enbg

Северозападна България превзе „Шоуто на Слави“

12.10.2011 | коментара

11 октомври 2011 г.

В първото предаване от седмицата, посветена на северозападната култура в „Шоуто на Слави“, специални гости бяха Борис Солтарийски, Георги Милчев – Годжи, Краси Радков в ролята на Гацо Бацов и Мадлен Алгафари. Всички те са родени във Враца и врачанския край и са горди представители на северозападните нрави и обичаи.

Водещият посрещна своите събеседници с въпроса защо в Северозападна България нещата са толкова по-различни в сравнение с останалите градове. Мадлен Алгафари, която е съхранила много истории и фолклор от този край, бе категорична: „Защото сме полиглоти, на първо място. А и нашия диалект никой не го разбира“.

Още в началото на разговора Слави бе шокиран от речника, който е характерен за Враца. Думата „музувирлък“ например му бе разяснена от Мадлен. Тя коментира, че „тава явление“ може да се обясни като „башка пустиняк“. Или с други думи – „една особена порода ‘ора, кои м’ги ‘аресва да правят мръсно“.

Гацо Бацов поясни, че врачаните винаги са по-груби, но израз като„Къде одиш, ша маана да та прибия“ не е закана, а израз на радост. Той сподели, че човек, който харесва надарена жена, обикновено употребява израз като „Ей, загинал съм за снага с бозки“. Борис пък каза на зрителите своята любима поговорка – „Бирник и гръчава булка дом ти не требват“.

Със специфичния език на северозападните хора обаче Слави имаше проблем. Изразът „дживгар кюца барабинци на диреко“ трябваше да му бъде преведен от Мадлен Алгафари. Оказа се, че той означава „врабче кълве мравки на дерек“.

Гостите разказаха, че сексуалната тема е много силно застъпена в северозападното общуване. Според Мадлен това се дължи на факта, че зад агресията и секса стои един и същи хормон – тестостеронът. Именно сдържаната агресия в северозападния край била причината за сексуално-агресивна тематика в разговорите. Сексуалните закани обаче били равносилни на любовни обяснения.

Борис, Гацо и Годжи направиха специална емисия новини от Враца, съдържаща новини като:

„На 15-сети септември нема да съ изкарват козите да нги не тръгне на дечорлигата по дърадонки“
и
„Откритие от САЩ – учените са откриле, че свинските органе и човешките органе си много приличат. Я нали ви казах, че сте свинье? Те!“

Тримата завършиха първото издание от предаванията за Северозападна България със специална интерпретация на приказката „Дядо вади рапя“, за която Борис Солтарийски отбеляза: „С кратко съдържание – един дедо ше вади репа“.

Ето какъв е врачанският финал на приказката, според Гацо Бацов: „От кеф дедото викнал целата компания – и се сбрахме само ора естете – язе, тизе, Ицо Сънеро, Баце Пепи Боторо, Миро от Мездра, Иван Медара, Цецо Килото, Алексей на Шорко, Лилко Джанкин и Големия Кюнец и заклали прасето. След това се нарисували от пийене, а репата изхвърлили на боклука. И те така!“

От 11 до 14 октомври „Шоуто на Слави“ ще излъчва специалните си издания, посветени на северозападната култура.