enbg

Сергей Станишев, 17 юни 2015 г.

17.6.2015 | коментара

Гост в предаването беше Сергей Станишев, който бе избран за втори мандат за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

В началото на неговото гостуване Слави отбеляза, че от решенията на двете най-влиятелни европейски политически партии – ПЕС и ЕНП, зависи в каква посока ще се движи ЕС и затова иска да разговаря с лидера на европейските социалисти. Станишев, от своя страна, заяви, че е работил да го преизберат, защото дава приоритет на България и работи за развитието на Европа. Това, че българин е председател на европейските социалисти, носи ползи на България, каза още Станишев. Той подчерта, че повторното му избиране за председател на партията е признание за неговата работа.

По думите на Сергей Станишев крайната цел пред ПЕС е да променят Европа, „защото днешна Европа не е Европа, към която българите се стремяха.“ … „Днес Европа е разделена“, каза социалистът и отбеляза неравенство в нейните граници, „липса на солидарност между страните, огромна несигурност в хората“.

Сергей Станишев подчерта, че работи за това пред българите да отпадне и последното ограничение – Шенген, за което намерил подкрепа от лидера на ЕНП Джоузеф Дол. Станишев каза, че е важно и гражданите на България да се включат и да покажат на Европа, че желаят да са европейци. На това Слави отговори, че европейците не ни чувстват европейци. „Никой на никого няма да даде даром, трябва да си го отстояваш, да си го извоюваш. И ние българите трябва да се научим да се държим със самочувствие, с достойнство.“ – беше отговорът на Сергей Станишев. На питането на Слави Трифонов какво трябва да се направи – може би протест пред ЕС с плакати „Вземете ни в Шенген!“, лидерът на ПЕС отговори следното: „Защо не? Трябва да видят и в Европейския парламент, че това не е въпрос на правителството или на политическия елит.“ По думите му, всяка седмица пред Европейския парламент има демонстрация на хора, които искат нещо и е хубаво да видят и българите.

Председателят на ПЕС разказа, че на конгреса на европейските социалисти, проведен скоро в Унгария, е било обсъдено да се въведе европейски индекс за състоянието на демокрацията на отделните членки на ЕС. Станишев подчерта, че в много страни, след влизането им в ЕС, е имало отстъпление по отношение на демокрацията в сфери като свобода на словото, натиск на държавата. По тази причина европейските социалисти предлагат да има оценка, изработвана от Европейската комисия, кои са слабите места във всяка държава, за да не се достига до „сериозни отстъпления от демокрацията“.

Станишев говори и за обсъжданата здравна реформа у нас. Той разкритикува новите предложения, според които се дава приоритет на 5 вида (от най-тежките) заболявания и заяви, че ще се появи един посредник между пациента и лекаря във вида на застрахователя. Застрахователите, по думите му, са търговски дружества, които работят за печалба и не е сигурно кое ще признаят, кое не. Според него ще се получи дискриминация по достъп, много по-скъпо плащане от хората или безкрайно чакане на опашка. „Това е противоконституционно. Срещу това трябва да се бори БСП, да покаже характер“, смята Станишев.

По отношение на готвените промени в образованието Станишев заяви, че не приема решението на ГЕРБ да се отделят еднакви средства за държавни и частни училища, при този недостиг на пари в образованието. Тези, които могат да си пратят децата в частно училище, могат да си позволят разходите, каза Сергей Станишев и добави: „Защото образованието за социалистите, солиалдемократите е ценност, като универсален изравнител на шансове. Независимо дали едно дете е от богато или от бедно семейство, то трябва да има достъп до качествено образование, за да има равен шанс в живота. Това е кауза. Това са нещата, които искам да реализирам чрез моята позиция и в Европа, и в България.“ Той изтъкна, че се стреми приоритет за социалистите да са децата – тяхното образование и борбата с детската бедност. Това трябва да бъде каузата на ПЕС, смята нейният лидер.

Слави отправи към госта си актуален въпрос – какво смята за случващото се в Гърмен и Орландовци. Станишев изказа становище, че е крайно време България да се заеме с интеграция на ромите. „Всички правителства от 90-а година насам, включително моето, носят вина, че това не е решавано системно.“ Пътищата за решение според него са: образованието за децата от ромски семейства и социалната помощ да е обвързана с образованието на децата.
Слави реагира на това с думите, че трябва да има еднакъв аршин – не може момиче да ражда на 14 и да е баба на 28 години и двете да взимат детски. Той припомни на госта си и, че циганите са удобни при избори.

Според Сергей Станишев решението е в това всички институции, заедно с представители на политическите партии и неправителствени организации, да седнат и да помислят за дългосрочна стратегия, а не както сега, когато нещата се коментират само, когато се случи инцидент или преди избори. По думите на Станишев, по време на прехода, първите, изхвърлени от социалния живот, били ромите. „И това е една спирала, която се повтаря от поколение на поколение. Трябва да се реши, защото се превръща в социална бомба, която рано или късно ще избухне.“ – завърши Станишев.

Цялото предаване от 17 юни 2015 г.