enbg

Сергей Станишев, 23 април 2013 г.

23.4.2013 | коментара

Сергей Станишев гостува в „Шоуто на Слави“ във връзка със скандала с незаконното подслушване, който се случи след сигнал, подаден от лидера на БСП и ПЕС в края на миналия месец. Станишев разказа, че след като прочел сигнала, имал две алтернативи – или да го изхвърли в кошчето, или да го огласи и да го предаде на прокуратурата: „Получих го в моя офис, в запечатан плик, адресиран лично до мен. Аз го прочетох внимателно няколко пъти. Получавал съм десетки сигнали за какво ли не, но този сигнал ми направи много силно впечатление с много структурирана информация, която очевидно идва отвътре. Споменаваха се конкретни имена, конкретна технология, конкретна кола и конкретни периоди, в които са подслушвани магистрати, журналисти, бизнесмени и политици от опозицията.“ Станишев поел рискъа да огласи сигнала, защото предполагал, че ако не го направи лично, може би е нямало да има реакция: „тази информация беше твърде сериозна, за да бъде игнорирана“. Последвалите действия на прокуратурата, която огласи, че има незаконно подслушване и фрапиращи нарушения, го изненадали приятно.

Станишев обясни, че според статистиката на МВР в България са използвани по 15 хиляди официални СРС-та на година: „Знаете ли колко от тези СРС-та се използват като веществено доказателство в съда? 5 процента. Всичко това се прави с парите на данъкоплатците – по 100 милиона годишно, това са 400 милиона за 4 години. Това са огромни пари.“ Според него въпреки твърдението на ГЕРБ, че имат воля, „Борисов няма воля да се освободи от господин Цветанов и да покаже решимост“. Станишев тълкува поведението на бившия премиер като поемане на цялата отговорност за подслушванията. Той припомни реплики на Борисов, в които се твърди, че ще бъдат подслушвани всички, които е необходимо. „Само че това е принципен въпрос.“ – каза Станишев. – „Опира до това как функционира нашата държава и за какво се използват държавния апарат и силовото ведомство – МВР.“ Според лидера на БСП, МВР и държавният апарат са използвани за политически нужди и за рекет на бизнеса.

Според госта целият скандал е довел до снемане на политическото доверие от България в Европа и Съединените щати: „В доклада на държавния департамент са посочени основните пороци на България в резултат на това управление – корупция, подслушване и несвобода в медийното пространство. Това е тежка диагноза за нашето общество и състоянието на държавата.“ Освен това Станишев предположи, че скандалът ще остави ГЕРБ във вътрешна и международна изолация. Според него прокуратурата трябва да продължи започнатото, да покаже, че законът важи за всички и да разкрие поръчителя, за да не си измиват ръцете със служителите на МВР.

Цялото предаване от 23 април 2013 г.