enbg

Слави поиска от Борис Велчев да свали имунитета на Волен Сидеров

26.5.2011 | коментара

25 май 2011 г.

„Уважаеми г-н Главен прокурор,

надявам се, че следите какво става в България и че не сте безразличен към позорните събития, предизвикани от един, за съжаление, български депутат. С действията си от последната седмица депутатът Волен Сидеров наруши чл. 13, ал. 4 от Конституцията на България, който гласи: „Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.“
Напомням Ви, г-н Главен прокурор, че чл. 164 от НК, гласи: „Който проповядва омраза на религиозна основа, се наказва с лишаване от свобода до 4 години, а който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до 3 години.“ Затова, уважаеми г-н Главен прокурор, настоявам да бъде свален имунитета на депутата Волен Сидеров, за да бъде подведен под отговорност за своите действия. Надявам се да изпълните със съдържание поста, който заемате и да предприемете правилните според закона и съвестта Ви действия.

С уважение: Слави Трифонов“

Повод за това писмо станаха събитията от изминалата седмица. На 12 май вечерта Волен Сидеров успя да открие вечерящият в ресторант американски посланик Деймс Уорлик и да му връчи документи за наем на американските военни бази у нас. Изненадата за посланика бе увеличена и от това, че депутатът от „Атака“ водеше със себе си и фотограф.

На 17 май Сидеров направи грозно и низко представление в Батак точно в деня, в който се почиташе паметта на баташките мъченици – агитка на партията се качи на сцената, избутвайки децата от там, хора от „Атака“ направиха скандал в църквата заради биещите празнични камбани, а самият Сидеров от трибуната нарече батачани гяури.

На 20 май грозните сцени продължиха и пред джамията в центъра на София, когато атакиски се сбиха с мюсюлмани.

Два дена по-късно, на 22 май, в студиото на Националното радио Волен Сидеров се сби с политически опонент.