enbg

Славчо Велков, 7 юни 2018 г.

7.6.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше експертът по сигурността Славчо Велков. Той коментира убийството в Ботевград на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше застрелян от друг рецидивист.

Славчо Велков обясни, че убийството на Пелов като факт, като технология, е необичайно, тъй като жертвата е убиец, особено опасен рецидивист, а извършителят е от криминалния контингент и е стрелял с незаконно оръжие. Парадоксалното в целия случай, според Велков, е и в това, че още след бягството той самият е казал къде трябва да бъде съсредоточено търсенето на двамата бегълци от затвора – районите около ботевградския Балкан и около Ябланица и Тетевен. Това води до заключението, че „очевидно онези, на които премиерът се е накарал тази сутрин, не са си свършили работата“, защото са оставили без контрол и наблюдение възможните адреси, където би се появил Пелов. Според Велков такава грешка е непростима.

„Който си купува евтина сигурност, си купува ядове“, заяви Велков и припомни как преди известно време на българските полицаи, за да не протестират, бяха дадени „с лека ръка“ 100 милиона лева. Въпреки това обаче служителите на МВР, и то тези от най-високо ниво, според Велков са неспособни. Славчо Велков заяви, че във връзка с атентата в Бургас от преди 6 години, „България може да се наложи да плаща над 220 милиона лева обезщетение, заради обоснованото в кавички предположение на един високопоставен политик“ за организацията, извършила атентата.

„Генералният проблем е в липсата на генерали“, обобщи ситуацията в българската сигурност Славчо Велков: „Да броди убиец, въоръжен с няколко оръжия, в центъра на един средно голям български град – какво мога да кажа повече?“ Велков изказа хипотеза, че е възможно този случай да не е приключен, защото намерените три оръжия там „могат да говорят за наличие и на друг човек“.

Цялото предаване от 7 юни 2018 г.