enbg

Слави Бинев: В политиката трябва да влязат успели хора

13.2.2012 | коментара

Тагове:

Евродепутатът Слави Бинев беше гост тази вечер в Шоуто на Слави. Първият въпрос на водещия беше свързан с актуалния доклад на Европейския съюз за напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията. На недипломатичен език ЕС ни казва, че ни управляват „пълни гайди”, смята Слави Бинев. „Има европейски политически сленг, който използва администрацията, който е трудно разбираем за България и това дава възможност за интерпретации, особено, когато има хора, които искат да го чуят по различен начин”, заяви Бинев и поясни, че според него, докладът се нуждае от „превод на български”. Слави Бинев си послужи и с конкретен пример: „Няма воля за справяне с организираната престъпност и корупцията” на езика на българския премиер означава: „Стига вече сте крали, стига, бе, три години!”

Евродепутатът смята, че „корупцията е във възможност само и единствено на управлението”, а „организирана престъпност” е бил друг начин да се каже „престъпност, контролирана и менажирана от държавата.”

Слави Трифонов попита Слави Бинев защо е станал евродепутат от листите точно на националистическата партия „Атака”. Бинев отговори: „Аз съм противоречива личност, напълно нормално е да вляза в партия, в която има нужда от помощ. Когато аз се включих в „Атака” там имаше много „черни облаци”, които по мое време леко се разпръснаха.”

Слави Бинев сподели, че е напуснал „поне психически” „Атака” в момента, в който партията се е прегърнала с управлението. Това било „смъртоносната прегръдка на премиера” и било ясно до какъв финал ще доведе – смята Слави Бинев. „Много малко хора могат да бъдат така елементарно излъгани”, заяви той.

Евродепутатът каза, че е започнал да се занимава с политика, защото е станал „заложник на чужди решения“. „Във фирмите, в които аз съм инвестирал дълги години имаше над 5000 души. И когато видиш, че нещата се развиват в посока, в която не си доволен и може поради глупостта на някой, просто ако той те спре, в рамките на 3 месеца, колкото и да имаш ресурс – си приключил. Ти ставаш заложник на решенията на хора, които никога не би трябвало да взимат решения вместо теб. Крайно време е в политиката да се включат хора, успели в своето лично жизнено поприще“, заяви Слави Бинев.

Слави Бинев говори и за гражданското движение, което основа тази седмица. Целта на ГОРД (Гражданско Движение за Реална Демокрация) е „да сложи точка на контролираната демокрация в България“, заяви Бинев. Според евродепутата досега всички подобни движения се основавали от хора, които са се проваляли в управлението на страната. „Вече има само една политическа доктрина и тя се нарича „жизнения стандарт на хората“, убеден е Бинев.

Приликите в абревиатурите на ГОРД и ГЕРБ, евродепутатът коментира така: „Надявам се, че Борисов няма монопол и над буквите, да е само на солунските двама братя.“
Слави Бинев не спести критиките си към Бойко Борисов: „Премиерът направи много от медиите съучастници на престъплението, което се извършва в момента с подмяната на информацията към хората. И най-важното – с подмяната на информацията, която пристига към европейските му партньори, защото никой не знае за това, което се случва тука.“ Според Бинев ЕНП (Европейската Народна Партия) са вкарани в капан: „Оказва се, че те трябва да поддържат и да протектират едно поведение, което повече отговаря на един диктатор, отколкото на един човек, който би трябвало да бъде част от най-демократичната партия, който трябва да бъде пазител на демократичния режим в ЕС.“ „Ако някой се държи като Кадафи – може да приключи като Кадафи“, завърши накрая евродепутатът Слави Бинев.