enbg

Сергей Станишев отговаря на въпроси на РЕДКОЛЕГИЯТА

17.3.2011 | коментара

16 март 2011 г.

Бившият премиер и сегашен председател на БСП Сергей Станишев гостува на Редколегията в сряда. Той донесе в студиото купа, пълна с пепел, върху която според него се строи отсечката Стара Загора – Нова Загора, част от автомагистрала „Тракия”. Станишев твърди, че въпросният материал, който се използва за основа на магистралата, е некачествен. Зад това твърдение, каза той, стоят и експерти от „най-добрата лаборатория в България” в Университета за архитектура, строителство и геодезия. За материала Станишев сподели: „Проблемът не е, че не издържа на натиск. Проблемът е, че в него има частички въглени, той дими при по-горещо време, при по-сухо се свива, при влага се разширява. Това означава, че когато бъде покрито с асфалт, след известно време ще бъде на вълни, което видяхме на Цариградско шосе.” Бившият премиер сподели и какви са опасностите от използването на некачествения материал: „Залогът е много голям – това е здравето, животът на хората и европейските пари, защото тази магистрала се строи с европейски пари. Най-глупавото ще бъде, ако правителството си затвори очите и каже: „не, ние продължаваме по този начин”. В самите изисквания на ЕС, строителството с некачествен материал се третира като измама. И затова рискът, ако не се изчисти това, което е натрупано, и не се започне наново с качествен материал, Европа просто да не ни даде парите и да се плаща от пари на българските данъкоплатци.”

Сценаристите влязоха в спор със Сергей Станишев по повод протеста, организиран от граждани. „Къде е БСП в този протест?” – попитаха сценаристите. „Ние подкрепихме този протест”, отговори им Станишев. „Вие не бяхте”, контрираха го веднага от Редколегията. Тук председателят на БСП обяви, че на 26 март партията му организира протест и кани „всички недоволни от сегашната социална и икономическа политика”. В редакцията ни обаче пристигнаха писма, че това се прави целенасочено, тъй като за следващия ден, 27 март, е обявен вторият граждански протест.

Редколегията говори с лидера на БСП и по актуалната тема за цената на горивата у нас. Станишев сподели, че в първата половина на неговия мандат също е имало рязко повишаване цената на горивата. Но тогава с „непазарни механизми” са успели да замразят цените за поне една година. Станишев обаче не пожела да посочи какви са тези непазарни механизми. „Ако държавата не може да направи нещо, което е пазарно, тя може да компенсира хората. Не приемам тезата, че нямало пари – винаги има, въпросът е на тяхното разпределение, на това как се харчат. Ще ви дам два примера само от сегашната ситуация – знаете ли колко е увеличението за централна администрация в бюджета за тази година? 128 милиона лева. Знаете ли колко е оскъпяването с анекси миналата година на автомагистрала „Люлин”? 19, 5 км – 120 милиона лева”, заяви още Станишев.

Бившият премиер смята, че не се прави административна реформа, а обратното – създават се нови и нови структури. Той даде за пример бъдещата Агенция по храните. Според Станишев тя „също се превръща в корупционен механизъм”. „Правителството се занимава само с Пиар, прави нещо, което да демонстрира активност, която няма да има ефект”, каза още той. Станишев изрази мнение, че никой не може да контролира такова число хиляди и хиляди контролиращи, и това според него води до своеобразен рекет.

Според политика твърдението, че организираната престъпност е преборена, е лъжа: „През 2008–ма икономиката ни произвежда 89 млрд. лева, сега произвежда, тази година, така прогнозира правителството, с 8 млрд. повече. Защо тогава приходите в хазната, без да се променя данъчната среда, са с близо 3 млрд. по-малко, отколкото през 2008–ма? Това отива в сивата икономика, това е контрабанда, това не може да става в такъв мащаб, 3млрд. лева, без политически чадър.”

Попитан от Иван Кулеков защо БСП загуби изборите, Станишев отговори: „Защото хората не харесаха тройната коалиция.” Една от грешките на тази коалиция според Станишев е начинът, по който са комуникирали с обществото: „Аз си мислех наивно, че ако вършиш работа, ако има резултат – това е достатъчно. Не е достатъчно. Хората трябва да разберат, че се прави за тях.” Станишев призна, че Тройната коалиция не е успяла да реши проблема с корупцията, организираната престъпност и сигурността.

Лидерът на БСП говори и за настоящия момент. Той не сподели мнението на Редколегията, че неговата партия е пасивна опозиция и заяви, че „много от инициативите на опозицията медийно се запушват”. Заради скандала със СРС – тата, лидерът на БСП продължава да иска оставката на правителството. Когато „Тановгейт” избухнал, Станишев не е успял да събере нужната подкрепа за предизвикване на вот на недоверие. В БСП има 40 депутати, а за вот на недоверие са били нужни подписите на 48 депутати.

Накрая Сергей Станишев обяви, че в началото на април ще започнат обсъжданията кой да бъде излъчен за кандидат-президент от БСП. Буквално на тръгване той обяви имената на трима от възможните номинирани – Стефан Данаилов, Пламен Орешарски, Петър Курумбашев.