбираш, че си имал щастието да дадеш частица гордост на българския народ”, призна Костадинова.

В българския музей на спорта са изложени нейни екип и шпайкове, а шпайковете, с които е поставила световния рекорд, по молба на унгарски деятели на спорта, се намират в техния музей, разказа Стефка Костадинова.

Сега гледам по-глобално на нещата – отговори председателят на БОК на въпрос какво се е променило с времето и добави, че вече е загрижена и за останалите спортове, не само за леката атлетика. Признава още, че е щастлива от факта, че след края на спортната си кариера може отново да работи за спорта.

На въпрос относно финансирането на спорта у нас, Костадинова заяви, че спортът се продава най-лесно и обезпечаването му става чрез спонсори. За пример тя си послужи с Диего Марадона, чиито милиони в малка част са спечелени с футбол и в огромната си част – от реклами.

Относно наложилата се оценка за представянето ни на олимпиадата в Пекин като незадоволително, Костадинова коментира, че не е уместно да се сравняват сегашните поколения спортисти със спортисти от нейното поколение и освен това добави, че не е съгласна с тази оценка, защото „коя друга област е достигнала олимпийско ниво?”

Отново по проблема с финансирането Стефка Костадинова изрази мнение, че „парите са достатъчно, важно е как се разпределят”. Тя добави, че е щастлива, че в София вече има многофункционална зала, в която освен спортни мачове могат да се провеждат и концерти. Според нея, проблемът с недостатъчно високото ниво на спорта у нас идва от това, че нямаме достатъчно добра спортна база, че липсват пространства между блоковете и човек няма къде да спортува, а вместо това остава вкъщи пред компютъра.

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова се обърна към зрителите по случай предстоящия Национален празник 3 март: „Искам българите да не падат духом в тези тежки времена. (…) Нека всички вярват в себе си и да знаят, че каквото и да става, нас ще ни бъде!”